Güncelleme Tarihi:
Takıyye, giderek içtenliğe dönüşebilir
Fethullah Gülen olayına temkinli yaklaşımı nedeniyle eleştirilere hedef olan Başbakan Bülent Ecevit, dün de ‘‘Takıyye, giderek içtenliğe dönüşebilir. Bu tür dinsel toplulukları, laik demokratik rejimi yıkmak için uğraş verenlerle bir cepheye itmeyelim’’ dedi.
Ecevit'in bu sözleri, kulislerde ‘Gülen ve cemaatini dışlamayın’ mesajı olarak yorumlandı. Başbakan, dün parti grubunda, dünyada ve Türkiye'de tarikatçılık üzerine şu önemli mesajları verdi:
HALK OYUNA GELMEDİ
Güya Türk Silahlı Kuvvetleri'nce, İslam'a ve Peygamberimize hakaretler içeren bir rapor hazırlanmış. Bu kesin olarak yalanlandığı halde, laiklik karşıtı bazı çevreler bu asılsız iddiayı, inatla yaymaya çalıştı. Mevlit Kandili'ni de aynı amaçla istismara kalkıştılar. Fakat halkımız bu oyuna gelmedi.
DÜNYADA DA VAR
Tarikatçılık diye tanımlanan dinsel akımlar, bütün dünyada etkinliklerini artırıyorlar. Bunlardan bazılarının etkinlikleri, kimi gelişmiş ülkelerde, cinnet ve cinayet ölçüsüne varıyor. Neyse ki, bizde toplu cinayetleri veya intiharları teşvik eden akımlar yok.
TOPLULUKLAR KARIŞMASIN
Dinsel akımların hepsi laikliğe karşı görünmüyor veya bazıları belki, takıyye yaparak, laikliğe karşı açık tavır almaktan kaçınıyorlar. Gerçek eğilimlerini gizleme gereğini duymaları bile ülkemizde büyük halk çoğunluğunun laikliğe sahip çıktığını gösterir. Takıyye giderek, içtenliğe de dönüşebilir. Yeter ki, laikliği gerçekten benimseyen veya takıyye yaparak da olsa benimsermiş gibi görünen dinsel topluluklar, laik demokratik rejimi yıkmak için açıktan uğraş veren topluluklarla bir safa, bir cepheye ve dayanışmaya itelenmesinler.
İRTİCAYA KARŞI BAŞARILIYIZ
1997'de kurulan Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu, 1.5 yılda, laiklik karşıtı akımlara karşı mücadeledede büyük başarı gösterdi. İsteğe bağlı Kuran kursları etkili devlet denetimine alındı. 4 ay içinde 700 özel vakıf ve öğrenci yurdu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Özel öğretim kurumlarından 50'si sürekli, 197'si geçici olarak kapatıldı.
DEVLETİ ELE GEÇİREMEZLER
56. Hükümet döneminde çıkarılan kararnamelerle, kamu kuruşlarında partizanlığa, kayırmacılığa, kadrolaşmaya karşı etkili önlemler getirildi. Bu önlemler 57. Hükümet tarafından da benimsendi. Kimse kaygı ve kuşku duymasın. Bu önlemler, uygulamalar, bu kararlılık sürdükçe, dinsel veya siyasal amaçlı hiçbir topluluk veya kuruluş, devleti ele geçirme fırsatını bulamayacaktır.