“E-imza kullanımı yaygınlaşacak”

Güncelleme Tarihi:

“E-imza kullanımı yaygınlaşacak”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 00:00

E-imza konusunda son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Genel Sekreteri Behçet Envarlı, e-imza kullanımının yaygınlaşması yolunda, Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları kadar yazılımcılar ile e-imza uygulamalarını tasarlayacak firma ve kamu kurumlarının da projeye aktif katılımının gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Elektronik imzadan bahsedildiğinde çok sayıda kişinin özellikle bilişimcilerin aklına ilk önce umut daha sonra da hayal kırıklığı yaşama endişesi geldiğini belirten TBV Genel Sekreteri Envarlı, “Elektronik imzanın sadece ürün satmak adına değil aynı zamanda proje ve uygulama geliştirmek için de önem taşıdığına inanan biz umutlular, önümüzdeki günlerin bize neler getirebileceğinden haberdarız” dedi.

 

Envarlı, e-imzanın yaklaşık beş yıldır bilişimcilerin gündeminde olduğunu hatırlatarak;      “E-imza yürürlüğe girmeden önce herkes e-dönüşümün kurtarıcısının elektronik imza olduğunu ve vatandaşların cep telefonlarından sonra yeni bir dönüşüme dahil olacaklarını düşünüyordu. E-imza sayesinde devlet bütün fonksiyonlarını e-devlet olarak yerine getirebilecekti. Bunun için gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması için pek çok çalışma yapıldı. Hatta AB yolunda, elektronik imzaların geçerliliğinin sağlanabilmesi için düzenlemeler de AB’nin oluşturduğu standartlar referans gösterilerek yapıldı. O dönem elektronik imza için gerekli olan yapının kurulduğu düşünülmekteydi ve bütün gözler elektronik sertifika hizmet sağlayıcılara çevrilmişti” dedi.

 

Haberin Devamı

Bu süreçte, ülkede yerleşik bütün elektronik sertifika hizmet sağlayıcıların elektronik imza kullanımının yaygınlaşması için ellerinden geleni yaptıklarını hatırlatan Behçet Envarlı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“Elektronik imza kullanımının yaygınlaştırılması için asıl istekli olması gerekenler elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları değil, elektronik imza uygulama yazılımları geliştirmesi beklenen yazılımcılar ve elektronik imza uygulamalarını tasarlaması gereken özel sektör firmaları ve kamu kurumlarıdır. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları istedikleri kadar nitelikli elektronik sertifika satsınlar bu sertifikaların kullanılacağı uygulamalar olmadıktan sonra elektronik sertifikalar hiçbir işe yaramayacaktır”.

 

Haberin Devamı

TBV Genel Sekreteri Envarlı, “Türkiye’de kendini kanıtlamış muhasebe sistemleri, doküman yönetimi yazılımları geliştiren firmaların çoğu uzun süredir üzerinde çalıştıkları elektronik imza entegrasyonlarını tamamladılar. Bir kısmı da tamamlamak üzereler. Bazı firmalar ise tamamen kendi içlerinde ayrı bölümler oluşturup, düzenlemelerin de öngördüğü biçimde ETSI ve CEN standartlarına uygun elektronik imza oluşturma ve doğrulama yazılımları geliştiriyorlar. Artık bu ürünlerin elektronik sertifikalarla birlikte bir paket olarak veya ayrı olarak hangi şekilde pazarlanabileceği konuşuluyor. Elektronik imzanın elektronik bankacılık uygulamalarında kullanılması için gerekli altyapı çalışmaları tamamlandı; bazı elektronik bankacılık uygulamaları hayata geçirilirken, pek çoğu da önümüzdeki dönemde farklı seçeneklerle kullanıcılara sunulacak” dedi.

 

Haberin Devamı

İhracatçı kuruluşlar için büyük önem taşıyan “Dahilde İşleme Rejimi” kapsamında 3000’den fazla ihracatçıya nitelikli elektronik sertifika sağlandığını, projenin boyutlarıyla karşılaştırıldığında rakamın oldukça umut verici olduğunu ifade eden Envarlı, Serbest Bölgeler’de nitelikli elektronik sertifika dağıtılmaya başlandığının ve sertifika sayısındaki artışın devam edeceğinin altını çizdi. Pek çok kamu kurumunun, özellikle geniş katılımcı profiline sahip topluluk uygulamaları geliştirdiklerini sözlerine ekledi..

 

TBV Genel Sekreteri Behçet Envarlı, elektronik imza kullanımının yaygınlaşmasına ilişkinkamuoyunda farklı söylemler bulunduğunu hatırlatarak, konuyla ilgili görüşlerini şöyle özetledi: “Zaman zaman ağır boyutlara ulaşabilen bazı ithamlar oluyor. Bu ithamlardan bir tanesi de elektronik sertifika hizmet sağlayıcıların nitelikli elektronik sertifika fiyatlarını yüksek tutarak elektronik imzayı öldürdüğü şeklinde. Açıkçası bu fikre katılmak mümkün değil! Bugüne kadar katıldığımız toplantıların hiçbirinde bu konu dile getirilmedi. Bildiğimiz kadarıyla elektronik sertifika hizmet sağlayıcılara da fiyatların yüksekliği ile ilgili bir şikayet gelmiyor. Nitelikli elektronik sertifikanın vasıfları ve elektronik sertifika hizmet sağlayıcının üzerine aldığı riskler göz önünde bulundurulduğunda, ortaya konulan fiyatların makul olduğu görülecek. Ayrıca elektronik imza düzenlemelerine göre nitelikli elektronik sertifika fiyatlarının alt ve üst fiyatları Telekomünikasyon Kurumu tarafından regüle edilebilecektir”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!