Ege tütünü yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Ege tütünü yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 09:56

TEKEL Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl başlatılan “Ege Menşeli Tütünlerin Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da Denenmesi” projesi ile Hatay, Adıyaman, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Muş'ta 80 büyük üretici yurt dışında yoğun talep gören Ege tütünü deneme üretimine başladı.

Haberin Devamı

TEKEL Hatay İl Müdürü Bülent Zorba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege tütünün kuraklığa dayanıklı, sık yapraklı ve kaliteli olduğunu söyledi.

Projenin Hatay başta olmak üzere tütün ekiminin yaygın olarak yapıldığını Adıyaman, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Muş'ta yürütüldüğünü ifade eden Zorba, şuan bu illerdeki 80 büyük üretici ile deneme üretimi yapıldığını kaydetti.
Zorba, Hatay'da yetiştirilen klasik tütünün kullanım alanının darlığı nedeniyle ihracatında zorluklar yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bazı yörelerde örneğin Hatay'ın Altınözü ilçesinde önemli bir gelir kaynağı olarak tütüncülük ilk sırada yer alıyor. Ancak üreticinin büyük emek harcayarak yetiştirdiği tütünler kullanım alanının dar olması nedeniyle sadece Türksigaralarında harmanlamaya sokuluyor. Ancak Ege tütünü ABD başta olmak üzere birçok ülkenin sigaralarında harmanlama için talep görüyor. Çünkü Ege tütünü nikotin oranı düşük olmasının yanı sıra renginin güzelliği nedeniyle sigaralara değişik bir damak tadı ve renk veriyor. Biz de proje ile önce eğitim veriyoruz. deneme üretiminde başarılı sonuç alınırsa tütün ekim alanları da artacak.”

Haberin Devamı

Zorba, projenin deneme aşamasının 3 yıl süreceğini, daha sonra diğer ekicileri de Ege tütününe yönlendireceklerini söyledi.

Ege tütünün fidelerinin tütün eksperi kontrolünde denemeye katılan ekiciler tarafından yapıldığının altını çizen Zorba, “Yetiştirdiğimiz fideler toprakla buluştu. Yaptığımız analiz ve araştırmada şu ana kadar herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Umarım iyi bir sonuç alırız ve yörede yetişen Ege tütünü de yurt dışında adından söz ettirir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!