Ecevit: Koalisyonda sorun yok

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Koalisyonda sorun yok
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2001 14:46

Başbakan Bülent Ecevit Yüksek Askeri Şura'nın açılış toplantısında yaptığı konuşmada koalisyon ortakları arasında herhangi bir sorun bulunmadığını ve zaman zaman yaşanan tartışmaların demokrasilerde doğal olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ecevit, 2 yılda gece gündüz çalışarak 327 yasanın çıkarıldığını hatırlatarak hükümetin kararlı olduğunu anlattı:

"Ekonomimiz, çok ağır sorunlarla karşı karşıya... Bu sorunlar, uzun yılların ihmallerinin ve sorumsuzluklarının sonucu. Ama, Türkiye'nin olanakları ve potansiyeli gereğince değerlendirilirse hem ekonomi kısa sürede darboğazdan esenliğe çıkabilir hem de yapısal nitelikteki değişiklikleri gerçekleştirebilir. Bu değişiklikleri hızla gerçekleştirmemiz, aynı zamanda AB'de tam üyeliğegeçebilmemizin de koşuludur.'' 

IMF DE HAKKIMIZI VERDÄ°

"Yardım ettiği ülkelere kolay kolay övgü yöneltmeyen IMF de  bu konuda hakkımızı vermiş, böyle bir çalışmanın eşi görülmediğini belirtmiştir'' diyen Ecevit, koalisyon ortakları arasında zaman zaman yer alan tartışmaların demokrasilerde doğal olduğunu ifade etti. Ecevit şöyle devam etti:

''Geçen gün Ankara'daki görüşmemizde IMF Başkan Yardımcısı Sayın Fischer'e de, 'artık bu özelliğimize alışmalısınız. En küçük bir tartışmada paniğe kapılmamalısınız' dedim. Buna alıştıkları izleniminide edindim.  Umarım, finans ve borsa kesimleri de bizim bu demokratik özelliğimize alışacaklardır. Henüz önümüzde çetin bir yol var. Ama, şimdiden bu yolda hızlı adımlar atmaya başladık. Örneğin, enflasyonla,beklenenin çok ötesinde bir düşüş Mayıs ve Haziran aylarında başladı.  Bütçe gelirlerinde yüzde 47.7 oranında artış sağlandı. Faiz dışı fazlada yüzde 56 artış gerçekleşti. Dünya ticaretinde yüzde 3'ü bulan bir gerileme yer alırken, bu yılın ilk 6 ayında dış satımımız yüzde 10.3 oranında arttı. Ayrıca, bavul ticaretinde de yüzde 18 artış yer aldı. Bunu daha da artırmak için gerekli desteği sağlıyoruz.'' 

HENÃœZ KRÄ°ZÄ° AÅžMADIK

Ecevit, turizmde de büyük bir patlama yaşandığına işaret ederek, ancak henüz her şeyin ''toz pembe olmadığını'' söyledi. Ekonomide yüzde 4'ü bulan bir küçülme görüldüğünü ifade eden Başbakan Ecevit, bu küçülmenin üretimdeki, yatırımdaki ve istihdamdaki gerilemenin bir göstergesi olduğunu bildirdi.  Yüksek faizlerin henüz inmediğini, ücretlerde de ciddi düşüş olduğunu anlatan Ecevit, ''Fakat, bu olumsuzlukları kısa sürede aşabileceğimizi umarım'' dedi. 

Bunun için öncelikle yeterli iç ve dış kaynak elde etmek gerektiğini belirten Ecevit, IMF ile Dünya Bankası'nın sağladığı yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki dış kaynağın büyük önem taşıdığını söyledi.

''Orantısal olarak bu kuruluşlar, şimdiye kadar hiçbir ülkeye bu kadar cömertçe katkıda bulunmamışlar'' diyen Ecevit, şimdi sıranın  içkaynağa geldiğini, bu açıdan Meclis çalışmalarının son günlerinde Hazine taşınmazlarını değerlendirmek için bir yasa çıkardıklarını kaydetti.

YENİ YASALAR ÇIKACAK

TBMM açıldıktan hemen sonra yine iç kaynağı halka yük olmaksızın önemli ölçüde artırabilecek bir yasa daha çıkaracaklarını ifade eden Ecevit, ''Bu yasalardan beklenen sonuçları alabilirsek, ekonomimizi kısa sürede esenliğe çıkarabileceğimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizin gereksinmelerini de daha yüksek düzeyde karşılayabileceğimizi umuyorum'' diye konuştu. Ecevit, şöyle devam etti:

''Memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasındaki adaletsizliklerin giderilmesi amacıyla hazırlanan 631 sayılı KHK, 13 Temmuz 2001 tarihinde yayınlanmıştır. 631 sayılı KHK ile kamu görevlileri arasında büyük boyutlara ulaşan ücret adaletsizliklerinin 2002 yılı başından itibaren 5 yıllık bir dönem içinde giderilmesi hedeflenmiştir.

631 sayılı KHK ile temsil tazminatı alamayan kamu görevlileri ile 5 yıldan fazla hizmeti bulunan kamu görevlilerine ''görev tazminatı'' ödenmesi öngörülmektedir. Böylece, kıdemli albaylar başta olmak üzere temsil tazminatı alamayan bir kısım askeri personelin süregelen haklı yakınmaları giderilmiş olacaktır. 5 yıldan fazla hizmeti bulunan diğer askeri personel de görev tazminatından yararlanacaktır.

Görev tazminatının ödenmesinde aynı rütbe ve kıdemde bulunan subaylar arasında ücret dengesizliği yaratılmaması da sağlanmaktadır. Bu düzenlemeler, 2002 yılı başından geçerli olmak üzere Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacaktır.

Diğer yandan, 500 sayılı Kanun uyarınca Kıbrıs'ta görev yapan TürkSilahlı Kuvvetleri mensuplarının ücretlerinin iyileştirilmesi amacıylaayrı bir kanun tasarısı hazırlanarak 31 Temmuz 2001 tarihinde TBMM'ye sunulmuştur. Bu iyileştirme 1 Haziran 2001 tarihinden geçerli olacaktır. 

Kanun tasarısı ile aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan sivil memurlar arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesi için de gerekli düzenleme yapılmış bulunmaktadır.'' Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!