Efsane yönetmen Wilder öldü

Güncelleme Tarihi:

Efsane yönetmen Wilder öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2002 10:51

Beyazperde bir ustasını daha kaybetti. Bazıları Sıcak Sever (Some Like It Hot) ve Yaz Bekarı'nın da (Seven Year Itch) aralarında bulunduğu bir çok filme imzasını atan yönetmen Billy Wilder yaşama veda etti. Toplam 21 kez Akademi Ödülü'ne aday olan, altı kez de heykelciği kucaklayan Wilder 95 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Doktorlar,  Billy Wilder'ın zatürree nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Usta yönetmen 1906'da Polonya'da  (o dönemde Avusturya -Macaristan) doğdu. Ailesi ona Samuel ismini uygun görmüştü. Ancak annesi daha sonraları onu Buffalo Bill'den esinlenerek Bill diye çağırmaya başladı.

Bütün ailesi 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarında ölen Wilder, ABD'ye göçederek Hollywood'da çalışmaya başladı.

Naziler'den gördüğü zulmü, Five Graves to Cairo ve Stalag 17 gibi filmlere yansıttı.Wilder son olarak 1981 yılında Buddy Buddy adlı filmi yönetmişti. 

GERİDE UNUTULMAZ FİLMLER BIRAKTI


Aynı yıl üç kez Oscar kazanan yönetmen olarak tarihe geçen Billy Wilder'ın önemli filmleri arasında Jack Lemmon ve Walter Matthau'nun başrollerini paylaştığı The Front Page; Humphrey Bogart, Audrey Hepburn ve William Holden'ı biraraya getiren Sabrina'nın yanısıra Sunset Boulevard, Stalag 17, The Big Carnival yeralıyor.

Wilder; Some Like It Hot (Bazıları Sıcak Sever) filminde Marilyn Monroe, Tony Curtis ve Jack Lemmon'ı biraraya getirmişti.

Haberin Devamı
Wilder'ın imzasını taşıyan Yaz Bekarı (The Seven Years Itch) adlı film de hem Wilder'ın hem Monroe'nun unutulmaz yapıtları arasında.

İlk eşi ile 1936 yılında evlenen Wilder'ın Judith adlı bir kızı bulunuyor. Wilder 1947'de boşanıp iki yıl sonra da şarkıcı ve oyuncu Audrey Young ile evlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!