Güncelleme Tarihi:
Otoyol ve köprülerden geçiş için kullanılan HGS sistemi sürücülerin kolaylıkla sıra beklemeden geçiş yapmasını sağlar. Ancak bunun için bir HGS üyeliğinizin ve HGS kartınızın olması gerekmektedir. Öte yandan eğer kartınızda yeterli bakiye olmazsa geçiş ihlali yapmış sayılırsınız.
HGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
HGS başvurusu iki şekilde yapılmaktadır. Bu başvurular PTT şubelerinden veya anlaşmalı bankalardan yapılabilmektedir. Başvurunuzun ardından yapmanız gereken tek şey size verilen çipi arabanızın ön camına takmak olacaktır. Sonrasında kolaylıkla bakiye yüklemesi yaparak HGS geçişi olan otoyol ve köprüleri kullanabilirsiniz.
HGS başvurusu yapabileceğiniz anlaşmalı bankalar şunlardır;
- Türkiye İş Bankası A.Ş.
- Ziraat Bankası
- Garanti Bankası
- Akbank
- Yapı Kredi
- Finansbank
- Halk Bankası
- VakıfBank
- DenizBank
E-DEVLET ÜZERİNDEN HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
HGS geçiş ihlali sorgulaması e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Ancak bunun için öncelikle bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekmektedir. Herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığından edinebileceğiniz şifre ile e-Devlet kapısı sistemine giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-ihlalli-gecis-bilgileri-sorgulama web sitesi üzerinden HGS geçiş ihlali sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için sizden herhangi bir bilgi istenmemektedir. Bağlantıya tıklayıp e-Devlet kapısı sistemine giriş yaptığınızda geçiş ihlali sorgulamanızın detayları ekrana gelecektir.
HGS MÜŞTERİ HİZMETLERİ İLE GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
e-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar HGS geçiş ihlali sorgulamasını PTT online işlemler tarafından hizmete sunulan https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/hgs.jsf#violation web sitesi üzerinden yapabilirler. Bunun için araç sahibinin bazı bilgiler girmesi gerekmektedir. Araç plaka numarası ve güvenlik rakamlarını giren vatandaşlar sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
HGS GEÇİŞ İHLALİ CEZASI NE KADAR?
HGS geçiş ihlali yapılması durumunda 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a göre ödemekle yükümlü olduğunuz ceza tutarı ödeme yapmadan giriş-çıkış yaptığının mesafe ücretinin 10 katı olarak hesaplanmaktadır.
Sürücülerin geçiş ihlali yaptıktan sonra 15 gün içinde OGS veya HGS abonesi olması veya söz konusu hesaplara yeterli bakiyeyi yüklemesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmaz.
E-DEVLET SİSTEMİ İLE HGS HESAP BİLGİSİ SORGULAMA
HGS kullanarak geçiş yaptığınız zaman kayıtlı cep telefonunuza bakiye bilgisini içeren bir sms gelmektedir. Ancak detaylı bilgiye ulaşmak isteyen vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden bakiye ve HGS hesap bilgisi sorgulaması yapabilirler. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama web sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Bağlantıya tıkladığınız anda HGS hesap bilgilerinizin detayları ekrana gelecektir.
HGS MÜŞTERİ HİZMETLERİ ÜYESİ OLMAK İSTİYORUM
HGS ile alakalı tüm işlemleri takip edebileceğiniz HGS müşteri hizmetleri sistemini kullanabilmek için üye olmanız gerekmektedir. HGS Müşteri Hizmetleri sistemine üye olmak isteyen vatandaşların https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/hgs.jsf#login web sitesine giriş yaparak istenen bilgileri doldurmaları gerekmektedir. İstenen bilgiler ise şunlardır;
- T.C. Kimlik / Vergi No
- e-posta
- Şifre
- Güvenlik kodu
İstenen bilgilerin doldurulması sonrasında ‘Üye Ol’ butonuna basan vatandaşlar HGS Müşteri Hizmetleri sistemine üyeliğini yapmış olacaklardır.