Ebru cumhuriyeti: Ebristan

Güncelleme Tarihi:

Ebru cumhuriyeti: Ebristan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eserleri Londra British Museum ve birçok özel koleksiyonda bulunan ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil, ebru sanatını herkese öğretmek amacıyla kendi kurduğu Üsküdar'daki Ebristan'da ders veriyor.

EBRU, Hikmet Barutçugil'in yaşamına, 1973 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatlar Yüksek Okulu'nda okurken hocası Emin Barın'la tanışmasıyla girmiş. Barutçugil, bu sanatla uğraşmaya başladıktan sonra, yabancı ülkelerde ilgi gördüğü halde Türkiye'de unutulan ebruyu hatırlatmaya, yaşatmaya başlamış.

Bu amaç uğruna yaşadığı evin bir bölümünde 1997'de Ebristan'ı kurmuş. Hikmet Barutçugil yıllar önce eski İstanbul Konağı'nı alarak restore etmiş. Konak, 1830'lu yıllarda Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılarak Selimiye Kışlası'nda görev yapan paşalara ihsan edilmiş, İhsaniye semtine de adını veren oniki konaktan biri. Fakat diğer 11 konağın yıkıldığını, yerlerine apartman yapıldığını söylüyor Barutçugil.

Ebristan 12. konak ve İzzettin Paşa'nın. Konakta ebru sanatıyla ilgili eğitimin yanısıra, hat, minyatür, cilt ve tezhip eğitimi de veriliyor.

Yaz kursları da bir hafta süreli fakat oldukça yoğun. Sabah 09.00-17.00 saatleri arasında. Bu yılki yaz okulu 21-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

San Francisko'dan öğrenci geliyor

Yaz okullarına en çok ilgi gösterenler dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrenciler. Bu yaz San Francisco Üniversite'sinden bir grup öğrenci gelecek ve ebru sanatını öğrenirken, bu sanatın hümanistik yanını da inceleyecekler. Eğitimleri boyunca Ebristan'da misafir edilecek öğrenciler geleneksel boya alfabesinden at kılından fırça yapmaya kadar herşeyi öğrenecekler.

Ebristan'ın ününün dünyaya taşmasının sebebi Hikmet Barutçugil'in yurtdışındaki çalışmaları. Türkiye'de sergi açmakta zorlanan Barutçugil, 1987'de Londra'daki Royal College of Art'tan aldığı bir teklifle, 1988'de Londra'ya gider. Burada üç ay kalır. Hatta Londra'daki ebrucular Barutçugil'in yaptığı ebrulardan etkilenerek onun yaptıklarına ''Barut ebrusu'' adını verir.

Tanesi 25 kuruştu

Ebru sanatını herkesin öğrenebileceğini söyleyen Ebruzen Barutçugil, her insanın yetenekli olduğunu, yeteneklerin ortaya çıkmasının tek şartının sevgi olduğunu söylüyor. ''Kişi sabreder ve hoşgörülü olursa öğrenemeyeceği şey yok. Ben ebruya herşeyimi verdim, sanatın her dalında insan herşeyini vermezse küçük bir parça bile alamaz'' diyor. Ebristan'da geleneksel ebru çalışmalarının dışına çıkarak kağıt dışında cam, mutfak dolabı, tavan ve tahta üzerine de ebru çalışmaları uygulanıyor. Barutçugil, gelenek dışına çıkarak eskiyi unutmadıklarını hatta geleneklerinden yararlanarak geleceğe ulaştıklarını belirtiyor. Ebru meraklıları Ebristan'da yapılan ve sergilenen çalışmaları satın alabiliyor. 1973 yılında bir ebru 25 kuruşmuş ve aynı paraya bir simit alınıyormuş. Günümüzdeki ebru fiyatları ise 10 milyon ile iki milyar arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!