Eğlenceli bir 12 Eylül filmi

Güncelleme Tarihi:

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2007 14:05

2006'yı, 12 Eylül döneminde yaşananlara eleştirel bir bakış atan Beynelmilel'le kapatıyoruz. Senaryosu, o yıllarda kentteki bir orkestrada müzisyenlik yapan Sırrı Süreyya Önder tarafından yazılmış olan filmin yönetmenleri Muharrem Gülmez ve Sırrı Süreya Önder. Özgü Namal ve Cezmi Baskın'ın başarılı performanslar sergilediği bu sazlı sözlü dönem filmi önce güldürüyor, düşündürüyor, sonra da duyguların gözyaşı olup akmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

BEYNELMİLEL

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi

Yön: Sırrı Süreyya Önder - Muharrem Gülmez
Oyn: Özgü Namal, Meral Okay, Oktay Kaynarca, Cezmi Baskın
Tür: : Dram - Komedi
Süre: 93 dk.

Yeni yıla nasıl girersek öyle gider derler ya, 2006’nın son haftasında şöyle iyi, eli yüzü düzgün bir Türk filminin vizyona girmesini çok istemiştim gerçekten. Keşke o anda başka şeyler de isteseymişim.Kim bilir, belki onlar da yerine gelirdi.

YILIN EN TUHAF İSİMLİ FİLMİ

Beynelmilel, adını ilk duyduğumda dudak büktüğüm filmlerdendi.

Söylenmesi zor, anlamını bilmeyenler olabilir, başka isim mi bulamadılar, diye geçirmiştim içimden.
Hatta içimden geçenleri geçen gün Türkmax’ta yayınlanan Gala programının çekimleri sırasında tanıştığım senaryo yazarı ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder’e de söyledim.

Beynelmilel filmin içinde öyle kilit bir kelime ki ondan başka isim koymak olmazdı, dedi.O zaman henüz filmi görmemiştim. Gördükten sonra kendisine hak verdim.

Hikayede önemli bir rolü olan Enternasyonel marşının bu farklı söylenişi ana karakterlerin başına öyle işler açıyor ki, insan filme başka isim yakıştıramıyor.

Haberin Devamı

GEVENDELER'DEN ORKESTRA OLUR MU

Beynelmilel'de 1982 yılında Adıyaman’da bir grup yerel müzisyenin başına gelen traji-komik olaylar anlatılıyor.
Söz konusu müzik grubu, yöre halkının 'gevende' adını taktığı müzisyenler topluluğu aslında. Gevendeler, 12 Eylül sonrasında asker tarafından orkestraya dönüştürülüp, kasabaya gelecek paşayı karşılamak üzere görevlendiriliyorlar.
Nota bilmeyen, cenaze marşını anında uzun havaya dönüştürebilen, emprovize cambazı olarak nitelendirilebilecek olan bu sanatçıların paşanın huzuruna çıkabilmek için derlenip, toplanmaları gerek. Bu da çok kolay olmuyor tabii.
Gevendeler'in şefi üniversiteye hazırlanan kızı Gülendam'la (Özgü Namal) birlikte yaşayan Abuzer (Cezmi Baskın). Gülendam, solcu sevgilisi Haydar'ın (Umut Kurt) dikte ettiği sosyalist kültürü öğrenmeye çalışırken, bir taraftan da evlerinde kalan pavyon kadınlarından hayat dersleri alıyor.

Ve biz, solcu oğlana aşık olan saf kıza ve kışla mantığının sosyal yaşama dayatılması nedeniyle Gevendeler'in düştüğü absürd durumlara hem gülüyor hem de üzülüyoruz.

SOLCU ARKADAŞ

Haberin Devamı

Beynelmilel, 12 Eylül döneminde kentteki bir orkestrada müzisyenlik yapan ve yine o dönemlerde tutuklanarak hapse girmiş Sırı Süreyya Önder’in senaryosundan yola çıkılarak çekilmiş.

Aynı dönemi anlatan bir başka film Eve Dönüş’te olduğu gibi burada da bir dönem eleştirisi söz konusu. Ancak bu çoğu sahnede komedi unsurlarıyla yedirilerek aktarılıyor izleyenlere. Güle oynaya iğnelerini batırıyor film.
Bu iğneler sadece dönemim askeri yönetimine değil, komünizmle yatıp kalkan gençliğe de gidiyor.

Karikatürize askerler kadar solcu gençlik de tek boyutlu ve köşeli gösterilmiş filmde.

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi


Sol yayınları elinden düşürmeyen, ‘enternasyonel’ marşının melodisini ezbere bilen, aklı fikri eylem yapmakta olan gençliği 'Haydar arkadaş' temsil ediyor.Bir ‘arkadaş’tır gitmekte zaten filmde.

Her daim solundan kalkmış olan 'Haydar arkadaş' kendini esen rüzgara kaptırmış. Racon gereği ne aşka ne de sevgiliye pas veriyor.

