Güncelleme Tarihi:
Devletin resmi kişisel bilgi sorgulama adresi E-Devlet sorgulamaları ile kişisel kimlik bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. E-Devlet sitesi üzerinden hakkınızda açılan davalar, sim kartlar veya herhangibir vergi cezası kolayca sorgulanabilir. Vatandaşlar son günlerde E-Devlet üzerinden yoğun şekilde kimlik bilgilerini sorguluyorlar. Bunun nedeni son günlerde ortaya atılan yurt dışında bir sitenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik bilgilerine erişebilmiş olması söylentisi. Hükümet kanadından yapılan açıklamalar olay hakkında yasal işlem yapılacağı yönünde ancak kimlik bilgileri çoktan başkalarının eline geçmiş olan vatandaşlarda büyük bir güvenlik kaygısı oluştu. Peki kimlik bilgileriniz bir başkasının eline geçerse başınıza ne gelebilir?
Kimlik bilgilerinizle adınıza bir telefon hattı açılıp açılmadığını kontrol etmek için E-Devlet'e bağlanarak göz atmanızda fayda var. Sahte bir kimlik üzerinde size ait bilgilerle düzenlenmiş nüfus cüzdanları bu konuda başınızı ağrıtabilir. Sizin adınız kullanılarak alınan telefon hatlarının faturaları önünüze gelmesi çok da imkansız değil.
Bankacılık işlemleri:
Hesaplarınızın olduğu bankalarla iletişime geçerek bilginiz dışında bir talimat ya da işlem yapılıp yapılmadığını kontrol etmenizde de fayda var. Kimlik bilgilerinizle bankaların call-center servisleri üzerinden işlem yapmak oldukça kolay. Annenizin kızlık soyadı aslında sizi çok iyi koruyan bir güvenlik sorusu değil çünkü sosyal medya hesaplarınız açıksa, kısa bir taramayla annenizin kim olduğu ve kızlık soyadının ne olduğu anlaşılabiliyor!
Ancak belirtmek gerekir ki: Kimlik fotokopiniz ve imzanız olmadan hiçbir banka kredi kartı veremiyor. Sahte kimlik ve fotokopisi oluşturulsa bile zorunlu olarak ikametgah belgesi veyahut güncel bir fatura isteniyor. Bunlar olmadan kredi kartı veya vadesiz hesap bile açılması mümkün değil. Ancak banka personelinin bu evraklar olmadan da işlem yapması imkansız değil. Fakat böyle bir durumda uğrayacağınız zarar karşısında banka hukuka karşı hesap vermek durumunda. Fakat siz bunu fark edene kadar iş işten geçebilir, bu sebeple kontrol yapmakta fayda var.
Kimlik doğrulaması yapılan İnternet Siteleri:
Bazı sosyal platformlarda onaylı kullanıcı olmak için kimlik bilgilerinizin doğru tanımlanması yeterli! Bu da sizi isteğiniz dışında ilginizin alakanızın olmadığı sitelerle, forumlarla ve sosyal medya hesaplarıyla ilişkilendirebilir!
Şifre güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususlar
e-Devlet Kapısı, Adli Sicil Belgesi’nin elektronik ortamda güvenli bir şekilde temin edilebildiği, askerlik durum belgesi, öğrenci belgesi gibi belgelerin kurumlara gitmek gerekmeden e-Devlet Kapısı üzerinden barkodlu olarak alınabildiği, vergi borcunun sorgulanabildiği, sosyal güvenlik bilgilerine, tapu bilgilerine, yerel yönetimlerce sunulan hizmetlere ve kişiye özel pek çok bilgiye erişilebilen güvenli bir ortamdır.
Bu nedenle e-Devlet Kapısı hizmet sunumunda yüksek güvenlik önlemleri alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu bilgi ve hizmetlere erişim için belli sisteme giriş araçları(şifre, elektronik imza, mobil imza, internet bankacılığı) kullanılmaktadır. e-Devlet Kapısına giriş için en çok tercih edilen araç e-Devlet Kapısı şifresidir. Kişisel bilgilerin başkalarının eline geçme ve maddi-manevi zarara uğrama riski nedeniyle şifre güvenliği büyük bir öneme sahiptir.
