A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 15:26
Galatasaray Lisesi'nin hayattaki en yaşlı hocası Dr. Yomtov Garti'nin cenazesi, Acıbadem Musevi Mezarlığı'nda defnedildi.
Geçirdiği rahatsızlık sonucu önceki gün tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinde 96 yaşında hayatını kaybeden ve öğrencileri tarafından “Efsane Hoca” olarak adlandırılan Garti için Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu'nda cenaze töreni düzenlendi. Tören sırasında, Garti'nin kızları Prof. Dr. Refika İnzelberg ile Şefkat Abenyakar taziyeleri kabul etti.
Törene katılan
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Yomtov Garti'nin Galatasaray'ın en kıymetlisi ve en uzun yıllar çalışanı olduğunu belirterek, “Ben kendisinden bir yıl matematik, bir yıl da kimya dersi aldım. Uzun yıllar geçmesine rağmen soyadımızı hep hatırlardı. Ben Garti'nin Galatasaray'da unutulmayacağını zannediyorum” dedi.
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de, Garti'yi hiç unutmayacağını belirterek, “İnsandı, yaşamasını bilirdi. YÖK'teki görevim sırasında da hep destekçimdi. Galatasaray'da felsefe derinliği olan ender insanlardan biriydi” diye konuştu.
Eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ise Yomtov Garti'den 1958-1960 yılları arasında 3 sene matematik ve fizik dersi aldığını ve Garti'nin mükemmel bir insan olduğunu ifade ederek, “60 sene sonra onu hala hatırlıyoruz. Galatasaraylılar onu hiç unutmadı ve unutmayacak” dedi.
Tiyatro sanatçısı Şevket Altuğ da, “Öğrencisiydim. Muhteşem bir öğretmendi, dost ve arkadaştı” diyerek Yomtov Garti'nin kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Cenaze törenine, Garti'nin ailesi ve yakınlarının yanı sıra Hahambaşı İsak Haleva, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan, Galatasaray Üniversitesinden Nükleer Mühendis Prof. Dr. Tolga Yarman ve Galatasaray Lisesi öğrencileri ile Garti'nin çok sayıdaki öğrencisi katıldı.
Haham Rav Adoni'nin yönettiği ve basına kapalı gerçekleşen törenin ardından Garti'nin cenazesi, Acıbadem Musevi Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Galatasaray Lisesi'nde 56 yıl matematik öğretmenliği yapan Yomtov Garti'nin matematikte kendi adıyla anılan teoremi buluyor. Garti, Fransızca eğitime yaptığı katkılardan dolayı Fransız Devleti tarafından Palme Académique Ödülü'ne layık görülmüştü.