Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit, Egebank skandalında adı geçen Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın kayınvalidesi Hatice Betül Özbay'la ilgili iddiaların, siyasal açıdan uygunsuz bir durum yaratmadığını söyledi.
Ecevit, ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu'nun konuyla ilgili yazılı soru önergesini cevaplandırdı. Seydaoğlu tarafından verilen önergede yer alan hususlara ilişkin olarak Hazine Müsteşarlığı'nda bulunan tüm bilgi ve belgelerin 31 Ağustos 2000 tarihi itibariyle faaliyete geçmiş bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na devredildiğini hatırlatan Ecevit, bu nedenle soru önergesindeki hususların Devlet Bakanlığı'nca adı geçen kuruma intikal ettirildiğini belirtti. Buna göre, kurumun 19 Ekim 2000 tarihli yazısında yer alan yanıtlar şöyle:
Müşteri sırlarını ihlal
-Sayın milletvekilinin, Sayın Hatice Betül Özbay'ın bankadaki bazı işlemleri ile ilgili soruları hem bankacılıkta müşteri sırları kapsamında olması hem de bir kişiyi peşinen suçlu ilan ederek buna uygun bilgi talebi niteliğinde görülmesi nedeniyle 4389 sayılı yasaya göre yanıtlanması olanaklı olmayan sorulardır.
-Bununla birlikte konu, Devlet Bakanlığı'nca 6 Temmuz 2000 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirilen bir raporda da yer alarak aleniyet kazandığından, konu hakkında tüm bilgi ve belgelerin verilmesinde bir sakınca kalmamıştır.
-Soruların konusunu oluşturan olay, Devlet Bakanlığı'nın 6 Temmuz 2000 günlü yazıları ile Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen Bankalar Yeminli Murakıpları Sinan Çam, Serdar Sümer ve Utku Tosun tarafından hazırlanan 27 Haziran 2000 gün ve R-1 sayılı raporda özet olarak şu şekilde yer almaktadır:
1-Egebank Yönetim Kurulu, 16 Eylül 1998 gün ve 115/3 sayılı kararı ile Goldbis Limited Şirketi'ne 1 trilyon 662 milyar 900 milyon lira kredi tahsis etmiş ve bu kredi, 29 Eylül 1998 tarihinde Merkez Şubesi'nce kullandırılmıştır.
2-Golbis Limited Şirketi'ne açılan bu kredide, Banka Yönetim Kurulu'nun banka kaynaklarını yasadışı yollarla bazı kişilere aktarmada kullandığı bir yol olarak düşünülmüş ve konu ayrıntısı ile araştırılmıştır.
3-Araştırma sonucunda kredi açılan şirketin herhangi bir faaliyet ve varlığının olmadığı, yani hayali bir şirket olduğu, açılan kredinin ise 29 Eylül 1998 tarihinde adı geçen firma adına Vakıflar Bankası T.A.O Finans Market/Taksim Şubesi'ne gönderildiği ve şube yetkilisi Emrullah Nüzhet Altınel'e ödeme fişi düzenlenerek ödenmiş gösterildiği belirtilmiştir.
4-Aynı tutar, aynı gün dahili kasa mahsubu yöntemi kullanılmak suretiyle 1 trilyon 316 milyar 24 milyon 721 bin 250 lirası Egebank Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Aydoğan Semizer'in aynı bankadaki hesabına, 277 milyar 500 milyon 223 bin lirası Egebank Anonim Şirketi Genel Müdürü Esat Erkuş'un hesabına, 69 milyar 375 milyon 55 bin 750 lirası ise Hatice Betül Özbay'ın hesabına geçirilmiştir.
5-Bankalar Yeminli Murakıpları, yatırılan bu paraların hangi amaçla bu hesaplara geçtiğini ayrıntısı ile araştırmışlar ve bulgulara raporlarında yer vererek, suçlu bulunanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını sağlamışlardır.
Suç bulgusu yok
-Konu tüm ayrıntıları ile araştırılarak, araştırma sonuçlarına da raporda yer verilmiş olmakla birlikte, Hatice Betül Özbay hakkında raporda hiçbir suç bulgusu yer almamıştır. Hatice Betül Özbay hesabına geçen tutar ile ilgili olayların aşağıda belirtildiği gibi cereyan ettiği rapor ve eklerinde belirtilmiştir:
1-Hatice Betül Özbay, hesabına geçen para ile ilgili olarak, Egebank ile hiçbir ilişkisinin olmadığını, 20 yıldan beri tanıdığı ve 15 yıldan beri de vekaletine sahip avukatı Aydoğan Semizer'in kendisine, babası, annesi ve eşinden miras yoluyla intikal eden gayrımenkullerin değerlendirilmesine ilişkin işleri takip ettiğini ve bu kapsamda Aydoğan Semizer'de bulunan 69 milyar liranın mali milat nedeniyle Vakıflar Bankası'ndaki hesaplarına yatırıldığını ifade etmiştir.
2-Söz konusu tutar, dövize çevrilmek suretiyle Hatice Betül Özbay hesabına geçirilmiş, daha sonra da yatırım hesabında değerlendirilmiştir.
-Bu konu ile ilgili olarak bilgisine başvurulan Aydoğan Semizer, verdiği yazılı ifadede,
Hatice Betül Özbay'ın hesabına yatırılan parasının Egebank'la hiçbir ilgisinin bulunmadığını,
Hatice Betül Özbay'ın Egebank'tan kredi kullanan şirketle de hiçbir ilgisinin bulunmadığını, paranın kendi tarafından yatırıldığını ifade etmiştir.
Bu ifade ve elde edilen bulgulardan Hatice Betül Özbay'ın Egebank ve Egebank'tan kredi kullanan şirketlerle bir ilgisinin olmadığı, herhangi bir ticari ilişki içerisinde de bulunmadığı,
Aydoğan Semizer ile 15 yıldan beri avukat-müvekkil ilişkisinin bulunduğu, Semizer'in Özbay'ın babası, annesi ve eşinden intikal eden gayrımenkulleri değerlendirdiği, olayda yer almasının da avukatının gayrımenkul işleri nedeniyle kendisine vermesi gereken bir parayı, normal olarak kendi hesabından değil de Egebank'tan aldığı ve soruşturma konusu olan bir krediden yapmasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Nitekim, murakıpların konu ile ilgili olarak yaptıkları inceleme sonucu düzenledikleri raporda olayla ilgili bir suç duyurusu ya da suça iştirakten bahsedilmemiştir.
Yukarıda verilen bilgi ve belgeler, ortada siyasal açıdan uygunsuz bir durum olmadığını açıkça göstermektedir.''