Efsane fotoğrafçıdan sergi

Güncelleme Tarihi:

Efsane fotoğrafçıdan sergi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mesleğinde yarım asırı geride bırakan haber fotoğrafçısı Gökşin Sipahioğlu'nun,her biri tarihi belge niteliği taşıyan çalışmaları 16 Haziran'dan itibaren Fransız Kültür Merkezi'nde sergileniyor. Sipa Press'in de kurucusu olan Sipahioğlu'nun sergisinde son 50 yılın önemli olaylarından kesitler bulabilmek mümkün.

HABER fotoğrafçılığının duayenlerinden Gökşin Sipahioğlu, yarım yüzyılı aşan meslek yaşamının önemli kesitlerini sanatseverlerle paylaşıyor. Dünyanın önemli fotoğraf ajanslarından Sipa Press'in de kurucusu olan Sipahioğlu'nun, her biri birer tarihi belge niteliğindeki fotoğraflarının yeraldığı sergi, Fransa'dan sonra şimdi de Türkiye'de.

Sipahioğlu'nun son 50 yılın belgeseli niteliğindeki Sipa Sipahioğlu başlıklı sergisi, 16 Haziran'da Fransız Kültür Merkezi'nde açılıyor. Sergi, 1 Temmuz'a kadar sürecek.

Sipahioğlu'nun sergisinde, 1968 Paris öğrenci olaylarından, Küba'daki füze krizine, Mao egemeliğindeki Çin'den, Sina Çölü'ndeki savaşa kadar son yarım asırın dünyada yaşanan önemli olayları yeralıyor.

Sipa=Sipahioğlu başlıklı bu fotoğraf sergisi, ilk olarak gçen yılın eylül ayında Fransa'nın Perpignan kentinde düzenlenen Basın Fotoğrafçılığı Festivali kapsamında açılmıştı. Sergi daha sonra, Lille'de FIGRA Uluslararası Röportaj ve Aktüalite Festivali ve Angers Uluslararası Gazetecilik Festivali'nde de Fransız sanatseverlerle buluşmuştu.

Hürriyet'te de çalıştı

İzmir'de 1926 yılında doğan Gökşin Sipahioğlu, Saint Joseph Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi aldı. Mesleğe de 1952 yılında İstanbul Ekspres'te basketbol yazıları yazarak başladı. 1953'de aynı gazetenin yazı işleri müdürü oldu. 1957'de fotoğrafa geniş yer veren Yeni Gazete'yi kuran Sipahioğlu, 1961'de, çalıştığı Vatan gazetesinden ayrıldı. Aynı yıl Fenerbahçe futbol takımının bir maçı için o dönemde dünyaya kapalı bir ülke olan Arnavutluk'a giren tek gazeteci olan Sipahioğlu'nun çektiği fotoğraflar Batı'daki önemli dergilerde yayınlandı.

Sipahioğlu, bir yıl sonra da füze krizi nedeniyle ABD'nin ablukaya aldığı Küba'ya giren tek Batılı gazeteci oldu. Çektiği tüm fotoğraflar ABD'deki 45 gazeteşe manşet oldu.

1962 yılında Hürriyet Gazetesi'nde çalışmaya başlayan Sipahioğlu, 4 yıl süreyle 80 ülkede röportajlar yaptı. 1966'da Hürriyet'in Paris muhabiri olan Gökşin Sipahioglu üç yıl sonra da artık dünyanın en önemli fotoğraf ajanslarından biri olan Sipa Press'i kurdu.

Sipahioğlu'na 1994'te Fransız Hükümeti tarafından Arts et Lettres nişanı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!