Güncelleme Tarihi:
Yakıcı güneşin altında kalan kayıklarını evlerinin önüne çekmeye başlayan köylüler, parçalayıp kışın yakacak olarak kullanacaklarını söyledi. 164 kilometrekarelik göl tabanının derinliklerinden çıkan sodalı ve tuzlu suyu ineklerin bile içmediğini anlatanr köylüler, arıtma sistemi için gereken 20 bin YTL'yi de toplayamadı. Her geçen gün yoksullukları artan köylüler, herkesin Doğu Anadolu'daki yoksulluğu gördüğünü, ama Eber Gölü civarının da artık ‘Batının Doğusu’ olduğunu söyledi.
164 kilometrekareyi bulan yüzölçümüyle Türkiye'nin 12'inci büyük gölüyken, yüzde 90'ı kuruyan Eber Gölü çöle döndü. Artık kum fırtınaları çıkan gölde, köylülerin kesip Afyonkarahisar Seka Fabrikası'na sattığı sazlar da kurudu. Geçmişte Eber'e kıyısı olan köylerde oturanların en önemli geçim kaynağı olan sazlar kendiliğinden yanmaya başladı. Köylüler, yüzyıllardır nimetlerinden yararlandıkları gölde dolaşmak için kullandıkları, şimdi göl tabanında kızgın güneşin altında kalan kayıklarını evlerinin önüne çekmeye başladı. Bazıları gölün yine eski günlerine döneceğine ilişkin zayıf bir ümit beslese de, çoğu köylü kayıkları parçalayıp kışın yakacak olarak kullanacağını söyledi.
SUYU TOPRAKTAN SÜZÜP İNEKLERE İÇİRİYORLAR
Susuzlukla da mücadele etmek zorunda olan çevre köylerden Bolvadin İlçesi'ne bağlı 296 haneli Ortakarabağ köylüleri artık tek geçim kaynakları olan ineklerin bile Eber'in tabanının derinliklerinden çıkan tuzlu ve sodalı suyu içmediğinden yakındı. Köylüler, sodalı ve tuzlu suyu arıtmak için kurulacak sistemin bedeli olan 20 bin YTL'yi de toplayamayınca ilkel bir arıtma sistemi oluşturdu.
Açtıkları kuyularda depoladıkları suyu topraktan geçirip süzdükten sonra ineklere verdiklerini belirten çiftçi 45 yaşındaki Ramazan Yaşar, “Bizim çektiğimiz rezillik. Televizyonlar hep doğuda eşekle su taşıyanları gösteriyor. Biz de batının doğusuyuz. Hep doğuyu gösteriyorlar, hep oraya bakıyorlar. Bize sadece oy zamanı geliyorlar. Buranın halini hiç bir siyasetçi gelip görmedi” diye yakındı. Köyün kahvecisi 37 yaşındaki Mustafa Aydın da, su ile birlikte herşey ellerinden gittiğinden yakındı. Köyün arıtma sorununun 20 bin YTL'ye çözülebileceğini kaydeden Aydın, “Ama bizde o kadar para yok. Toprağın arıttığı su yeterli olduğu sürece ineklerimiz yaşar” diye konuştu.