Siyami Kahyaoğlu skahyaoglu@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00
Bilgi işlem sektörü uzun süre başka sektörlerle beraberleşti, konsolide oldu. Daha sonraysa organik birleşmeler yaşandı. Özellikle 2000-2005 yılları arasında telekom sektörü, eğlence sektörü, oyun sektörü ve hatta cep telefonu sektörüyle bilgi işlem sektörünü birbirinden ayıramaz olduk.
Ancak son birkaç yıldır birleşme yerini ayrışmaya bıraktı. Bilgi işlem sektörü dediğimizde artık iş dünyasını, üretim ve servis sektörünü, dış kaynak kullanımını, çapraz sektörleri ve bilgi işlem sektörünün bu alanlardaki kullanımını diğerlerinden ayırmaya başladık. Hatta cep telefonu bile bir şekilde iş bilgisayarına dönüşmeye başladı.
Bu anlamda baktığımızda, bilgi işlem sektörünü iş dünyasında kullananlarda yoğun olarak Linux hakimiyetini görmeye başladık. IBM, SAP, Oracle, HP, CA, Siemens gibi iş dünyasının teknoloji ve çözüm ihtiyacına yönelen firmalar, açık kaynak ve Linux’a çok ciddi yatırımlar yapmaya başladılar. Hatta Oracle’ın Başkanı Larry Ellison, geçenlerde Red Hat ile ilgili bakım bedellerini yarıya indirdiğini ilan etti. Tabii bunun Linux pazarında gerçekleştirilemeyen birleşmeler için bir cezalandırma mı, yoksa Linux’a verilmiş bir destek olduğu konusu tartışmaya açık.
IBM de özellikle ana çatı yapılarında ve çözüm tekliflerinde çok ciddi Linux açılımlarına başladı. İş dünyasının bilgi işlem teknolojisinin donanım ayağında IBM, HP, Sun ve Siemens; veri tabanı yazılımında Oracle, IBM DB2, Sybase ve açık kaynak MySQL; ara katmanda IBM Websphere, Oracle, Java, SAP Netweaver, Linux, Jboss ve BEA; veri merkezlerinde donanımsal olarak EMC2, IBM, HP, SUN; uygulama yazılımlarında ise SAP ve Oracle diğer tüm rakiplerinden ayrışarak iş dünyasına bilgi işlem teknolojilerini ve çözümlerini sunmayı görev edindiler.
Diğer firmalarsa kendilerine yeni bir yol bulmuşa benziyorlar. Bu yol da üçüncü boyuta açılıyor. Özellikle üç boyutlu oyun ve eğlence pazarının büyümesi, bazı tekelleri şekillerini ve sektörlerini değiştirmeye zorladı. Sadece oyun pazarı için 35 milyar dolar gibi bir rakam telaffuz ediliyor. Üstelik bu pazarı destekleyen eğlence, müzik ve
film sektörünün gelirleri de cabası.
Şimdi sizce IBM, Oracle, SAP mi doğru olanı yapıyor, yoksa oyun ve eğlence pazarına yönelenler mi?
Burada işin içine para giriyor. Para dediğiniz hiçbir zaman iki boyutlu olmaz. Bunu da göz önüne alırsak benim kişisel tahminim, şu anda üç boyutlu eğlence sektörüne yönelenlerin kazancının daha çok yükseleceği yönünde. Amaçları da bu olduğuna göre bence kendi yollarında başarılı olacaklar.