Ege değil Kader Denizi

Güncelleme Tarihi:

Ege değil Kader Denizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 00:00

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli’nin fotoğrafları ile şair Bejan Matur’un şiirlerinden oluşan Kader Denizi sergisi bugün Tophane’deki Sanat Limanı’nda açılıyor. İki sanatçıyı buluşturan konu, günümüzün en önemli insanlık trajedilerinden biri olan mülteciler.

BUGÜN, İstanbul’un yeni galerilerinden Sanat Limanı’nda açılacak olan Kader Denizi sergisi, Türkiye topraklarını kat edip, Ege Denizi’nde yaşamlarını yitiren mültecileri anlatıyor. Sergi Mehmet Günyeli’nin soyut fotoğrafları ile şair Bejan Matur’un bir tragedya gibi kurguladığı şiirlerinden oluşuyor. Mehmet Günyeli’nin aklına üç yıl önce gelen projenin amacı, Batı’ya kaçırma sözü verip, parasını aldıkları mültecilerin ölümlerine sebep olanları eleştirmek. Fotoğrafların tek başına konuyu anlatmaya yetmeyeceğini düşünerek de Bejan Matur’la bir araya geldi.
Herkes suskun
Matur, projeyi şöyle değerlendiriyor: “Mültecilik konusu büyük bir dram. Hayatımızın içinde oldukları halde onları görmezden geliyoruz. Hatta bütün dünya görmezden geliyor. İnsanlığın üzerinde anlaştığı derin bir suskunluk bu. Mülteciler evlerimizin sahibi olmadığımızı hatırlatır. Bu konuda söz almak, dikkatli bir dil gerektiriyor. Çünkü sözün bittiği yer orası. Sanki ülkelerinden bir kez çıkınca yeryüzü ayaklarının altından kayıyor. Şiirlerde sorgulayan, hatırlatan bir dil var. Ben de şiirimde bir yersizliği, köklerinden kopmuş arayışta olan bir kavimi anlatırım. Mültecilerin duygusunu yakalamam da zor olmadı. Bazı şiirler fotoğraftan alınan ilhamla yazıldı. Ama çoğunda yaşanan hikâyelerden yola çıkıldı. Mültecilerin resmi statüsünü kabul etmediği için Türkiye ‘bekleme odası’ olarak anılıyor. Bekleme odasından bir ses vermek istedim.”
Umuda yolculuk
Mehmet Günyeli ise boğulan mültecileri taşıyan tekneleri temsilen, Ege’nin farklı kıyılarında çürümeye bırakılmış, yaşlı tekneleri ve kayıkları fotoğrafladı. Kuzey Ege’den başlayarak Akdeniz’e kadar tüm kıyı şeridini dolaştı. Günyeli şöyle diyor: “Tekne gövdelerindeki lekeler, renkler, akan boyalardan oluşturduğum soyut kompozisyonlarla mültecilerin dramını ve hüznünü anlatmaya çalıştım. Mültecilerin umuda yaptıkları yolculuğu, heyecanlarını simgelemek için canlı renkler kullandım.”

Haberin Devamı

Haliç metrosu İstanbul mirasını tehdit ediyor
Meltem ÖZGENÇ / ANKARA
BREZİLYA’da 25 Temmuz’da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi, 3 Ağustos’a kadar İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nden çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek. UNESCO’nun Türkiye Danışmanı, Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Savaş Zafer Şahin, İstanbul’un listeden çıkarılması halinde, bunun en önemli nedeninin Haliç metro geçiş köprüsü inşaatı olacağını söyledi. Şahin, başta Sulukule olmak üzere tarihi yarımadada yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının da İstanbul’un, Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda listeden çıkarılmasına neden olabileceğini belirterek şunları anlattı:
“UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, Türkiye’den dokuz kültür varlığı, Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Söz konusu eserler, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Yerleşimleri, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un tarihi alanları, Hattuşa Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Hierapolis-Pamukkale, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Arkeolojik Kenti’dir. Şüphesiz bu alanlar arasında en önemli olanı İstanbul. İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nde kalması için gerekli çalışmaların yapılması insanlık mirasına sahip çıkmanın da önemli bir göstergesi. Ancak ne yazık ki ülkemiz bu konuda örgütlü bir çaba gösterme konusunda sınıfta kaldı.”

