Güncelleme Tarihi:
Hastaların böbreklerini işlemez hale getiren ölümcül komplikasyonlara neden olan EHEC (E.coli) bakterisi, 18’inci kurbanını aldı. Ancak bilim dünyası salgının kaynağını çözemediği gibi, bir tedavi de sunabilmiş değil.
DSÖ, bakterinin ilk genetik diziliminin, bu türün, iki farklı E. coli bakterisinin değişime uğramış şekli olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.
DSÖ'nün gıda güvenliği uzmanı Hilde Kruse yeni türün daha öldürücü ve toksin üretici karakteristiklere sahip olduğunu söyledi.
Almanya Ulusal Sağlık Dairesi ise inekler, insanlar ve diğer memelilerin sindirim sistemlerinde bulunan ortak bir bakterinin ölümcül bir benzeri olan EHEC’den etkilenenlerin 1,534’e yükseldiğini açıkladı.
E.COLİ HASTALIĞINDA PATLAMA YAŞANDI
Salgın, şu ana kadar dokuz Avrupa ülkesinde tespit edilmiş olsa da, hastaların birçoğu Almanya’da yaşayan ve kısa süre önce bu ülkeye ziyarette bulunan kişilerden oluşuyor. Robert Koch Enstitüsü uzmanları, 470 kişinin E. Coli enfeksiyonlarından kaynaklanan Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) rahatsızlığı yaşadığını belirtti. Doktorlar, normalde E. coli enfeksiyonlarının sadece yüzde 10’unu oluşturan hastalığın bu kadar fazla görülmeye başlamasının şaşkınlığını yaşıyor.
Uzmanlar ise EHEC’den etkilenen kişi sayısına bakıldığında, semptomların henüz belirgin olmadığı için birçok kişinin enfeksiyondan etkilendiğini anlamamış olabileceğine dikkat çekti. Dahası, Avrupa’daki salgına neden olan EHEC’in, geçmişteki benzerlerinden daha güçlü olabileceği uyarısında bulunuldu.
İngiltere’nin East Anglia Üniversitesi’nden Paul Hunter, “Şu an farkında olduğumuzdan çok daha büyük bir salgın söz konusu olabilir… Ayrıca, karşımızdaki E.coli bakterisini daha güçlü kılan genetik bir farklılık olabilir” dedi.
Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner, “salgına neden olan bakterinin kaynağını bulmak için bilim insanlarının gece gündüz çalıştığını” belirtti. Aigner, “hastalanan kişilerin, başta Almanya’nın kuzeyinde yaşayan ve salatalık, domates ve marul yiyen kişiler olduğunu” ifade etti.
SORUMLU BAKTERİ BULUNACAK MI?
Alman yetkililer, Hamburg’da hastalık baş gösterdikten sonra İspanya’dan ithal edilen ürünleri sorumlu gösterdi. Ancak bu sebzelerden alınan 250 numunenin sadece 3’ünde E.coli izine rastlandı ve salgına neden olmadıkları belirtildi. Bazı uzmanlar ise taze ürünlerin çoktan raflardan kalkmasıyla, salgının kaynağının anlaşılamayacağını savundu.
Salgından hangi E.coli bakterisinin sorumlu olduğunu anlamak için, bakterinin laboratuarda üretilmesi gerekiyor. İki gün süren bu işlemden sonra, bakterinin türünü ortaya çıkarmak gerekiyor. Ancak Hunter, “karmaşık moleküler testler içeren bu işlemlerin birkaç günde yapılamayacağını” belirtti. Bu testler sadece özelleşmiş laboratuarlarda yapılabiliyor.
Çek Cumhuriyeti’nde ise koruyucu giysiler ve eldivenler takan laboratuar çalışanları, İspanya, Almanya, Hollanda, Danimarka ve Doğu Avrupa’dan gelen sebzeleri, süpermarketlere yollanmadan önce keserek testlerden geçirdi. Çek yetkili Pavel Alexa, “sebzelerin bakteri içerip içermediğini anlamak için yapılan testlerin dört gün sürdüğünü, şu ana kadar hiçbir bakteriye rastlamadıklarını” belirtti.
HÜS VAKALARI AVRUPA’YI SARDI
Almanya’da yılda yaklaşık 50-60 HÜS vakası görülüyor. DSÖ’ye göre, hastalıktan ölüm oranı yüzde 5. Almanya’da EHEC taşıdığı tespit edilen hastaların yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor. HUS vakalarının neredeyse yüzde 90’ı yine kadınlar.
E.coli bağlantılı hastalıklar, şu ana kadar Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere’de tespit edildi. Hastaların ikisi dışındaki tümü, Almanya’da yaşayan yada buraya ziyarette bulunmuş kişiler. DSÖ, Almanya’dan dönen iki ABD’linin de bakteriyi taşıdığını belirtti ama nerede bulunduklarını açıklamadı.
Öte yandan İsviçre’de 15, Danimarka’da 7, Hollanda’da 3, İngiltere’de 2 ve İspanya’da 1 HÜS vakası olduğu bildirildi.
RUSYA SEBZE TİCARETİNİ DURDURDU
Rusya, E.coli bakterisinden kaynaklandığına inanılan salgına yönelik endişeler nedeniyle, bugün tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yaptığı sebze ticaretini durdurdu.
Tüketici Koruma Dairesi’nden Gennady Onishchenko’nun yaptığı açıklamada, “taze sebzeleri içeren kararın bugün yürürlüğe girdiği” belirtildi.
Doğada E.coli bakterisinin birçok çeşidi bulunuyor. Herkes doğal olarak bu bakteriyi taşısa da, sadece çok küçük bir kısmı tehlike yaratıyor.