Güncelleme Tarihi:
SGK, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasıdır ve riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastenelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz.
4A HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR? NASIL ALINIR?
SGK 4A değişiklik öncesinde SSK kesiminde yer almakta olan ve bir işverene bağlı olarak çalışmakta olan vatandaşlar 4A olarak adlandırılmaktadır.
SGK 4A hizmet dökümünü aşağıdaki bağlantıdan alabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu
E-DEVLET SSK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAM İÇİN NEDEN ŞİFRE GEREKLİ?
turkiye.gov.tr üzerinden yapılacak işlemler için sistem için e-Devlet şifresi edinmelisiniz. Bu şifre olmadan hiç bir e-devlet sistemine giriş yapamassınız. Öncelikle E-Devlet Şifresi Almak için, size en yakın PTT Şubesine üzerinde TC Kimlik Numaranızın olduğu bir kimlikle başvuru yapmalısınız. 2 TL’lik işlem ücreti karşılığında E-Devlet Şifrenizi PTT’den rahat bir şekilde edinebilirsiniz.
TC KİMLİK NO İLE SGK SORGULAMA (4A HİZMET DÖKÜMÜ ALMA)
SGK’nın resmi sitesi’nde son 12 aylık süreci kapsayan aylardaki SGK Primlerinizi TC Kimlik No ile Sorgulama yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu imkan sayesinde sadece T.C numaranızı bilmeniz yeterli. Bu sayede işe giriş çıkışlarınızı, SSK’nızın yatıp yatmadığını gönül rahatlığıyla görebilirsiniz.
ŞİFRESİZ SGK 4A HİZMET DÖKÜMÜ
Bu sorgulama işlemini yaparak primlerinizin ne durumda olduğunu, gün sayılarınızı, primlerin ne zaman yattığını ve birçok işlemi öğrenmiş olacaksınız. Sigorta kurumlarının birleşimi olan SGK sayesinde bu hizmeti sıralı bir şekilde öğrenebilirsiniz. SGK 4A hizmet dökümü işleminizi de şifreli ve şifresiz bir şekilde kolayca halledebilirsiniz.
T.C kimlik numaranızla son 12 aylık SSK Sorgulamasını aşağıdaki bağlantıdan yapabilirsiniz.
http://www.sgk.gen.tr/ssk/sgk-sorgulama-tc-ile.html
SGK’NIN GÖREVLERİ NELERDİR?
a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
b) Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.
c) Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.
ç) Sosyal güvenlik alanında, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
d) Bu Kanun ve diğer kanunlar ile Kuruma verilen görevleri yapmak.