Güncelleme Tarihi:
Bir nevi cihazların kimlik numarası anlamına gelen IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) her mobil cihazda bulunmaktadır. Benzersiz olan ve o mobil cihaza ait olan IMEI numarası 15 haneden oluşmaktadır. Mobil hat ise telefonlarımızda kullandığımız hatların adıdır. E-Devlet üzerinden mobil hat sorgulaması da yapılabilmektedir.
E-DEVLET IMEI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
BTK tarafından e-Devlet kapısı sistemi üzerinden sunulan IMEI sorgulama işlemi için öncelikle e-Devlet şifresine ihtiyaç vardır. e-Devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında alınabildiği gibi, e-Devlet sistemine internet bankacılığı ile de giriş yapılmaktadır.
e-Devlet sistemine giriş yapan ve IMEI sorgulaması yapmak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama web sitesine giriş yapmaları gerekmektedir. IMEI sorgulaması için bazı bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler ise şunlardır: IMEI No, Güvenlik Resmi.
İstenen bilgilerin doğru bir biçimde girilmesinin ardından ‘Sorgula’ butonuna basıldığı zaman mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip-edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup-olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
IMEI sorgulaması için istenen IMEI numarası cihazın numara çevirme ekranına *#06# yazılarak öğrenilmektedir.
E-DEVLET İLE MOBİL HAT SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
e-Devlet sistemi üzerinden mobil hat sorgulaması yapmak için öncelikle sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ise BTK tarafından e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerden biri olan https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama web sitesine giderek üzerinize kayıtlı mobil hattınızın sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekranda herhangi bir bilgi istenmemektedir. Karşınıza gelen ekranda Adınız, T.C. kimlik numaranız, cep telefonunuz ve hattınızın hangi operatöre kayıtlı olduğu bilgileri verilmektedir.
E-DEVLET IMEI KAYDI YAPMA
Yurt dışından kişisel kullanım amaçlı getirilen mobil cihazların Türkiye’de sorunsuz bir biçimde kullanılabilmesi için IMEI kaydı yapılması gerekmektedir. Bu işlem ise e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Ancak bunun için bazı şartlar bulunmaktadır. O şartlar ise şunlard:
- Yurda giriş tarihiniz üzerinden 120 günden fazla zaman geçmemiş olmalıdır.
- Eğer İnternet bankacılığı kullanmıyor iseniz; harç bedeli vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara, T.C. Kimlik numaranız belirtilerek yatırılmış olmalıdır.
- Eğer İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bunun için başvurunuzun bir sonraki aşamasında karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
- IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
- Kayıt işlemleri telefonunuzda *#06# tuşlandığında ekranda görülen IMEI numarası ile yapılmaktadır. Yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali veya düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün değildir.
Şartları yerine getirdiğiniz taktirde ‘Devam Et’ butonuna tıkladığınız anda karşınıza gelen ekranda bazı bilgiler (Kişisel Bilgiler, Cihaz Bilgileri, Giriş Yapılan Belge Detayları) istenecektir. Bu bilgilerin eksiksiz bir biçimde doldurulmasının ardından IMEI kaydınız tamamlanmış olur.
BTK E-DEVLET HİZMETLERİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler şu şekildedir:
Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama
Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri
Kayıp/Çalıntı İhbar Bildirimi
Kayıp/Çalıntı İhbar Sorgulama/İptal
IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme
IMEI Kaydet
IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama
IMEI - MSISDN Eşleşme Sorgulama
IMEI Sorgulama
Mobil Hat Sorgulama
Numara Taşıma Sorgulama
Telefon Ana Kart Değişikliği