Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Gazetesi'nde ‘Zamansız Yazılar’ adlı köşeside edebiyat alanında yazılar yazan Füsun Akatlı, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitiren Akatlı, bu bölümde asistan olarak göreve başlamış, daha sonra Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde felsefe tarihi, sanat felsefesi, bilgi kuramı ve dil felsefesi dersleri vermişti.
1974’te doktorasını tamamlayan Akatlı, 1983’te görevinden ayrılarak reklamcılık alanında metin yazarlığı yapmış, 1991’de Şehir Tiyatroları’na girerek kurumun başdramaturgluğunu üstlenmişti. Kurucusu olduğu Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde de dersler veren Akatlı, yönetimle anlaşmazlığa düşerek görevinden istifa etmişti.
1968’den bu yana Dost, Soyut, Varlık, Milliyet Sanat gibi dergilerde, Politika, Söz ve Cumhuriyet gibi gazetelerde yazmış olan Akatlı, Sait Faik Hikaye Armağanı, Simavi Edebiyat Ödülleri, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Cevdet Kudret Ödülleri ve İnkılap Yayınevi Edebiyat Ödülleri seçici kurullarında yer almıştı.
Akatlı’nın pek çok kitabı arasında “Niçin Diyalektik”, “Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat”, “Zamansız Yazılar”, “Kültürsüzlüğümüzün Kışı”, “Düşünce Ufkunda Pupayelken”, “Bilge Karasu Aramızda”, “Bir de Ruhi Su Geçti”, “Pusulamız Felsefe” gibi yapıtları da bulunuyor.
MESLEKTAŞLARI DERİNDEN SARSILDI
PEN Türkiye Merkezi Başkanı-yazar İnci Aral yaptığı açıklamada “şaşkın ve üzgün” olduğunu dile getirdi. Daha iki üç gün önce gazetedeki yazısını okuduğunu söyleyen Aral, “Orada hasatlığından söz ediyordu ama ölümü yine de bizim için ani oldu, beklemiyordum” dedi. Akatlı’nın Türk edebiyatının çok önemli, çok değerli, eleştirmenlerinden, yazarlarından biri olduğunu vurgulayan Aral, “Akatlı ismi Türk edebiyatı için çok büyük bir kayıp. Başımız sağolsun. Çok erken bir ölüm bu” diye konuştu.
PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Günersel de, Akatlı’nın Dünya Yazarlar Birliği-PEN’in seçkin bir üyesi olduğunu belirterek, “Sarsıcı bir ölüm. Çok sarsıldım. Akatlı edebiyat ve düşünce dünyamızda saygın yeri olan bir aydınımız olarak hatırlanacak” diye konuştu.
"YAPACAĞI ÇOK ŞEY VARDI"
Editör, çevirmen ve Metis Yayınları'nın kurucu ortağı Müge Gürsoy Sökmen de son derece üzgün olduğunu ifade ederek, Akatlı’nın vefatının çok erken olduğunu yineledi. Sökmen, Akatlı’nın edebiyat dünyası için büyük bir kayıp olduğunu belirtirken, Akatlı’nın daha yapacağı çok şeyi olduğunu söyledi. Akatlı ile birlikte “Bilge Karasu Aramızda” kitabını hazırladıklarını ve önümüzdeki yıl da yine Akatlı’yla “Bilge Karasu Anma Programı” yapmayı istediklerini belirten Sökmen, “Onsuz düşünemiyorum” diye konuştu. Sökmen, “Söyleyecek fazla söz yok. Beklenen bir şey değildi. O’nu çok özleyeceğiz” dedi.
"GERÇEKTEN ÖNEMLİ BİR KAYIP"
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen ise, Akatlı’nın kaybının “gerçekten önemli” olduğunu söyleyerek, “Böyle günlerde bu söylenir ama bu gerçektir” diye konuştu. Akatlı’nın edebiyatçı olmasının yanı sıra değerli bir tiyatro eleştirmeni olduğunu da belirten Akmen, “Tiyatroya olumlu katlıları olmuştu. Ciddi bir kayıptır. Rahatsızdı belki ama onu bu kadar erken kaybetmeyi beklemiyorduk. Tiyatro dünyası için yeri doldurulamayacak bir kayıptır” dedi.
ERTUĞRUL GÜNAY'DAN TAZİYE MESAJI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yazar Füsun Akatlı'nın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Bakan Günay, edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Akatlı'nın vefatından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Günay, mesajında şunları kaydetti:
“Füsun Akatlı, Türkçeye, edebiyata, felsefeye ait denemeleri, öykü, roman, eleştiri yazıları ve yetiştirdiği öğrencileriyle, Türk kültür ve sanat yaşamına çok değerli katkılarda bulunmuştur. Eserleriyle her zaman saygıyla hatırlayacağımız değerli yazar Füsun Akatlı'ya Allah'tan rahmet, ailesine, milletimize ve edebiyat çevrelerine başsağlığı diliyorum.”