Yeliz ÖZ / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 00:00
Topkapılı Hacı Kayyumzade Doktor Galip Hakkı Bey ile eczacı Onnik Efendi’nin 24 Şubat 1908’de bir tabakta para biriktirerek kurdukları Fukaraperver Cemiyeti, tam 100 yıldır kendi imkanlarınca kimsesiz ve yoksullara yardım ediyor. Cemiyet, 24 Şubat’ta 100’üncü yaşına basacak.
ECZACI Onnik Efendi’yle Topkapılı Hacı Kayyumzade Doktor Galip Hakkı Bey, 1908 Şubatı’nda soba başında sohbet ederken bir yandan da dışarıda lapa lapa yağan karı seyrediyorlardı. Yoldan geçen ve üstünde eski bir ceketle pantolondan başka bir şey bulunmayan, ayakkabıları yırtık bir adam dikkatlerini çekti. Doktor Galip Bey, "Onnik Efendi, şu zavallı adamın halini görüyor musun? Ne acınacak bir durum, bu sefaletle mücadele edemez miyiz" diye sordu. Onnik Efendi, yoksula para yardımında bulunmayı teklif etti. Galip Bey, bunu kabul etmedi ve daha örgütlü, daha toplumsal bir çabanın içine girmeyi önererek "Bir cemiyet kuralım. Osmanlı Fukaraperver Cemiyeti’nin Topkapı Şubesi’ni açarız. İlk sermayeyi koyuyorum. Her gün tabağa para koyalım, bakalım bir haftada ne toplanacak" dedi.
TABAKTAKİ PARALAR
İki arkadaş, tabakta biriken parayla 24 Şubat 1908’te cemiyetin Topkapı’daki şubesini açtılar. Yardımsever halkın
yakın ilgisiyle karşılaşan cemiyete gelen bağışlar, ilk günden itibaren din, mezhep, ırk ayırımı gözetmeden fakir ailelere yardım amacıyla harcanmaya başlandı. Osmanlı Fukaraperver Cemiyeti, 1913’te, İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılıp siyasete yönelirken, tüm varlığını Topkapı Şubesi’ne devretti. Topkapı Türk Fukaraperver Cemiyeti, tam 100 yıldır, her ayın son cumartesi günü ihtiyacı olanlara erzak dağıtıyor, ücretsiz olarak sağlık kontrollerini gönüllü doktorla gerçekleştiriyor. Cemiyet sadece hayırseverlerin bağışlarıyla ayakta duruyor.
Cemiyetin Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Yücesan, 1995’ten beri cemiyette gönüllü olarak çalışıyor. Şu anda 290 aileye yardım ettiklerini belirten Yücesan, "Bu dernek 100 yıldır amacından sapmadı. Bağışçılarımız da yıllardır yanımızda. Prensibimiz, her isteyene değil, gerçek fakire yardım yapılması" diyor. Zaten cemiyetin duvarında yazan, "Fıkaraya hizmet eden fakir olmaz" sözü durumu özetlemeye yetiyor.
Yardım almak isteyen aileler, oturdukları mahallenin muhtarından fakirlik belgesi alarak cemiyete başvuruyor. Başvurular, soruşturulduktan sonra ihtiyacı olanlara pirinç, şeker, yağ, ekmek, zeytin, patates, bulgur, makarna, fasulye gibi gıda maddeleri bulunan 13 çeşit erzaktan oluşan torbalar, her ayın son Cumartesi günü veriliyor. Giyecek
ve burs yardımı da yapılıyor.
KURBAN BAĞIŞLARI
Cemiyet kurban bağışını da kabul ediyor. Zaten dernek merkezinin bahçesinde kurbanlık koyun yetiştiriliyor. Kesildikten sonra buzhanede saklanan etler, erzak yardım alan ailelere ayda 2.5 kilogramlık paketle veriliyor. Erzak dağıtımının yapıldığı gün aynı zamanda doktor kontrolü günü. Dr. Mahmut Karaağaç, ücret almadan hastaları muayene ediyor. Eğer hastaneye gitmeleri gerekiyorsa sevkediyor. Umut Hastanesi ve Business Hospital (Esnaf Hastanesi) hastalara ücretsiz bakıyor. Dr. Karaağaç’ın yazdığı ilaçlar da gönüllü eczane tarafından ücretsiz karşılanıyor.