Egemenlik nedir? Ulusal egemenlik ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Egemenlik nedir Ulusal egemenlik ne demek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2020 10:38

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 100. açılış yıl dönümü kutlanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gündeme gelen konulardan biri de ulusal egemenlik kavramı oldu. Peki, günümüz dünyasının pek çok devletinde ilke edinen ulusal egemenlik nedir?

Haberin Devamı

Egemenlik ya da hâkimiyet, bir toprak parçası ya da mekân üzerindeki kural koyma gücü ve hukuk yaratma kudretidir. Bu güç siyasi erkin dayattığı yasallaşmış bir üst iradeyi ifade etmektedir. Egemenlik aynı zamanda bir devletin ülkesi ve uyrukları üzerindeki yetkilerinin tümünü ifade eder.

Ulusal egemenlik ne demek?

Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.

Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır. Ulusal egemenliğin en önemli göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.

Ulusal egemenlik kavramı, devlet ve egemenlik kavramları oluştuğundan beri pek çok siyaset bilimci ve filozof tarafından ele alınmıştır. Günümüz dünyasının pek çok devleti, ulusal egemenlik ilkesine dayalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!