Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne Konig, Türkiye’de yıllardır gazetecilere yönelik şiddet ve baskı konusunda büyük sorunlar yaşandığını ve EFJ raporlarına göre Avrupa’da Türkiye’nin en çok gazeteci öldürülen ve hapsedilen ülke olduğunu söyledi. König, “Raporlarımızda Avrupa’da mesleğini yaptığı için hapse atılan gazeteciler sadece Türkiye’de bulunuyor” dedi.
Bianet, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği, Umut Vakfı ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun İstanbul’da(EFJ) düzenlediği “Türkiye’de Medya ve İfade Özgürlüğü Güncel Gelişmeler” konferansına Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Işıl Karakaş ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic’in konuşmacı olarak katıldı.
TÜRKİYE İLK SIRADA
Arne Konig, ifade özgürlüğünü sadece kültürel ortam, siyasi iklimin değil aynı zamanda ekonomik durumun da etkileyebildiğini belirtti ve “Türkiye’de yaşanan baskı ortamı, gazetecilerin, işini kaybetme korkusu nedeniyle çekinerek haber yapmalarına neden oluyor” dedi.
Ergin ise son yıllarda onlarca gazeteci soldan ya da sağdan, siyasi görüşü ne olursa olsun sırf sivil iktidara muhalif olduğu için işlerinden olduğunu belirterek, PEN’in Türkiye ziyaretini 20 kişilik ekiple yaptığına dikkat çekti. Dunja Mijatovic ise, “Bir toplumun karanlıktan çıkması için ifade ve basın özgürlüğünün teminat altına alınması gerekir” dedi.
AİHM Yargıcı Işıl Karakaş da, ifade özgürlüğü ile ilgili mahkumiyet sayısında Türkiye’nin, 207 mahkumiyet kararıyla 47 Avrupa ülkesi arasında ilk sırada olduğunu belirterek, listede ikinci olan Avusturya’nın 32, üçüncü olan Fransa’nın ise 25 mahkumiyeti bulunduğunu söyledi.