Ben ve benim gibi o dönemi bilmeyenler, o zamanlarda bir kızla çıkmanın burjuva adeti olarak görüldüğünü, idealleri peşinde koşması beklenen gençlerin bu tip hafifliklere prim vermemek üzere şartlandığını öğrenmiş oluyoruz.
Film, dönemi yaşayanları anılarına götürüken, o yıllara yabancı olanlar için ise eğlenceli ve öğretici bir dönem tasviri niteliği taşıyor.

Başarılı oyunculara ve akıp giden tutarlı bir senaryoya sahip olan Beynelmilel, o dönemi bire bir yaşamış olanlara anılarını yaşatırken hem güldürecek hem ağlatacak hem de düşündürecek bir film.

Beynelmilel'i telaffuz ederken zorlanabilirsiniz ama izlerken büyük keyif alacaksınız.

Haberin Devamı

Filmde Özgü Namal, Umut Kurt, Cezmi Baskın, Meral Okay, Bahri Beyat, Nazmi Kırık gibi oyuncuların yanı sıra 58 kasetiyle Unkapanı’nda fenomenleşen şarkıcı Dilber Ay da rol alıyor. Sıkıyönetim döneminde kasabada pavyonların kapandığı bir sırada, Gaziantep’ten transfer edilen bir pavyon kadınını canlandıran Dilber Ay'ın abartısız, doğal oyunculuğu dikkat çekiyor.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi

THE HOLIDAY
TATİL
Yön: Nancy Meyers
Oyn: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black
Tür: Romantik-Komedi
Süre: 138 dk.

Bir tatile iki aşk, dört yıldız oyuncu

Komik ve romantik filmlerin vazgeçilmez ismi Nancy Meyers imzalı Tatil, yeni yılda yeni aşklara yelken açmak ya da aşklarını tazelemek isteyeceklere iyi gelecek, eğlenceli bir romantik komedi. Başrollerde sevdikleri adamlardan darbe yiyen iki kadın var. Amerikalı Amanda (Cameron Diaz) ve İngiliz Iris (Kate Winslet) internet ortamında tanışıp, bir süreliğine evlerini değiş tokuş ediyorlar. Amaçları bir süre yalnız kalıp, kafa dinleyebilmek. Ama aşk hiç beklemedikleri anda gelip kapılarını çalıyor.

Biri günlük güneşlik Los Angeles, diğeri karlar altındaki İngiliz kasabasında geçen iki ayrı hikayeyi perdeye taşıyan Tatil, bir bilet fiyatına iki romantik komedi ve dört yıldız oyuncu sunuyor.

Haberin Devamı

NIGHT AT THE MUSEUM

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi

MÜZEDE BİR GECE
Yön: Shawn Levy
Oyn: Ben Stiller, Carla Gugino, Robin Williams, Owen Wilson
Tür: Aksiyon - Macera - Aile - Fantastik
Süre: 90 dk.

Müzede tarih canlanırsa

İngiltere ve Amerika’daki Doğal Tarih Müzeleri’nde o kadar çok şey vardır ve adeta canlı gibi duran insan ve hayvanlarla dolu olan her bölüm kendi içinde o kadar iyi organize olmuştur ki, orada tarihin canlandığı söylenir.
Müzede Bir Gece buradan yola çıkmış ve müthiş görsel efektlerle Doğal Tarih Müzesi’nde ne var ne yok gerçekten canlandırmış. Hava karardığında müzedeki dinozordan aslanlara, Roosevelt'ten Hun İmparatoru heykeline kadar ne var ne yok kıpırdamaya ve canlanmaya başlıyor.

Farklı türdeki ve zamanlardaki tüm bu canlıların geceyi kazasız belasız, birbirlerine zarar vermeden geçirmelerini sağlamak zorunda olan kişi ise müzenin yeni gece bekçisi Larry Daley (Ben Stiller).

Kimi zaman ürküten kimi zamansa güldüren ve baştan sona eğlendiren Müzede Bir Gece, tarihte eğlenceli bir gezintiye de çıkarıyor izleyenleri. Çocuk ve genç izleyicilerin Ben Stiller, Robin Williams ve Owen Wilson’ın rol aldığı bu fantastik ve eğlenceli filmden öğreneceği çok şey var.

Haberin Devamı

OPEN SEASON

Eğlenceli bir 12 Eylül filmi

ÇILGIN DOSTLAR
Yön: Roger Allers, Jill Culton
Oyn: Martin Lawrence, Ashton Kutcher, Jon Favreau, Gary Sinise, Jane Krakowski
Tür: Animasyon - Macera - Komedi
Süre: 99 dk.

Üç boyutlu izlenebilir

Önümüzdeki şu beş günlük tatilde çocukları sinemaya götürmeden olmaz. Haftanın tek animasyonu Çılgın Dostlar, sevimli ayı Boog ve geveze geyik Elliot'ın maceralarını anlatıyor. Av mevsiminin başlamasına üç gün kala ormana giren Boog ve Elliot, orman sakinlerini, yaşam alanlarını geri almak üzere birleştirmek için el ele veriyor.

Çılgın Dostlar, Türkiye'deki IMAX sinemalarında izlenebilecek ilk uzun metrajlı animasyon. İsteyenler IMAX'in yolunu tutup filmi üç boyutlu olarak seyredebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!