Güncelleme Tarihi:
EDİRNE SAĞANAK YAĞMURA TESLİM
Sadık Ahmet Caddesi’nde biriken sular park halindeki otomobillerin yarısına kadar yükselirken, yağmur sularının apartmanlara girmemesi için önlerine kum çuvallarıyla setler yapıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "bazı köy yollarının ulaşıma kapandığını belirterek, "Aslıhan Köyü’nde 1 kerpiç ev yıkıldı. Kırcasalih, Aslıhan, Sığırcılı, Meşeli, Çakmak, Kuzucu köylerinde bazı evleri su bastı. Mahsur kalanlar birkaç kişi AFAD ekiplerince kurtarıldı" dedi.
HER YER GÖLE DÖNDÜ / FOTO GALERİ
Sabah erken saatlerde başlayıp 4 saat aralıksız yağan sağanak yağmur, kentte günlük yaşamı felç etti. Ana yollar ve ara sokaklar göle dönerken, rögarların tıkanması sonucu Sadık Ahmet Caddesi polis ekiplerince trafiğe kapatıldı. Biriken yoğun yağmur suları park halindeki otomobillerin yarısına kadar yükselirken, yoğun suların ortasında kalan bir otomobil sürücüsü aracını sokak ortasında bırakmak zorunda kaldı. İlhami Ertem Caddesi üzerinde yoğun su birikintileri nedeniyle cadde ve sokaklar tamamen sular altında kaldı. Araçların güçlükle ilerlediği caddeleri trafik ekipleri trafiğe kapattı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, sağanak yağmurun Uzunköprü İlçesi’nde bazı yolları ulaşıma kapattığını açıkladı.
Vali Şahin, "Uzunköprü İlçesi ve çevresinde meydana gelen yoğun yağış nedeniyle Kırcasalih-Uzunköprü karayolu ile Çakmak-Sığırcılı köy yolu ulaşıma kapandı. Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Aslıhan Köyü’nde 1 kerpiç ev yıkılmış ve herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir. Uzunköprü’ye bağlı Kırcasalih, Aslıhan, Sığırcılı, Meşeli, Çakmak, Kuzucu köylerinde yoğun yağış nedeniyle bazı evleri su bastı. Kırcasalih-Sığırcılı köyleri arasındaki arazide 2, Kırcasalih’te 2 Aslıhan köyünde ağaçta mahsur kalanlar AFAD ekiplerince kurtarıldı. Ayrıca, su baskını olan bölgelerde İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri 3 bot, toplam 12 personel ile birlikte 3 ayrı ekip halinde arama ve kurtarma çalışmalarına devam etmektedir. Yağışların bu gün saat 18.00’a kadar süreceği tahmin edilmektedir. Arama kurtarma ekiplerimiz aralıksız çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.
Meteoroloji yetkilileri de bölgede sağanak yağmurun etkisinin süreceğini açıkladı.
KOCAELİ'NDE SAĞANAK YAĞMUR ETKİLİ OLDU
Kocaeli'nde sağanak yağmur etkili oldu. Özellikle İzmit ilçesinde etkisini gösterdi. Yağış sebebiyle yollarda su birikintileri oluştu. Sürücüler, trafikte ilerlemede güçlük çekti. Yağmura yakalanan vatandaşların bazıları şemsiye açtı, bazıları da işyerlerinin giriş kısımlarına sığındı. Bazı evleri su bastığı öğrenildi. Meteoroloji yetkilileri, yağmurların cuma gününe kadar aralıklarla devam edeceğini bildirdi.
LAPSEKİ’Yİ SAĞANAK YAĞMUR VURDU
Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde aniden bastıran sağanak yağmur, Şevketiye, Güreci ve Çavuşköy köylerinde yaşamı olumsuz etkiledi. Kuvvetli yağış nedeniyle Şevketiye Deresi’nde taşkınlar oluşunca bazı evleri su bastı.
