Düzce'deki prefabrik konutlar kaldırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Düzcedeki prefabrik konutlar kaldırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2004 10:47

Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından yaptırılan prefabrik konutların, 1 Eylül'den itibaren kaldırılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Düzce Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, depremlerin ardından 5 yıl geçtiği hatırlatılarak, kalıcı konutlar ile işyerlerinin hak sahiplerine dağıtımının yapıldığı, bu nedenle prefabrik konut ve konteynır türü yapılara ihtiyaç kalmadığı belirtildi.

Afet izlerinin silinmesi ve Düzce'nin yeniden imarı için bu yapıların kaldırılması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, Gümüşpınar Köyü'nde bulunan 700 prefabriğin satış işlemlerinin Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nce yürütüldüğü kaydedildi.

İl Sivil Savunma Müdürü İzzettin Seçkin, yaptığı açıklamada, Gümüşpınar Köyü'ndeki prefabriklerin 1 Eylül'de elektrik ve sularının kesileceğini ve aynı gün prefabriklerin kaldırılması için çalışmaların başlatılacağını söyledi.

KONUTLARDA SORUNLAR BİTMİYOR

Bolu Depremi'nden sonra yaptırılan deprem konutlarının bir bölümünde su ve kalorifer şebekeleri arızalandı, bazı konutların duvarlarında çatlaklar oluştu.

Deprem sonrasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yaptırılan kalıcı deprem konutlarında yaşayan hak sahibi depremzede İrfan Yıldırım, Bolu'da yaşanan deprem felaketinden sonra yaptırılan konutlarda yaşamaya başladıklarını belirterek, “Evde yaşamaya başladığımız günden beri sorunların ardı arkası kesilmiyor. Önce su borularımız patladı. Daha sonra kalorifer şebekesi arızalandı. Son çare olarak arızalanan su ve kalorifer şebekesini yeniden değiştirmeye karar verdik” diye konuştu.

Deprem konutunun su ve kalorifer şebekesinin onarımı için 3 milyar lira harcadığını kaydeden Yıldırım, “Harcadığımız bu parayı kim karşılayacak. Devlet kendisine olan borcu almasını biliyor. Bizden konutların parası, süresinden 2 yıl önce isteniyor. Kimse bizim harcadığımız parayı karşılamayı düşünmüyor” diye konuştu.

DEPREMZEDEYİ ÜZEN KONUTLAR

Kalıcı deprem konutlarında yaşayan 55 yaşındaki depremzede Meliha Ayten de yaşanan deprem felaketinin üzerinden 4 yıl geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Deprem konutlarını teslim aldığımızda hepimiz sevinmiştik. Bugüne kadar yaşadığımız sorunlar hepimizi perişan etti. Kış aylarında kaloriferler çalışmadı. Yağışlar sonrasında birçok konutun tavanlarından su sızdı, duvarları çatladı. Benim yaşadığım evin kolonlarında ve duvarlarında çatlaklar var. Bu konudaki bütün girişimlerim cevapsız kaldı.”

“KONUTLARIN PARASINI 2 YIL ÖNCEDEN İSTEDİLER”

Kalıcı deprem konutlarında yaşayan Avukat Tuncay Alnıak ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, kalıcı deprem konutlarında yaşayan depremzedelerden, ödeme tarihinden 2 yıl önce yaklaşık 1 milyar 800 milyon lira ödemelerini istediğine işaret etti. Alnıak, şunları söyledi:

“Bu konudaki kanunlara göre, depremzedelerin, konutların ilk taksitini 2 yıl sonra ödemeye başlaması gerek. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, ısrarla ödemenin hemen başlamasını istiyor. Birçok depremzede, bu haksız davranış sonrasında bankalardan kredi çekerek, 1 milyar 800 milyon lirayı ödedi. Depremzedelerin büyük bölümünün ise bu parayı ödeyecek gücü yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!