E-atıklar için dev proje başlatılıyor

Güncelleme Tarihi:

E-atıklar için dev proje başlatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 00:00

Tüm dünyada giderek büyük bir çevre sorunu haline gelen ve kı-saca "e-atık" diye nitelenen elektnonik eşya atıkları, Türkiye’nin de önemli bir sorunu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaya başlayan bilgisayar ve beyaz eşya atıkları için dev proje başlattı.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, katı, tıbbi ve tehlikeli atıklardan sonra, şimdi de çevre ve insan sağlığını tehdit eden bilgisayar ve beyaz eşya atıklarını toplayacak. Avrupa Birliği’nin 500 bin Euro maddi destek sağladığı "İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi"nin ilk ayağında en fazla 5 yıl kullanılmış, geri kazanımı mümkün olabilecek bilgisayar atıklarını toplayarak kayıt altına alınacak.

6 bin bilgisayar

İlk etabı 30 ay sürecek olan projeyle 6 bin ünite bilgisayarın toplanması hedefleniyor. Bilgisayarlardaki veriler silinerek, yeniden kullanılabilecekler, ihtiyacı olan hastane ve benzeri kurumlara dağıtılacak.

Projenin ikin ci ayağında ise beyaz eşya atıkları toplanacak. Elektrikli ve elektronik eşyalar için ilk hedef, yılda kişi başında 4 kilo atık toplamak. Kullanılamaz durumdaki bilgisayar atıkları ise alüminyum, bakır, plastik, demir, kablo ve tehlikeli atık olmak üzere ayrı konteynırlarda toplanarak, geri dönüştürülecek.

Evimizde kısa süre sonra atık olacaklar

Televizyon, bilgisayar, müzik seti, radyo, volkmen, MP3 çalar, telefon, cep telefonu, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, elektrikli tıraş makinesi, mikser, elektrikli fırın, uzaktan kumanda, laptop, fırın, fotoğraf makinesi, piller...

Elektronik ürünlerin yapımında kullanılan kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metaller, PVC’ler, plastiekler, klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler ve gazlar, çevre ve insan sağlığı açısından, organik atıklardan çok çok daha büyük tehlikeler oluşturuyor. Bu atıklar, bu tür ürünlerin çok yaygın kullanıldığı gelişmiş ülkelerde içinden çıkılamaz devasa bir sorun haline geliyor.

Proje için 0212- 521 12 22

ve 230 05 05 nolu telefonlara veya lifesmile@ibb.gov.tr adresine başvurulabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!