Meteorolojinin uyarılarının ardından, Çanakkale’de parçalı bulutlu hava sabah saatlerinde Lapseki İlçesi’nin yüksek kesimlerine yağmur bıraktı. Zaman zaman kuvvetli olan sağanak yağmur, Şevketiye Köyü’nden geçen derenin sularını yükseltti. Yüksek kesimlerden yağmur sularının önüne katıp sürüklediği ağaç parçaları derenin üzerindeki köprünün ayaklarına takılıp, suyun önünü tıkayınca taşkın meydana geldi. Taşkın nedeniyle dere yatağına yakın bazı evleri su bastı. Bir köylünün 2 kuzusu telef oldu.
Çavuşköy ve Güreci Köyleri’nde cadde ve sokaklar dereye dönerken, sağanak yağış dolayısıyla Gürecialtı Mevkisi’ndeki Şehit Hasan Öztekin Camisi’nin bahçesi de suyla doldu. Yağışın ardından Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Lapseki Belediyesi ekipleri köyde temizlik çalışması başlattı. Kaymakam İsmail Ayhan Tavlı ve AK Partili Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ile Şevketiye’ye gelerek muhtar Seyfettin Turan’dan durum hakkında bilgi aldı.
ESKİŞEHİR'DE SAĞANAK VE DOLU
Eskişehir'de sağanak ve kısa süreli dolu, yaşamı olumsuz etkiledi.
Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yaklaşık yarım saat etkisini sürdüren sağanak nedeniyle kent merkezi ve ilçelerine ortalama 2.4 kilogram yağış düştü. Kentte gün boyu gök gürültülü sağanak beklendiği bildirildi.
Şehir merkezinde etkili olan yağış nedeniyle vatandaşlar civardaki iş yerlerine sığındı.
Yetkililer, yarın kenti terk edecek yağışların, hafta sonu yeniden beklendiğini kaydetti.
ZONGULDAK’TA SU BASKINI VE FIRTINA
Zonguldak kent merkezi ile Kozlu ve Ereğli ilçelerinde etkili olan şiddetli yağmur ve fırtınada ağaçlar devrildi, çatılar hasar gördü, yollar sular altında kaldı, ev ve işyerlerini su bastı.
Zonguldak’ta saat 02.00 sıralarında başlayan yağmurla etkili olan ve saatteki hızı 70 kilometreyi geçen fırtına nedeniyle bazı ağaçların dalları kırıldı, bazıları kökünden devrildi. Üzülmez Caddesi’nde yola devrilen ağaç nedeniyle ulaşım bir süre durdu. Kent merkezinde tabelalar, çöp kutuları devrildi. Caddelerde su birikintileri oluştu. Araçlar, suyla kaplı yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Belediye ekipleri tıkanan rögar kapaklarının açılması ve kırılan ağaç dallarının toplanmasında yetersiz kaldı.
KOZLU SULAR ALTINDA
Kozlu İlçesi’nde de bazı evlerin çatıları hasar gördü. Yağmur nedeniyle ilçe girişindeki yol tamamen suyla kaplandı. Belediye ekipleri dizlerine kadar gelen suyun içine girip tıkanan rögar kapaklarını açmaya çalıştı. Eşofmanıyla suyun içine girip rögar kapaklarını açmaya çalışan Kozlu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şaban Bilgin, ilçeden geçen derede su düzeyinin yükseldiğini, rögar kapaklarının tıkanmasıyla da bazı noktaların sular altında kaldığını söyledi.
Atatürk Caddesi de yağmur nedeniyle sular altında kaldı. Buradaki işyerlerini su bastı. Vatandaşlardan bazıları gece işyerlerine gelip kendi imkanlarıyla suları temizlemeye çalıştı. Belediye ekipleri de vidanjör ile işyerlerindeki suyun boşaltılmasına yardım etti. Fırtına nedeniyle Zonguldak-İstanbul Karayolu’ndaki Öküşne Mevkii’nde yola düşen kaya parçaları Karayolları ekipleri tarafından temizlendi. Su altında kalan Kozlu sahil yolunda araçlar güçlükle ilerlerken, arızalanan bir araç çekici ile kurtarıldı.
