“Edirne Beyaz Peyniri” tescillendi

Güncelleme Tarihi:

“Edirne Beyaz Peyniri” tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 10:05

“Edirne Beyaz Peyniri”nin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 2004 yılında yaptığı başvuru sonuçlandı.

Haberin Devamı

Başvuru üzerinde gerekli incelemeleri tamamlayan Enstitü, Edirne Beyaz Peynirini “mahreç işareti” olarak tescilledi.
Edirne Beyaz Peyniri, “Edirne ili ve ilçelerindeki süt hayvanlarından alınan taze sütlerin 65-68 santigrat derecede 20-30 dakika pastörize edilip peynir mayasıyla pıhtılaştırıldıktan sonra fazla suyu süzülen, şekil verilip salamura edilen ve soğukhava deposunda olgunlaştırılmasıyla elde edilen peynir” olarak tanımlanıyor.

Ürünün yapımında Edirne ilinin Tunca, Meriç, Arda ve Ergene akarsularının yarattığı deltalarla bölgeye mahsus iklimin yarattığı bitki örtüsüyle özellikle yöreye özgü çeşitli otlar ve kekikle beslenen koyun, keçi ve ineklerin sütü kullanılıyor.
Edirne Beyaz Peynirinin üretim teknolojisi açısından en belirgin özelliği; üretimde sadece süt, maya ve tuz kullanılması. Ürün katkı maddesi ya da yardımcı herhangi bir madde içermiyor.

DENETLEME

Edirne Beyaz Peynirinin teknik özelliklerinin uygunluk kontrolleri, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda oda temsilcisi, Tarım İl Müdürlüğü'nden 1 gıda kontrolörü ve odaya kayıtlı 1 üreticiden oluşan 3 kişilik denetim kurulu tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

Kurul, yılda 2 kez üretimin yoğun olduğu 5-6-7-8 ve 9'uncu aylarda, tüketici şikayetleri üzerine ve gerekli görüldüğü hallerde her zaman denetim yapacak.

Edirne Beyaz Peynirinin kullanma biçimi ise markalama. Yani ambalajlarda marka ile birlikte kullanılacak.
Türkiye'nin 93 adet tescilli coğrafi işareti bulunuyor. 99 coğrafi işaret de tescillenmeyi bekliyor.

COĞRAFİ İŞARET

Coğrafi işaret, “bir malın coğrafi kökenini gösteren veya kullanılan bir unsur, madde, motif, malzeme ya da usul nedeniyle bir alana, yöreye, yahut ülkeye yollamada bulunarak o mala istek ve güven duyulmasını sağlayan ad veya işaret” olarak tanımlanıyor.

Coğrafi işaretler “menşe adı” (Kangal Çoban Köpeği) ve “mahreç işareti” (Hereke Halısı) olmak üzere 2 ayrı şekilde değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!