Güncelleme Tarihi:
Plazma nedİr?
Plazma, maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı olarak elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isimdir. Bugün bu teknoloji kullanılarak üretilen televizyonlar Plazma TV olarak nitelendirilir.
Lİkİt Krİstal Ekran nedİr?
Likit Kristal Ekran yani LCD'nin açılımı Liquid Crystal Display’dir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT ise Thin Film Transistordur. Bu teknoloji Likit Kristal panellerden görüntü üretilmesinde kullanılır.
Likit Kristal Ekran veya plazma alırken nelere dikkat etmeli
Likit Kristal Ekranlı televizyon alırken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Biri kontrast oranı diğeri ise ekran tazaleme süreleri. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile mükemmel izlenmesini sağlar. Tazeleme süresi LCD televizyonun bir saniyede gösterebileceği kare sayısı ve performansı ile ilgilidir. Daha yüksek hızda ekran tazelelenmesi görüntülerin ardında oluşabilen gölgeleri engeller, daha keskin ve gözü yormayan görüntülerin ekranda oluşmasını sağlar.
Likit Kristal Ekranlı televizyonlarda kaliteyi toplam performans belirler. Plazma alırken görüntü kalitesi ve parlaklık, satın alma kararını etkileyen faktörlerin başında gelir. Bunların yanında plazma televizyonlarda kaliteyi belirleyen diğer unsurlar renk, çözünürlük, tasarım ve panel ömrüdür. Bu unsurların da plazma televizyon alırken tüketici tarafından dikkatle incelenmesi ve irdelenmesi gerekir.
Bu özelliklerden en yüksek verimi elde etmenin sırrı ise yine yüksek kontrast oranında saklı. Gri olarak görünen siyah renk, yüksek kontrast oranına sahip plazmalarda yerini gerçek siyaha bırakır. Diğer tüm renkler de siyahla orantılı olarak gerçekte olduğu gibi en canlı haliyle ekrana yansıtılır.
İki farklı teknolojinin artıları
Plazma
Plazmaların en büyük avantajı, sadece 8.8 cm. ile 13 cm. olan incelikleri, 25-60 kg. civarındaki ağırlıkları ve duvara asılarak yerden ek tasarruf sağlamalarıdır. Manyetik alanlardan etkilenmezler. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı ile detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile rahatça izlenmesini mümkün kılar. Plazmalar merkezden köşelere kadar mükemmel görüntü sunar. Ortalama 160 derecelik görüntü açısına sahip düz ekran yapıları, oturma konumunuz ne olursa olsun kayıpsız görüntüler sunar. Tek dezavantajı, LCD TV'lere göre daha pahalıdırlar.
Lİkİt Krİstal
Likit Kristal Ekranlı televizyonlar ince yapılarından dolayı hem yer kazancı sağlarlar hem de hafif olduklarından taşıması kolaydır. Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. Likit Kristal Ekranlı televizyonlarda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir. Göz yormazlar, aksine odaklama sorunu olmadığından daha keskin ve net görüntü sunarlar. Bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz.
Kafa karışıklığına son
HD, HD-Ready, Full HD
HD
High Definition Television (HDTV - Yüksek Tanımlı Televizyon) geleneksel TV yayın standartlarından (PAL, SECAM, NTSC) daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardını ifade ediyor. Büyük ekranlı TV'lerin ve yüksek çözünürlüklü projektörlerin çoğalmasıyla geleneksel SDTV (Standard Definition TV) yetersiz kalmaya başladı. Mükemmel görüntü elde etmek için HD sinyal veren kaynaklar gerekiyor. HDTV yayınları 3 parametre ile tanımlanıyor: Dikey çözünürlüğü tarif eden satır sayısı, sürekli tarama sistemi (progressive scan), interlaced (taraklı), ve saniyedeki kare veya alan sayısı.
HD Ready
HD Ready (HDR) artık pek çok ekranın üzerinde gördüğümüz bir ifade. Bu tanım televizyon ekranının yüksek çözünürlükte görüntüleri gösterecek kapasitede olduğunu anlatıyor. Yani ekran yüksek çözünürlükte görüntüler için üretilmiş olmasa da bazı düzenlemelerle bu görüntülere uyum sağlamış oluyor. HD Ready, 720p, 1080i ve 1080p görüntüleri bir aracı ile alan ve gösteren ekranların hepsi için kullanılıyor.
Full HD
İleri tarama (Progressive scan) tekniğini kullanan bir HDTV standardı olan 1080p görüntünün çözünürlüğünü anlatmak için kullanılıyor. 1080 sayısı ise dikey çözünürlükte bulunan 1080 çizgiyi, p harfi ise Progressive kelimesini temsil ediyor. Kavram 16:9 görüntü boyutlarında oluşan 1920 yanal çözünürlüğü temel alıyor. Bu da 1920x1080 çözünürlüğe ve 2 milyon 73 bin 600 piksele denk gelmiş oluyor. 1080p standardını yakalayabilen TV’ler Full HD televizyonlar olarak kabul ediliyor ancak daha yüksek çözünürlüklü ekranlar üzerine de çalışılıyor.