Eczacıbaşı'ndan 'ilaç' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşından ilaç uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2001 00:00


Dalgalı kur sistemine geçilmesi ve Sağlık Bakanlığı'nın doları 820 bin liraya sabitlemesi nedeniyle ortaya çıkan ithal ilaç sıkıntısı sürüyor. Eczacılar, hastaneler, ilaç firmaları hastaların ilaç bulamadığını ve tedavilerini bırakmak zorunda kaldıklarını belirterek uyarıda bulunurken Sağlık Bakanlığı herhangi bir sıkıntı olduğunu kabul etmiyor.
Bakan Durmuş:
Sıkıntı yok

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, basın-yayın organları tarafından verilen ilaç ve ekonomik krizle ilgili haberlerin ''abartılı'' olduğunu belirterek, ''Zaten ekonomik stres altında bulunan, işyerlerinin kapanması karşısında geçim sıkıntısına düşen insanlara 'hastalanın ama ilacınız da yok' diyorsunuz. şu anda hangi ilacı soruyorsanız, nerede ne kadar var biliyoruz'' dedi.

Durmuş, bakanlığın ilk sorumluluğunun ilacın düzenli olarak hastalara iletilmesi olduğunu belirterek "İlaç internet dahil her yerden temin edilebilir. Niçin bunu bu kadar abartılı veriyorsunuz. Bu talebi kamçılıyor, insanları stok yapmaya zorluyor'' diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlandırması konusunda standart bir yöntem uyguladığı hatırlatan Durmuş, üretilen yerli ilaçlar için standart olarak Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranlarının göz önüne alındığı ve 3 ayda bir fiyat düzenlemesine gidildiği, ithal ilaçlarda ise gümrük girişi sırasındaki kur üzerinden fiyatlandırmanın yapıldığı belirtti.

SEKTÖRE DESTEK VERİYORUZ

TEFE'ye göre 20 aylık süreçte toptan eşya fiyat ortalamasının yüzde 87 olduğunu, buna karşılık döviz ortalamasının yüzde 53 olduğunu anlatan Bakan Durmuş, ilaç sektörünün yüzde 35 oranında 20 ay boyunca desteklendiğini bildirdi. Durmuş, ''Biz sektöre destek vermeye devam ediyoruz. İlaç sektörünün ayakta kalması için bu destek şarttır'' diye konuştu.

İlacın yüzde 90'nın devlet tarafından alındığını hatırlatan Durmuş, yerli üretimin desteklenmesi, korunması ve üretim miktarının artması bakımından ithalata yönelmenin teşvik edilmemesi gerektiğini vurguladı. Yerli üretime yüzde 15, ithal ürüne yüzde 19 zam yapıldığını hatırlatan Durmuş, basın mensuplarına, ''Ancak sizin yönlendirmeleriniz, Türk ekonomisinin aleyhine, stokçuların lehinedir'' dedi. Bakan Durmuş, ilaç bulamadığı yönünde şikayetleri olan vatandaşların il sağlık müdürlüklerine müracaat edebileceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!