EREĞLİ’DE SU BASKINLARI
Ereğli’de Çetin Apatay ile Atatürk Bulvarı’nın birleştiği ana yol üzerinde bir ağaç devrildi. Ulaşımın durması nedeniyle yolda uzun araç konvoyu oluştu. Ağaç dalları itfaiye ekipleri tarafından motorlu testere ile kesilerek parçalandı. 1 saat süren çalışma ile yol tek şeritten ulaşıma açıldı. Çetin Apatay Bulvarı’ndaki Suat Başol Sokak sular altında kaldı. Bir otomobil, rögarların tıkanması sonucu oluşan su birikintisinin içinde kaldı. Otomobil, çevredekiler tarafından itilerek sudan çıkarıldı.
İlçede bazı işyerleri ile evleri de su bastı. Buralarda oturanlar kendi çabalarıyla suları temizlemeye çalıştı. Belediyeye 1 saat içinde su baskını, çatı uçması ve ağaç devrilmesi olmak üzere toplam 14 ihbar yapıldığı belirtildi. Su içinde kalan ve üzerine ağaç devrilen 4 aracın da hasar gördüğü bildirildi.
KOZLU'DA 51 İŞYERİ, 11 EV ZARAR GÖRDÜ
Zonguldak'ın Kozlu İlçesi'nde etkili olan yağmur nedeniyle 51 işyeri ile 11 evin su baskını sonucu zarar gördüğü belirtildi. Özellikle Atatürk Caddesi'nde neredeyse tamamı su baskınına uğrayan işyerlerinin sahipleri temizlik çalışması yaptı. İşyerlerindeki suyu boşaltan vatandaşlar, caddede biriken balçık ve çöpleri de temizlemeye çalıştı. Kozlu Belediyesi Başkan Vekili AK Parti'li Tahsin Karaarslan, suyun Atatürk Caddesi çevresinde yaklaşık 50 santimetre yükseldiğini, 51 işyeri ve 11 evin zarar gördüğünü söyledi. Karaarslan, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
SİVAS 4 EYLÜL BARAJINDA SU SEVİYESİ DÜŞTÜ
SİVAS'ta kentin şebeke suyunun önemli bir bölümünü karşılayan 4 Eylül Barajı'ndaki doluluk oranı, son yılardaki en düşük seviyesine indi. Barajdaki su geçen yıla oranla yaklaşık 10 milyon metreküp azaldı.
Kent merkezi yakınlarında bulunan ve kentin şebeke suyu ihtiyacının önemli bölümünü karşılaşan 5.60 kilometre kare alana sahip 4 Eylül Barajı'nda önceki yıllara oranla su seviyesinde azalma kaydedildi. Bu yıl özellikle kış aylarında kar yağışlarının yetersiz kalmasıyla birlikte barajı besleyen akarsu kaynaklarının azalması doluluk oranına etki yaptı. Mısmılırmak ve irili ufaklı dere yataklarından beslenen 4 Eylül Barajı'nda önceki yılarda 35-36 metre yüksekliklere çıkan su seviyesinin 26 metreye kadar indiği görüldü. Su seviyesindeki yaklaşık 10 metrelik azalma gözle görülür hale geldi. Balık meraklıları ve piknikçilerin de ilgi gösterdiği alanlardan olan 4 Eylül Barajı'nda Devlet Su İşleri 19'uncu Bölge Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl doluluk oranının yüzde 85 düzeyinde olduğu, bu yıl ise aynı dönemde doluluk oranının yüzde 75'e indiği öğrenildi.
Geçen yıl aynı dönemde 73 milyon 500 bin metreküp olarak ölçülen su oranı bu yıl aynı tarihlerde 63 milyon 860 bin metreküp olarak kaydedildi. Yetkililer su seviyesindeki azalmanın yağış yetersizliği ve akarsu kaynaklarının azalmasına bağlı olarak geliştiğini belirterek, şu an için korkulacak bir durum olmadığını belirtti. Kentte hiç yağış olmaması durumunda bile mevcut suyun 2 yıl ihtiyacı karşılaşacak düzeyde olduğu öğrenildi.
4 Eylül Barajı'ndan alınan suyun bir kısmı Sivas Belediyesi'nin arıtma tesislerinden geçirilerek içme ve kullanma suyu olarak şehrin belirli bölümlerine verilirken, bir kısmı ise sadece kullanma suyu olarak değerlendiriliyor.