Şahsen başvuruyla ve yüz yüze kimlik doğrulamasıyla teslim edilen zarfta bulunan şifre, sisteme ilk girişte kendi belirleyeceğiniz bir şifre ile değiştirilir.
Şifreyi ilgili sayfada belirtilen güçlü şifre oluşturma kriterlerine uygun bir şifre olarak belirleyin, sonrasında ise kimseyle paylaşmayın.
e-Devlet Kapısı çalışanları sizi arayarak şifrenizi sormaz, bu nedenle kendisini e-Devlet Kapısı çalışanı olarak tanıtan kişilere itibar etmeyin, banka çalışanları, kamu görevlileri vb. ile kesinlikle şifrenizi paylaşmayın.
Sizden e-Devlet Kapısı şifrenizi isteyenleri savcılıklara bildirin.
e-Devlet Kapısı’nın www.turkiye.gov.tr ve www.türkiye.gov.tr dışında bir adresi bulunmamaktadır. Şifrenizi bu adres dışında başka bir adreste kesinlikle kullanmayın.
Genel Önlemler
e-Devlet Kapısı çalışanları hiçbir zaman size şifrenizi sormayacaktır. Tarayıcı uygulaması (Internet Explorer, Firefox, Safari ve benzeri uygulamaların) şifre kaydetme opsiyonlarını kapalı tutunuz. Ayrıca hiçbir zaman kişisel bilgileriniz veya şifreniz e-posta yolu ile sizlere sorulmayacaktır. Unutmayınız ki zararlı uygulamaların ve virüslerin büyük çoğunluğu e-posta yolu ile yayılmaktadır. Bu sebeple göndericisini tanımadığınız veya şüpheli e-postaları okumadan siliniz.
Sisteme erişim için her zaman tarayıcınızın adres çubuğuna kendiniz www.türkiye.gov.tr adresini giriniz. Yönlendirme ile e-Devlet Kapısına ulaştığınızda adres çubuğu ve güvenlik sembollerini kontrol ediniz.
Güvenlik Sertifikası
e-Devlet Kapısı sistemi, güvenlik amaçlı olarak elektronik sertifika kullanmaktadır. Erişiminizin güvenli olup olmadığını adres çubuğunda yer alan adresin “http” değil “https” ile başlamasından ve tarayıcı uygulamasındaki kilit resminden anlayabilirsiniz.
Elektronik sertifikanın geçerli ve doğru sertifika olduğunu kontrol etmeniz güvenlik açısından önem taşımaktadır. Kullandığınız tarayıcı uygulamasında yer alan kilit sembollerini kullanarak eriştiğiniz sitenin gerçekliğine yönelik sertifika kontrolü yapabilirsiniz.
Kişisel Bilgiler
Kişisel bilgilerinizin gizliliği, aldığınız hizmetlerde güvenliğinizin sağlanması açısından önemlidir. Kimliğinizin teyidi amacı ile kullanılan özel bilgilerinizi hem internette hem de gerçek hayatta gizli tutun. Doğum Tarihi, T.C. Kimlik Numarası gibi bilgileriniz talep edildiği durumlarda talep eden kişi veya kurumun bu bilgileri hangi amaç ile istediğini teyit ediniz.
Şifrenizin tahmin edilmesinin önüne geçmek için basit ve tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. Şifrenizin başkalarınca kolaylıkla tahmin edebileceği bilgilerden oluşmamasına dikkat ediniz. Hobileriniz, doğum yeriniz veya tarihiniz, TC Kimlik Numaranız ve benzeri veriler ile asla şifre oluşturmayınız. Şifrenizin içerisinde büyük ve küçük harflerin karışık olması, içerisinde rakamlar içermesi gibi önlemler alınması şifre güvenliğini artırmak için önerilmektedir.
Şifrenizin veya diğer kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesinden korunmak için yalnızca güvendiğiniz bilgisayarları kullanınız. Ortak kullanım alanlarındaki veya halka açık kullanımdaki bilgisayarlar kişisel bilgilerinizi çalmaya yönelik programlar içerme riski taşımaktadır.
Kişisel bilgisayarınızı virüslere ve benzeri programlara karşı koruyunuz. Virüs koruma programları ile düzenli olarak bilgisayarınızı tarayınız. Virüs koruma programınızı düzenli olarak güncelleyiniz.