Eğirdir'de sarılık alarmı

Güncelleme Tarihi:

Eğirdirde sarılık alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 13:42

Isparta'nın Eğirdir’in İlçesi'ne bağlı Gökçehöyük Beldesi’nde kanalizasyondan sızan sular mahallelere yayılınca, mikrop kapan 20 çocuk hastaneye kaldırıldı.

Çocukların 7'sine sarılık teşhisi konulurken, inceleme yapmak üzere beldeye İl Sağlık Müdürlüğü'nden ekipler geldi. Belediye Başkanı Mustafa Demirbilek ise hastalığın çocukların elmayı soymadan yemesi ve tuvalete girdikten sonra ellerini yıkamadan yemek yemelerinden kaynaklandığını, ailelerinin çocuklarını takip etmediklerini ve beldede bir kanalizasyon problemi bulunmadığını öne sürdü.

Isparta'ya 90 kilometre uzaklıktaki Eğirdir İlçesi'ne bağlı 300 haneli ve 1553 nüfusa sahip Gökçehöyük Beldesi'nde, sarılık alarmı verildi. Beledede 15 gün içerisinde 25 çocuk rahatsızlanarak Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldı. Çocukların 7'sine sarılık teşhisi kondu.

Durumu ağır olan çocuklar Isparta'daki hastanelere kaldırıldı. Çocukların yanı sıra 2 yetişkine de sarılık teşhisi konduğu ifade edildi. Hastalığın, kanalizasyondan sızan sulardan kaynaklandığı belirtildi. Belde sakinleri, kanalizasyon sularının patlayan borulardan sızarak mahallelere yayıldığını ve bazı evlerin şebekesi bulunmadığı için atıkların açıkta bırakıldığını ileri sürdü. Kanalizasyonun içme suyu şebekesinin çok yakınından geçtiği kaydedildi.

TEHLİKELİ BOYUTLARA VARABİLİR

İl Sağlık Müdürlüğü'nden ekipler gelerek beldede inceleme yaptı. Hastalığın salgına dönüştüğünü belirten yetkililer, önlem alınmaması durumunda çok daha tehlikeli boyutlara varabileceği uyarısını yaptı. Çok sayıda çocuğun halen kanalizasyon suları arasında oyun oynadığı ve okullarına gitmek için mikrop yuvası olan su birikintilerinin üzerinden geçmek zorunda kaldığı gözlendi.

ALTYAPI ELEŞTİRİSİ

Sulama Kooperatifi Başkanı Veli Demirbilek, beldede 6 yıl önce, kanalizasyon altyapısı için hane başına 25 milyon lira (25 YTL) toplandığını ancak toplanan paranın amacına ulaşmadığını söyledi. Demirbilek, şunları söyledi:
“Kanalizasyon altyapısı içme suyunu hattının çok yakınına yapıldı. Projesi bile doğru düzgün hazırlanmadı, denetim yapılmadı.

Standarda uygun olmayan ve ratsgele yapılan bu kanalizasyon alt yapısı yüzünden beldenin her yanına mikroplu sular yayıldı. Patlayan borular tamir edilmedi, birçok evin de halen kanalizasyon atıkları, şebekeye bağlanmadıkları için dışarı akıyor. Foseptiklerin dışarıda olması nedeniyle de çocuklarımızda salgın başladı.”
Bu sorunla ilgili 4- 5 yıl önce Isparta Valiliği, Eğirdir Kaymakamlığı, Sağlık İl Müdürlüğü ve milletvekillerine bilgi verdiklerini anlatan Demirbilek, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını öne sürdü.

TARAMA YAPILDI

İlçe Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Aysun Muran, salgınla ilgili Isparta Sağlık Müdürlüğü’nce enfeksiyon ekibi kurulduğunu ve sağlık taraması yapıldığını söyledi. Dr. Muran, taramanın ardından net sonuçların ortaya çıkacağını kaydetti. Başhekim Opr. Dr. Tunçhan Çelik, “Tedavilerimizde sarılık hastalığı ön teşhisi konuldu. Sağlık Müdürlüğümüz, Sağlık Grup Başkanlığı ve hastane ekibimizin çalışmaları devam ediyor” dedi.

9 AYDIR BİLİNİYOR

İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Levent Yılmazer ise “Kesinleşen 7 vakanın olduğu ve bazılarının Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiğini öğrendik. Ancak henüz net bir rakam yok ortada. Bu süreç zaten 9 aydan beri oraya çıktı ve tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi sarılıkta da mikrobun kuluçka dönemi var. Net bilgileri ancak ekiplerimizin çalışmaları tamamlandıktan sonra verebiliriz” açıklamasını yaptı.;

BAŞKANDAN SAVUNMA

Gökçehöyük Belde Belediye Başkanı DYP'li Mustafa Demirbilek ise icraatlarını savundu. Sarılık salgınının kanalizasyon altyapısındaki aksaklıklardan kaynaklandığı yönündeki suçlamaları reddeden Başkan Demirbilek, şunları söyledi:

“Daha önce de beldeye yetkililer geldi, inceleme yaptı. İçme suyunda herhangi bir sorun yok dediler. Kanalizasyon borularında de patlak yok. Hasta olan ailelerin evlerine kokudan, pislikten girilmiyor. Mahallerine bakmıyorlar, çocuklarını takip etmiyorlar. Sarılık hastalığı bu yüzden oluyor. Elmaları soymadan yiyorlar. Tuvalete girdikten sonra ellerini yıkamadan yemek yiyorlar. Kanalizayonla bunun bir alakası yok. Kanalizasyon patladığında 1- 2 saatte kapatıyoruz. Beldede kanalizasyonla ilgili hiçbir sorunumuz yok.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!