Haberin Devamı

Ustalar ve çırakları aynı sergide buluştu

GALERİ Işık Teşkiviye’de 22 Haziran’da başlayan ve 17 Ağustos 2010 tarihine kadar görülebilecek “Ustalar ve Çıraklar” sergisi, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinden Ahmet Öner Gezgin, Maria Sezer, Hasip Pektaş, Beril Anılanmert, Mustafa Pilevneli ve Seyyid Bozdoğan ile öğrencilerinin yıl boyunca resim, heykel, seramik, fotoğraf, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve moda tasarımı gibi birçok alanda yaptıkları çalışmaları bir araya getiriyor. Sergide, sanata yıllarını adamış sanatçıların ve bu yolda yeni yeni adımlar atmaya başlayan gençlerin eserlerinin birbirini tamamlayıcı ruhu göze çarpıyor. Ustaların birikimlerinin ve gençlerin amatör, yaratıcı ruhunun birbirine karışmasıyla oluşan tamamlayıcılık, disiplinler arası bir anlayışla sergileniyor.
Şehrin keşmekeşinden kaçıp, sanatın sade, soyut, çarpıcı, gerçekçi ve zihin açıcı dünyasına kısa bir yolculuk yapmak için güzel bir uğrak noktası olabilecek “Ustalar ve Çıraklar” sergisi, gezip görmeye değer bir alternatif. Telefon: (0212) 233 12 03

Homeros Ödülü

Haberin Devamı

Burak GEZEN/ (DHA)
ÇANAKKALE Belediyesi’nce 9- 13 Ağustos 2010 tarihleri arasında 47’ncisi düzenlenecek Uluslararası Troia Festivali kapsamında bu yıl Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’a verilecek. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilki 1963 yılında yapılan ve bu yıl 47’ncisi gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Troia Festivali’nin programını Truva Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Başkan Gökhan, Troia Festivali’nin geçtiğimiz yıllardaki gibi bu yıl da ‘Barış Kültürümüz Olsun’ temasıyla gerçekleşeceğini söyledi. Troia Festivali kapsamında 2002 yılından beri verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nün bu yıl yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan’a verileceğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu yörenin tanıtımında, ülkenin tanıtımında, özellikle de barışa yönelik çabaları nedeniyle yöremizin çocuğu olan Nuri Bilge Ceylan’a ‘Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nün verilmesini uygun bulduk” dedi.

Yoğun bakımdan çıktı

Haberin Devamı

MİZAH dünyasında “Kemken” olarak da bilinen son dönem başarılı Türk komedi filmlerinin senaristi ünlü mizahçı Kemal Kenan Ergen yoğun bakımdan çıktı. “Hababam Sınıfı 3,5”, “Hababam Sınıfı Askerde”, “Hababam Sınıfı Merhaba”, “Herşey Çok Güzel Olacak”, “Ömerçip”, “Kahpe Bizans” gibi Türk halkının beğenisini kazanan filmlerin yanı sıra “Tatlı Kaçıklar”, “Yasemince” adlı TV dizilerinin de senaryosuna imza atan başarılı senarist, geçtiğimiz pazartesi akşamı geçirdiği kalp krizi nedeniyle Amerikan Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Eylül ayında Serdar Akar’ın yönetmenliğinde çekimleri başlayacak olan ve Ocak 2011’de vizyona girmesi planlanan filmin ön hazırlık çalışmalarıyla yoğun bir dönem geçiren Ergen’in sağlık durumunun iyiye gittiği, kısa bir süre sonra tekrar çalışmalara dönebileceği bildirildi.


Gümüşlük’te şiir gecesi

Haberin Devamı

ÜNLÜ şair Küçük İskender, genç şairlerle gerçekleştireceği yaratıcı şiir atölyesi için Bodrum’daki Gümüşlük Akademisi’nin konuğu oluyor. İki gün sürecek atölyenin ardından 31 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.30’da Gümüşlük Akademisi Amfitiyatrosu’nda şiirseverler için bir şiir dinletisi düzenlenecek. www.gumuslukakademisi.org

Saraybosna’da ‘Vavien’

AVRUPA’nın önemli film festivalleri arasında kaübul edilen 16. Saraybosna Film Festivali’nde Türkiye’yi temsil eden “Vavien” önceki akşam gösterildi. Türkiye’yi festivalin yarışma bölümünde temsil eden filmin yönetmenleri Yağmur ve Durul Taylan ile filmin senaristi ve başrol oyuncusu Engin Günaydın da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!