Güncelleme Tarihi:
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, saat 13.00 itibariyle yaptığı açıklamada, Düzce'deki depremde ölenlerin sayısının 550, yaralananların sayısının 3305, yıkılan bina sayısının da 715 olduğunu bildirdi.
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin açıklamasında, depremin yol açtığı durumun tamamen kontrol altına alındığı ve halkın tüm ihtiyaçlarının süratle temin edilmeye başlandığı kaydedildi.
Ankara-İstanbul yolunun trafiğe açık olduğu, Bolu Dağı'ndan geçişin servis yolundan çift yönlü olarak verildiği ifade edilen açıklamada, ancak ağır vasıtaların, çalışmaların etkilenmemesi, servis yolunun bozulmaması ve yoğunluğun artmaması için hem Ankara hem de İstanbul yönünden Eskişehir-Bilecik üzerinden yönlendirilmesinin daha uygun bulunduğu belirtildi.
Enerji ve haberleşme problemi bulunmayan bölgeye, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca ön hasar tespiti için 50 mühendis gönderildiği ve yıkılacak binaların tespitine başlandığı bildirilen açıklamada, yapımı tamamlanan 1053 prefabrik konuta depremzedelerin yerleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, Düzce Fevzi Çakmak Mahallesi'nde 96 adet prefabrik konut yapımı için ihalenin tamamlandığı kaydedilerek, Öncü Lisesi bölgesinde 420, Kaynaşlı'da da 200 prefabrik konutun altyapı çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi.
Bölgeye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 910'u soğuk iklim çadırı olmak üzere toplam 3726, Kızılay tarafından dış kaynaklı yardımlar dahil 8392, valilikler tarafından 3251, Sağlık Bakanlığı tarafından 77 ve diğer kuruluşlar tarafından 124 çadırın sevk edildiği bildirilen açıklamada, "Toplam 15 bin 570 çadırdan 5461'i Düzce'deki, 1951'i Kaynaşlı'daki, 980'i Bolu Merkez'deki afetzedelere teslim edilmiştir. Diğer çadırların dağıtımı devam etmektedir" denildi.
Enterkonekte elektrik sistemleri büyük oranda hasar gören Bolu ve Osmanca trafo merkezlerindeki arızaların kısa sürede giderildiği, yolların enkazdan temizlenme çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"-Arama ve kurtarma çalışmaları için bölgeye 13 bin 96 personel, 28 helikopter, 430 araç, 152 arama köpeği gönderilmiştir.
-Şu anda bölgede bulunan seyyar mutfak sayısı 61, seyyar banyo ve tuvalet 336, çamaşırhane 1, yatak 20 bin 337, uyku tulumu 11 bin 819, battaniye 179 bin 608'dir. Ayrıca bölgeye 4945 soba, 4 su deposu, 3278 tüp, 50 telefon, 4980 ceset torbası gönderilirken, sevk edilen gıda malzemesi de 435 tona yaklaşmıştır. Haberleşmenin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla 3 seyyar uydu ile 15 telsiz role cihazı da faal durumdadır.
-Toplam 434 doktor, 100 hemşire, 1065 sağlık personeli, 441 ambulans, 2 ambulans uçak, 8 seyyar hastane, 6 poliklinik çadır, 855 ünite kan ve yeterli miktarda serum, ilaç, tıbbi malzeme ile sağlık hizmetleri aralıksız sürdürülmektedir. -Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun binden fazla işçisi ile Sivil Savunma ekiplerinin 106 personelinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinden ekipler ve gönüllü dağcılar da arama ve kurtarma çalışmalarında bulunmaktadır.
-Bölgede halen toplam 6156 askeri personel görev yapmaktadır. Bolu ve Düzce'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Lojistik Destek Koordinasyon Merkezi kurulmuştur. Uçuş emniyeti açısından kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla, deprem bölgesinde kriz bitinceye kadar yardım ve kurtarma uçuşları ve basın-yayın amaçlı uçuşlar hariç, notam ilan edilmiştir. Bu arada, hasar tespiti ve krize müdahale amacıyla bölgenin hava fotoğrafları çekilmiştir.
-Bünyesinde Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri, Dışişleri, Orman, Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bayındırlık ve İskan bakanlıkları, Köy Hizmetleri, Afet İşleri ve Karayolları genel müdürlüklari ile Kızılay yetkililerinin görev aldığı Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, özenli çalışmalarını 24 saat esasına göre sürdürmektedir."