Eğitimle tedavi

Güncelleme Tarihi:

Eğitimle tedavi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Doğu ve Güneydoğu'nun tam bir eğitim şantiyesine döndürüleceğini söyledi. Bakan, PKK terörünün izlerinin eğitimdeki büyük atakla çözüleceğini anlattı. Bakan, bölgeye yapılan takviyelerle eğitim alamayan öğrenci kalmadığını da müjdeledi.

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından dağdaki teröriste ‘Teslim ol’ çağrısı yapan hükümet, bu gençleri de kapsayan bir ‘eğitim atağı’na imza atmaya hazırlanıyor. PKK'nın açtığı sosyal ve ekonomik yaralar ‘eğitim bandajı’ ile sarılacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yapısal devrimin ilk aşamasını Hürriyet'e anlatan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, bölgenin eğitim şantiyesine dönüşeceğinin işaretini verdi.

Bostancıoğlu, bölgenin ‘yıllardır değişmeyen kaderi’ haline gelen ‘kapalı okullar’ konusunda da tarihi bir açıklamada bulunarak, ‘güvenlik’ ve ‘öğretmensizlik’ nedeniyle kapalı okul kalmadığını müjdeledi. ‘‘Sayısal verilere göre, bölgede bu yıl halen 654 okul güvenlik nedeniyle kapalı görünüyor. Ancak bu okullardaki öğrenciler, öğretim yılı başında YİBO'lara yerleştirildiği veya taşımalı eğitimle taşındığı için okullar ‘şeklen' kapalı’’ diye konuşan Bostancıoğlu, bu okullardan ‘eğitim şartlarını' taşıyanların gelecek öğretim yılı açılacağını bildirdi.

Bostancıoğlu, bölgede öğretmensizlik sorununun çözüldüğünü de müjdeledi. Haziran 1997'den günümüze kadar bölgeye 14 bin 739 sınıf, 6 bin 568 branş öğretmeni atandığını, yine 2 bin 271 vekil ve 7 bin 274 asker öğretmen görevlendirildiğini anlatan Bakan, ‘‘İkinci dönem için tahsis edilen vekil öğretmen kadrolarına yapılan atamalarla öğretmensizlik nedeniyle kapalı okul kalmadı’’ dedi.

Eğitim hamlesiyle birlikte bölgede sosyal ve ekonomik değişimin startını verecek yapısal devrim şöyle işleyecek:

YATILI OKUL ARTACAK

Bölgedeki eğitimin ‘can simidi' gözüyle bakılan yatılı bölge ve pansiyonlu okullar ile derslik yapımına hız verilecek. Bu yıl 53 yatılı ve pansiyonlu okul tamamlanarak, önümüzdeki dönem 20 binden fazla çocuğa eğitim imkanı yaratılacak. Yine 2000'de 107 ilköğretim okulu, 57 yatılı ilköğretim, 3 pansiyonlu ilköğretim okulu ve 26 pansiyon hazır olacak. Bununla da 71 bin 720 öğrenciye okuma, 34 bin 680 öğrenciye barınma olanağı sağlanacak.

KESENİN AĞZI AÇILACAK

Devlet, bölgedeki yatırım harcamaları için kesenin ağzını açacak. Bölgede yeni yapılanlar dahil mevcut okullar da kitaplık, işlik, spor tesisleri ve bilgisayar labaratuvarlarıyla donanacak. Yatılı okuyan çocukların tüm ihtiyaçlarını devlet karşılayacak. Bölgeye parasız ders kitabı dağıtılacak.

Okullar, halka da açık tutularak isteyen herkese, hem aile bütçesine hem de bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek beceriler kazandırılacak.

HALK EĞİTİMİ ARTACAK

Halk Eğitim Merkezleri’ne yaygınlık ve etkinlik kazandırılacak. Halk eğitimi, okula giren öğrencilerle aileleri arasında ‘kültürel uçurum' oluşmaması için de görev yapacak. Merkezler, hem okuma-yazma hem de beceri kazandırma kursları için tam gün çalışacak.

Bölgedeki eğitim durumu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 12 bin 833 ilköğretim okulunda halen 798 bin 222'si kız olmak üzere toplam 1 milyon 943 bin 779 öğrenci okuyor. Bu okullarda 55 bin 13 öğretmen görev yapıyor. Bölgede 407'si mesleki-teknik toplam 800 lise bulunuyor. Buralarda 251 bin 310 öğrenci okuyor, 16 bin 508 öğretmen çalışıyor. Ülke genelindeki 214 yatılı ilköğretim bölge okulundan 121'i bölgede bulunuyor. Yine 24 pansiyonlu ilköğretim okulunda bölge çocuklarına eğitim veriliyor. 8 kız yatılı ilköğretim bölge okulunda 3 bin 852 kız öğrenci okuyor. Bölge halkının okur-yazar hale getirilmesi için açılan bin 326 kurs bulunuyor. Halen 23 bin 772'si kadın toplam 31 bin 964 kişiye okuma-yazma öğretiliyor. Ayrıca bölgede, 9 bin 861 kişi çıraklık, 3 bin 134 kişi kalfalık eğitimi görüyor. 90 bin 573 kişi beceri, 41 bin 21 kişi de sosyal ve kültürel kurslara devam ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!