E-Devlet trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır? (Plaka ile ceza sorgulanır mı?)

Güncelleme Tarihi:

E-Devlet trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır (Plaka ile ceza sorgulanır mı)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2017 13:54

Trafikte kurallarına uyulmadığı takdirde kesilen trafik cezalarını sürüler özellikle gelen kamera sistemleri ve gelişen teknoloji ile internet ortamında sorgulamalar yaparak kontrol ediyor. Bu sorgulamalar arasında ise en yaygın olanı E-Devlet'ten trafik ceza sorgulama işlemi oluyor. Peki E-Devlet trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılıyor? İşte detaylar

Haberin Devamı

Ceza kesilen sürücüler, ceza sorgulama işlemlerini e-devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapabilirler. Trafik cezası ödeme işlemi de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden, PTT şubelerinden nakit olarak ve e-Devlet sisteminden kredi kartıyla yapılabilir. Trafik cezasını 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere, ceza tutarında indirim uygulanır.

e-Devlet girişi nasıl yapılır sorusu bir çok vatandaş tarafından en çok aranan ve sorgulanan konular arasında gündemdeki popülerliğini koruyor. e-Devlet sistemi vatandaşlara bir çok konuda sorgulama ve evrak alma için erişim imkanı sağlıyor.

PLAKA İLE TRAFİK CEZA SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Trafik cezası nasıl sorgulanır?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama için; e-Devlet’e giriş yapılır. e-Devlet girişi; mobil imza, E-İmza, e-Devlet şifresi, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri ile gerçekleştirilebilir. e-Devlet kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. e-Devlet şifresi, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alınabilir. Sisteme girildikten sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik ceza sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; gib.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünde bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme bağlantısından trafik cezası sorgulanabilir. Kredi kartı ile de ödeme gerçekleştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.

Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası ödeme işleminin yapılabilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Ceza tebliğ edildikten sonra, anlaşmalı bankalar aracılığı ile trafik cezası ödenebilir. Banka seçeneği dışında, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden nakit olarak ödeme yapılabilir.

Haberin Devamı

Trafik cezasında indirim

Trafik cezası kesilen sürücüler, erken ödeme yaparlarsa yüzde 25 indirimli ödeme gerçekleştirebilirler. Sürücülerin indirim imkanından yararlanabilmeleri için, cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmaları gerekir. 15 gün içinde ödemeyenlere indirim imkanı sunulmaz. Erken ödemede yapılan indirim dışında, trafik cezasını geç ödeyen sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

E- Devlet şifre işlemleri

E-devlet’e giriş için PTT’den almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-imza veya mobil imza gerektiren hizmetleri kullanabilmek için e-imza veya m-imza edinilmesi hizmete bağlı olarak ayrıca gerekebilir.Şifre ile ilk defa giriş yaptığınız durumda sistem sizi şifre değiştirme sayfasına yönlendirir. Bu durumda PTT’den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve belli kriterlerden oluşan (şifre değişikliği sayfasında açıklanan) yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şifrenizi mi unuttunuz?

Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında müşterisi olduğunuz bankanın İnternet şubesi sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı'na giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!