Egzos gazlarının yarattığı kirlilik öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Egzos gazlarının yarattığı kirlilik öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kurşun kirliliğinin çocuklarda zekageriliğine, yetişkinlerde ise kansızlık ve sinir sistemi bozukluklarına yol açtığı bildirildi. Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Candan Hamamcı, Alman besteci Ludwig van Beethoven'in saç tellerinde yapılan inceleme sonucu, o çağda maruz kaldığı kurşun zehirlenmesinden öldüğünün ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Günümüzde ise özellikle araçların egzozlarından çıkarak havaya karışan kurşun kirliliğinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Hamamcı, bu konuda Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından araştırma yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Hamamcı, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak araç motorlarındaki sesi önlemek amacıyla benzine tetraetil kurşun denilen kimyasal madde katıldığını ve bunun da kurşun kirliliğine yol açtığını belirtti.

Benzinin yanmasıyla kimyasal maddenin dışarı atıldığını ve önemli ölçüde çevrenin kirlendiğini bildiren Hamamcı, demirden sonra atmosferi kirleten diğer maddenin ise kurşun olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Kurşun kirliliğini tespit etmek amacıyla bir çalışma yaptık. Diyarbakır'ın 13 farklı yerinden 390 toz örneği aldık. Bulduğumuz değerler, New York ve San Fransisco gibi dünyanın büyük şehirleriyle aynı değerde çıktı. Zararlı toksit metaller, özellikle hava, su ve besinlerden canlı bünyesine girer. En zararlı çevre kirleticisi arasında yer alan toksit metallerden en yaygın olanlarından biri kurşundur. Kurşun, tetraetil kurşun halinde, kalite iyileştiricisi olarak benzine katılır ve motordaki yanma sonucu çeşitli bileşikler halinde egzoz gazlarıyla çevreye atılır."

İnsan vücudunun bazı toksit metalleri biriktirme özelliğine sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Candan Hamamcı, kana karışan kurşunun bir kısmının kemiklerde biriktiğini, bir kısmının da idrar yoluyla dışarı atıldığını bbildirdi. Hamamcı, "Vücut, alınan kurşunun yarısını, ancak bin 460 günde atabiliyor. Kemiklerde biriken kurşun, yetişkinlerde kansızlığa yol açıyor; aynı zamanda sinir sistemini de bozuyor. Çocuklarda ise zeka geriliği yapıyor" dedi.

Prof. Dr. Hamancı, daha önce 1 litre benzine katılan kurşun miktarının 0,42 gram olduğunu, ancak; 1988 yılından itibaren yeni bir uygulamayla bu oranın 0,15 grama düşürüldüğünü hatırlattı. AB ülkelerinde kurşun katılan benzin kullanımının yasak olduğunu kaydeden Candan Hamamcı, "AB ülkelerinde kurşunsuz benzin kullanılıyor. Çevre kirliliğinin önlemesi ve insanları olumsuz etkilememesi için tamamen kurşunsuz benzin kullanılması gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!