Ege'de yaban kuduzu alarmı

Güncelleme Tarihi:

Egede yaban kuduzu alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2002 01:43

Ege Bölgesi'nde yaban kuduzu salgını panik yarattı. Aydın, İzmir ve Manisa'nın dağlık bölgelerinde tilki, çakal ve sansar gibi yabani hayvanlardan evcil hayvanlara kuduz bulaşması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı alarma geçti.

Bakanlık, ‘vahşi yaşam kuduzu’ da denilen hastalığa karşı, Almanya'dan ithal edeceği kapsül şeklindeki aşılı yemlerle mücadele başlatacak, ormanlara ve ulaşılamayan alanlara uçaklarla bu yemlerden atılacak. Sadece Aydın'da son altı ayda 50 büyükbaş hayvan, dağlardan inen tilki, çakal ve sansarların ısırıp bulaştırdığı kuduz yüzünden telef oldu. Son olarak Söke'nin Akçakaya Köyü'nde Hasan Damcı'ya ait bir buzağıyla Hasan Erkoç'a ait bir inek kudurarak öldü. Bu hayvanları ısırıp ölümüne yol açtığı zannedilen bir çakal da köy yakınında ölü bulundu. Tarım Bakanlığı, üç ilin tarım müdürlüklerini uyardı. Aydın'ın Çine, Germencik, Koçarlı, İncirliova ve Söke ilçelerinde 15, İzmir'de 20 köy karantina altına alındı. Manisa'nın Turgutlu İlçesine bağlı Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik ve Karaoğlanlı köylerinde de bir yıl önce tilkilerden bulaştığı sanılan yaban kuduzu nedeniyle bir süre karantina uygulandı.

ALMAN KAPSÜLÜ ATILACAK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bölgedeki tilkilerin oral yolla kuduza karşı bağışıklık kazanması ve hastalığın kontrol altına alınması amacıyla üç yıl süreli bir proje hazırladı. Proje, hastalığın yoğun olarak görüldüğü İzmir, Manisa ve Aydın'da yaklaşık 1262 kilometrekarelik ormanlık alanda uygulanacak. Aşılama ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez kampanyalar şeklinde yapılacak, aşılama çalışmalarında Avrupa'da tilkiler için kullanılan kapsül halindeki aşılı yemler doğaya bırakılacak. Almanya'dan gelen veteriner hekim ve uzmanlar üç ilde inceleme yaptı. Yörelerin coğrafi konumu incelendi, ormanlık arazilerin haritaları çıkarıldı. Kapsüllerin bırakılacağı yerler belirlendi. Kampanya boyunca özellikle çocukların, canlı virüs içeren bu kapsüllere dokunmamaları ve aşı kapsüllerini açmamaları konusunda uyarılacağı, aksi bir durum oluştuğunda ilgili sağlık kurumları ve doktorlarla irtibata geçilerek, gerekli önlemlerin alınacağı da vurgulandı.

YABAN KUDUZU NEDİR?

Yaban kuduzu, orman alanlarında ya da orman kesimi yapılan yerlerde yaşayan tilki, sansar, çakal gibi vahşi hayvanlarda görülüyor. Hastalık genellikle bu hayvanları, kuduza yakalanmayan ancak sadece taşıyıcı olan yarasaların ısırması sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ilk kez karşılaştığı 'yaban kuduzu' ile ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapılmadığını belirten uzmanlar, ‘‘Yarasalardan mikrobu kapıp hastalanan vahşi hayvanlar, orman alanlarına yakın köylerde ve yerleşim alanlarında yaşayan küçük ya da büyükbaş hayvanları, kedi, köpek ve kümes hayvanlarını ısırarak mikrobu yayıyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!