Güncelleme Tarihi:
ÖSYM’nin yayınladığı 2012-ÖSYS Kontenjanları Kılavuzu’nu değerlendiren uzmanlara göre, yapılan yüzde 20’lik artış iki yıl önceki artıştan daha düşük. Eğitim fakültelerinde kontenjan düşüşüne bağlı olarak, öğretmenliklerde başarı sırası ve puanlar yükselecek. Okul birinciliği kontenjanları arttı ve vakıf üniversitelerinde burslu okuyacak öğrenci oranı, ücretli eğitim alanlardan daha çok olacak. ÖSYM’nin ön bilgi vermek amacıyla yayınladığı 2012-ÖSYS Kontenjanları Kılavuzu’nu inceleyen uzmanlar, bilgilerin asıl kılavuz yayınlandığında netleşeceğini söylediler. Rehberlik Koordinatörlerine göre, eğitim fakültelerinde kontenjanlar azaldı, inşaat mühendisliğinde arttı. Kıbrıs ve yurtdışındaki üniversitelerin hariç olmak üzere, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde burslu okuyan öğrencilerin oranı yüzde 60, ücretlilerin ise yüzde 40 olacak. 405 bin toplam lisans kontenjanının 109 bini İstanbul’da. Buna göre her 4 üniversiteliden biri İstanbul’da okuyacak. Genel kontenjan artışının nedeni ise açıköğretim lisans programlarından kaynaklanıyor. ? Gönül KOCA
KPSS’ye itirazlar sürüyor
? GEÇTİĞİMİZ hafta sonu ÖSYM tarafından düzenlenen ve “sorular çalındı” iddiasıyla gündeme oturan KPSS tepkileri sürüyor. Sınava giren adaylar her gün protestolar yapıyor, ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve sınavın iptal edilmesini istiyor. ÖSYM Başkanı Ali Demir ise, “KPSS’de herhangi bir sorun olmadığını, soruların sınav sırasında internette yayılmadığını” ve incelemelerinin sürdüğünü belirtti. Demir, internette yayılan soruların, KPSS’de sorulanlar ile aynı olmadığını, adayların “zihinlerinde kalanları” derlediğini söylerken KPSS’ye girenler aksini iddia ederek, “Genel Kültür soruları KPSS’deki ile birebir aynı, sıralaması bile değişmemiş” diyor. Adaylar şimdi ÖSYM’nin, KPSS sorularını internette yayınlamasını bekliyor.
Şantiyeler kılavuza yansıdı
Salim Ünsal (Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü) Kılavuzda Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde 3 bin 559 program yaklaşık 60 bin öğrenci alacak.Bu öğrencilerin 25 bini bu yıl herhangi bir burstan yararlanmayacak. 35 bin aday burslu kontenjanından vakıf üniversitesine yerleşecek. Vakıf üniversitelerine yerleşecek toplam burslu öğrenci oranı yüzde 60 civarında, ücretli öğrenci oranı ise yüzde 40 oranında olacak. Burslu okuyanların sayısı ücretlilerden daha fazla olacak. Her yıl artarak devam eden fen bilgisi, sosyal bilgiler, Türkçe ve sınıf öğretmenliklerinin bu yıl önemli bir kan kaybı yaşayacaklarını kılavuz bize gösterdi. Geçen yıl 10 bin 821 olan sınıf öğretmenliği kontenjanının bu yıl 6 bin 612’ye gerilediğini görüyoruz. Yüzde 40’lık bir azalma sınıf öğretmenliği tercihi yapacakları zora sokacağa benziyor. Ülkemizdeki inşaat şantiyelerinin de kılavuza aynen yansıdığını görüyoruz. Artışın en yüksek olduğu program inşaat mühendisliği. Geçen yıl 7 bin 979 olan toplam kontenjanının bu yıl 10 bin 250’ye yükseldi. Hemşirelikte de artış var. Okul birinciliği kontenjanlarındaki artış önemli. Faal lise sayımız 6 bin civarında ama okul birinciliği kontenjanları 8 bin 900 olmuş. 405 bin toplam lisans kontenjanının 109 bini İstanbul’da. Böylece her 4 üniversiteliden biri İstanbul’da okuyacak!
Fizik ve kimyada düşüş var
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri
Dershanesi Rehberlik Koordinatörü) Öğretmenliklerde genel olarak kontenjan azalmış. Bu durum eğitim fakültesi bölümlerinin başarı sıralarını yükseltir. Okul öncesi öğretmenliği bölümünde kontenjan azaltılmasına gidilmiş. Alan kontenjanlarında ilk defa bu sene girecek olan öğrencilere, pedagojik formasyon verilmeyeceği için tercih listelerinde geçen seneye göre daha az tercih edilecek. YÖK, fizik ve kimya gibi alanlarda kontenjan azaltılmasının, matematik ile Türk dili ve edebiyatı gibi bölümlerde de artışlara gitmiş. Genel kontenjanda YÖK Başkanı’nın dediği gibi bir artış gözükmektedir.