Güncelleme Tarihi:
E-DEVLET KAPISINI BAŞBAKAN ERDOĞAN YAPTI
Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı e-Devlet Kapısı Projesi www.türkiye.gov.tr’nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdi. Erdoğan, açılışı “Ya Allah Bismillah” diyerek açtı. Erdoğan, e-devletle ilgili çalışmalarda mevzuattaki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Çalışmalara paralel olarak mevzuatta, bürokratik işlemlerin kağıt ortamında yürütülmesini zorunlu kılan hükümlerin de değiştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede hazırlıkları sürdürdüğümüz ‘Birinci e-devlet Reform Paketi’ni en kısa sürede tamamlayarak Meclis’e sevk edeceğiz” dedi.
Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı “e-Devlet Kapısı Projesi, www.türkiye.gov.tr”nin açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımı ile MEB Şura Salonu'nda yapıldı.
“E-DEVLET KAPISI İLE DEVLET VATANDAŞIN AYAĞINA GİDECEK”
Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, www.türkiye.gov.tr’nin “devletin kısa yolu” olduğunu belirterek, vatandaş ile devlet arasındaki ilişkide yeni bir kapı açtığını söyledi. “E-Devlet Kapısı” ile artık devletin vatandaşın ayağına gideceğini ifade eden Erdoğan, e-devletin kullanımı için de bilgisayar kullanımını artıracak projelere imza attıklarını anlattı. Hükümet olarak bu anlamda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini kaydeden Erdoğan, yıl sonuna kadar okullara gönderilen bilgisayar sayısının 727 bine ulaşacağını, BT sınıfı sayısının ise 22 bin 280’i bulduğunu bildirdi.
Göreve geldikleri zaman GSYH’nin 2 bin 300 dolar olduğunu, bu yılsonu itibariyle ise bu rakamın 10 bin doların üzerine çıktığını savunan Erdoğan, “Ülkemizin geleceği umut veriyor” dedi.
E-DEVLET MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ YAKINDA MECLİS’DE
Vatandaşların sıra beklemesinin önüne geçecek nitelikteki çalışmaların 1 yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:
“Bütün bu projeleri e-devlet kapısı ile entegre hale getireceğiz. Hem projelerin içeriğini zenginleştireceğiz, hem de genel olarak sitenin hızla gelişmesini temin edeceğiz. Diğer taraftan çalışmalara paralel olarak mevzuatta, bürokratik işlemlerin kağıt ortamında yürütülmesini zorunlu kılan hükümlerin de değiştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede hazırlıkları sürdürdüğümüz ‘Birinci E-Devlet Reform Paketi’ni en kısa sürede tamamlayarak Meclis’e sevk edeceğiz. Başbakanlık nezdinde ilgili tüm birimlerin yer aldığı bir komisyon oluşturuyoruz. Bu komisyon tıpkı tasarıların AB müktesebatına uyumluluğunun gözden geçirilmesi gibi hizmetlerin bilgi toplumuna uygunluğunu kontrol edecek. Böylece bu çerçevedeki eksiklikleri bulunan kanun tasarılarının Meclis’e gitmeden eksikliklerini giderilmesini sağlamış olacağız. Bilgi çağının müreffeh ve gelişmiş Türkiye’sini hep birlikte oluşturuyoruz. Kararlı bir şekilde bu yolda devam edeceğiz. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefimiz var ve burada yakalayacağız. Sanayi devriminde kaldığımız gecikmeyi bilgi toplumu konusunda yaşamamalıyız. Ve bunun milletimize de yaşatmamalıyız. Bunun öncülerinden biri haline dönüşmeliyiz. Yeniliklere son derece açık olan milletimiz en büyük zenginliğimizdir. Bunun için uzmanlarımız yorulmak bilmeden çalışıyorlar.”
E DEVLET KAPISI’NDA 22 HİZMET VERİLECEK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada, kamu hizmetlerinin tek kapıdan etkin ve şeffaf şekilde sunulacağı proje kapsamında başlangıçta 22 pilot hizmetin verileceğini söyledi. Kamu kurumlarının elektronik hizmet konusunda istekli olmalarının projenin yaygınlığını ve başarısını önemli ölçüde etkileyeceğini belirten Yıldırım, e-Devlet Kapısı’nın açılışıyla Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemli bir adım atıldığını savundu. Türkiye'nin bilgi toplumuna gidiş sürecinde hazırlanan 111 eylem planından önemli bir ayağının www.türkiye.gov.tr olduğunu kaydeden Yıldırım, kamu hizmetlerinin yaygınlaşması için hukuki düzenlemelerin yapılmasını şart olduğunu söyledi. Yıldırım, “Bizim kamu sistemimiz sanal ortamda hizmet vermeye uygun olmayan bir mevzuat alt yapısına sahip. Bu nedenle düzenlemeler yapılmalı. Tek bir esas belirlenmeli. Vatandaş her yerde, her işlem için TC Kimlik Numarası dışında başkaca bir ihtiyaç olmadan bilgiye erişmeli, işlemlerini yapabilmeli ve sonucu eline verilmeli. e-Devlet Kapısı'nın amacı budur” dedi.
"VATANDAŞLARIN YÜZDE 50’Sİ E DEVLET KAPISIN KULLANACAK"
Projenin zamandan tasarruf, vatandaşın yaşam kalitesinde ve devletten memnuniyeti artıracağını söyleyen Yıldırım, e-Devlet Kapısı'ndan 2013'e kadar vatandaşların en az yüzde 50'sinin hizmet almasını amaçladıklarını bildirdi.
Törende konuşan Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ise, proje kapsamında ilk etapta 22 kamu hizmetinin sunulacağını daha sonra ise yeni hizmetlerin verileceğini belirtti. Bir süre sonra www.türkiye.gov.tr kapsamında e-askerlik ve e-tüketici gibi hizmetlerin de verilmeye başlanacağını bildiren Dalbay, “Bu, tüm Türkiye'ye hizmet edecek, Türkiye'nin projesidir” dedi.
ERDOĞAN E-DEVLET KAPISINI AÇTI
Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasından “Türkiye’nin geleceği” diyerek adlandırılan bir çocuk geldi. Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küçük çocuğu bir süre göremedi. Daha sonra açılış için bilgisayar başına geçen Başbakan Erdoğan, e-devlet kapısı www.türkiye.gov.tr’nin açılışını, “Ya Allah Bismillah” diyerek açtı.
Açılışın ardından ise, Başbakan Erdoğan ve Bakanların yanı sıra Azerbaycan Rabıta ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.