Ecevit: Seçim barajı yüzde 5’e indirilmeli

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Seçim barajı yüzde 5’e indirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 10:41

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, Türkiye’de hiçbir partinin "ciddi olarak" erken seçim istemediğini belirterek, yüzde 10’luk seçim barajının "temsili" sağlayamadığını ifade etti. Ecevit, "Seçimden önce barajın düşürülmesi gerekiyor. Şu andaki sistem, tercihleri adil olarak yansıtamıyor. Baraj en azından yüzde 5’e indirilmeli" dedi.

Haberin Devamı

DSP Onursal Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Ecevit, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ecevit, erken seçim ve mal varlığı tartışmaları konusunda AKP ve CHP’yi eleştirirken, AB’ye de "iç sorunlara karışma" mesajı verdi.
Başta CHP olmak üzere diğer muhaleffet partilerinin hükümete "erken seçim" baskısı uyguladığını belirten Ecevit, tartışılması gereken şeyin erken seçim değil, seçim sistemi ve uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı olduğunu ifade etti.

Avrupa ülkelerinden örnekler veren Ecevit, söz konusu ülkelerde çok yüksek oranlarda seçim barajı bulunmadığını belirtti. Türkiye’deki yüzde 10’luk seçim barajının yüksekliğinden yakınan Ecevit, DSP, ANAP ve MHP koalisyonu döneminde bu konuyu gündeme getirdiğini, ancak çözüme ulaşamadıklarını belirtti. Ecevit, "Seçimden önce barajın düşürülmesi gerekiyor. Şu andaki sistem, tercihleri adil olarak yansıtamıyor. Baraj en azından yüzde 5’e indirilmeli" dedi.

Haberin Devamı

Yapılacak bir erken seçimin "siyasi istikrarsızlığa" neden olacağını savunan Ecevit, "Aslında hiçbir parti erken seçim istemiyor. Çünkü hepsi de zarar göreceğini biliyor. Erken seçim belirsiz bir siyasi ortam getirir. AKP de geleceğe dair bir işaret göremiyorum. Henüz seçim için uygun zemin oluşmadı" diye belirtti.

"MAL VARLIĞI TARTIŞMALARI DÜZEYSİZLİK GÖSTERGESİ"

Ecevit, AKP ve CHP arasında "türkü söylemeye" kadar giden mal varlığı tartışmalarına büyük tepki gösterdi. Siyasetçilerin ve bürokratların mal varlıkları konusunda gereken yerlere beyanda bulunduklarını anımsatan Ecevit, "Burada bir eksiklik, bir sorun varsa oturulur konuşulur. Bu sorun kısa sürede çözülebilir. Bu sorunu bu kadar büyütmek çok anlamsız vakit kaybediliyor" dedi.

İktidar ve muhalefet partilerinin mal varlığı tartışmalarında birbirlerine karşı kullandığı "kaba dil" konusunda Ecevit, tartışmaları "karşılıklı düzeysizlik" olarak değerlendirdi.

KRETSCHEMER’E DİYANET TEPKİSİ

Bülent Ecevit, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer’in "laik ülkede Diyanet kurumu olmaz" sözlerine de tepki gösterdi. Kretschmer’in, olaya "ideal" yaklaştığını savunan Ecevit, Türkiye’nin yapısının Avrupa ülkelerinden farklı olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ecevit, "Her millette ve dinde değişik inançlar olabilir. Ancak, Türkiye’deki durum çok farklı. Diyanet’te herkesin temsil edilmesi isteğini anlıyorum, belki bu yapılabilir" dedi. Kretschmer ve diğer AB yetkililerinin Türkiye’yi "tanımadan" konuştuklarını ileri süren Ecevit, "Ne anlar bunlar Diyanett’ten, şundan bundan. Bunlar Türkiye’de ne okumuşlar, ne yazmışlar. Türkiye’ye ait neyi biliyorlar. Bu işler onların işi değil, bunlar olacak şeyler değil üstelik" diye tepki gösterdi.

"GENÇLER SİYASETE ÇEKİLMELİ"

Türkiye’de gençlerin siyasi partiler ve siyasetten uzaklaştığına işaret eden Ecevit, partilerin gençlere gereken çalışma ortamını sağlaması gerektiğini belirterek, gençlerin katılımıyla siyasetin "daha verimli" olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!