Ege'nin iki yakası için işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Egenin iki yakası için işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 20:10

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Günnur Özalp, Türkiye ile Yunanistan'ın, ortak paket programlar pazarlaması halinde, kaybedilmiş pazarları geri kazanabileceğini söyledi.

Marmaris'te yapılan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları 7. Ekonomi Zirvesinde, iki ülke arasında bazı sektörlerde işbirliğinin geliştirilmesi konusunda, “Türkiye ve Yunanistan Etkin İşbirliği Alanları” konulu oturum düzenlendi.
Oturumun ilk bölümünde turizm konusu ele alındı. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Günnur Özalp, Türkiye ile Yunanistan'ın turizm etkinliğini değerlendirdi. İki ülkenin ortak yürütecekleri turizm çalışmalarından kazançlı çıkabileceğine ifade eden Özalp, “Türkiye ve Yunanistan ortak paket programlar pazarlaması halinde, kaybedilmiş olan ABD pazarının geri kazanabilir” dedi.
Türk-Yunan ortak turizm odası kuruluşu çalışmalarının temellerinin oluşturulduğunu ve konuyla ilgili ilk somut adımın da Antalya'da atıldığını kaydeden Özalp, “Bu karar sadece iyi niyetle sınırlı kalınmadığını, oda girişiminin yazılı belgeye döküldüğünü gösteriyor. Türkiye, okyanus ötesindeki ülkelerin pazar payını kaybetti. Rusya ve Almanya en büyük pazar olarak duruyor. Kaybedilen pazarları Türk-Yunan ortaklığıyla yeniden kazanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

MİDİLLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI ORFANOS

Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Orfanos ise, Ege kıyılarının yakınındaki Yunan adalarına çok az sayıda Türk turistin geldiğini, Türk turistleri çekebilmek için, vize nedeniyle alınan 35 avroluk tutarın düşürülmesi konusunda girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Orfanoz, bir yıl önce Dikili-Midili arasında çalışmaya başlayan Yunanistan bayraklı Ro-Ro gemisi, talep olmaması nedeniyle çalışamadığını kaydetti.
Uluslararası Karayolu Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdurak ise, Midilli-Dikili arasında çalışan Ro-Ro gemisinin TIR taşıma ücretlerini indirmesi durumunda talebin doğacağını belirtti. Akdurak, ”Çeşme-İtalya arasında Ro-Ro taşımacılığıyla 180 bin TIR taşınıyor. Çeşme-Sakız arasında da TIR taşıma maliyeti düşük tutulması ve Ro-Ro seferinin koyulması durumunda, bu hatta yılda 5 bine kadar TIR'ın taşınabilir. Bu bize zaman kazandırırken, adalara da kazanç sağlar” diye konuştu.
Deniz ticareti ve ulaşımını değerlendiren Marmaris Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Turgay, adalara giden Türk turist sayısının yıllık 50 bin civarında olduğunu, vizede kolaylık sağlanmasının halinde bu rakamın 100 bine çıkacağını düşündüğünü belirtti. Marmaris ve Rodos arasındaki ticari taşımacılığın geliştirilmesi gerektiğine değinen Turgay, iki ülke arasında yat turizminin de giderek geliştiğine de dikkat çekti.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ FONU

Öte yandan toplantıda, yurt dışına çıkışlarda harç alınmaması uygulamasının getirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben ortak dilekçe hazırlandı. Zirveyle ilgili kısa bir bilginin yer aldığı dilekçede, zirveye katılanların “Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve devamı kararlarla sürdürülen mevcut uygulamanın sona erdirilmesini istedikleri kaydedildi. İZTO Başkanı Demirtaş ve Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos'un yanı sıra toplantıya katılan diğer oda başkanları tarafından da imzalanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemiz ihracatının arttırılması, komşularımızla ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi mevcut ekonomi politikalarının uygulanmasında önemli yere sahip olduğu hususları da göz önünde bulundurularak, önemli bir gelir kaynağı olmadığı bilinen ve ayrıca ilave bürokrasi yaratan bu uygulamanın sona erdirilmesini veya Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde uygulandığı gibi 48 saatlik çıkışlarda bedel alınmaması hususunu bilgilerinize arz ederiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!