Duyar'ın ölümünde Susurluk izi

Güncelleme Tarihi:

Duyarın ölümünde Susurluk izi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sabancı suikastının itirafçı sanığı Mustafa Duyar'ın cezaevinde infazı, Susurluk olayını birkez daha gündeme getirdi.

Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ın cezaevinde öldürülmesiyle ilgili ilginç iddialar ortaya atıldı.

‘‘Bazı sırları açıklamak istiyorum’’ sözlerinden sonra, kaldığı Afyon Cezavende Karamgürük Çetesi tarafından öldürülen Duyar'ın, devlet içinde örgütlenen bir grup tarafından ortadan kaldırıldığı, Duyar ve arkadaşlarının Sabancı cinayetinde taşeron olarak kullanıldığı öne sürüldü.

İZİN TAMAM AMA...

Gazeteci Can Dündar tarafından dünkü köşe yazısında ortaya atılan iddiaya göre, Can Dündar ve ekibi Duyar ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, ‘Sanığın açıklamalarının yargıya yardımcı olabileceği’ gerekçesiyle izin verdi. Ancak Bakan'ın açık emrine rağmen, bir bürokrat şifahen verilen görüşme izninin geri alınması için özellikle uğraştı. Duyar'ın da kabul ettiği görüşmenin resmi yazısı bakanlıktan bir türlü çıkmazken, ‘aynı bürokrat’ aynı günlerde Karagümrük Çetesi mensuplarının Afyon cezaevine gönderilmesi için izin verdi. Bu nakilden iki hafta sonra ise infaz gerçekleşti.

YİNE DEVLET İÇİ ÖRGÜT

Dündar, Duyar ve ekibinin Sabancı suikastından sonra bir polisin yardımıyla kaçırıldığı iddialarını da anımsatarak, suikastın Susurluk bağlantısı olduğunu öne sürdü. Dündar, devlet içinde bir örgütün iç hesaplaşma nedeniyle Sabancı suikastini düzenlediği, Duyar ve arkadaşlarının da bu amaçla kullandığını öne sürdü. Dündar, suikastla Susurluk bağlantısının çözecek anahtarın Afyon Cezevi'nde kalan Mustafa Duyar da olduğunu, Duyar'ın da öldürülerek olayın örtülmeye çalışıldığını öne sürdü. Adalet Bakanlığı üst düzey yöneticilerinden biri ise Can Dündar'ın dünkü yazısıyla ilgili olarak, ‘‘Bize bu yönde gelmiş bir başvuru söz konusu. Ancak kesinlikle verilmiş bir izin söz konusu değil. Adalet Bakanlığı'ndan bu yönde verilmiş ne şifahi, ne de resmi bir izin yok’’ dedi.

İşte Bulgular

Can Dündar'ın dünkü yazısında ortaya koyduğu bulgular, infazın ‘‘Karagümrük Çetesi’’ni aşan boyutta olduğunu gösteriyor.

Dündar, Duyar'la görüşmek için başvuruyor.

Adalet Bakanlığı ve Duyar, görüşmeyi onaylıyor.

Bir bürokrat, görüşmeyi engellemek için uğraşıyor.

Aynı bürokrat, çetecilerin Afyon'a naklini onaylıyor.

Nakilden hemen sonra Duyar ve sırdaşı olduğu Parsadan'a saldırı gerçekleşiyor.

Olay, tam bir örtbas

Can Dündar'ın dünkü yazısında yeralan diğer iddialar şöyle:

Eyüp Aşık'ın Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadeye göre, Duyar kendisine suikast sırasında binada dört kişi olduklarını ve kendisinin silah kullanmadığını söylemiş. Verilen silahlar cinayetten sonra geri alınmış ve bu silahlardan biri Susurluk kazasında Bucak'ın arabasından çıkmış.

O arabada Çatlı ve Bucak'ın şoförlüğünü yapan eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocabaş'ın, suikastın içerdeki ayağı Fehriye Erdal'ın Sabancı Holding'de işe girmesini aracılık eden temizlik şirketi ile bağlantısı var.

Sabancı Center santralinden dışarı hangi numaraların arandığını kaydeden bilgisayar, suikast günü arızlanmış ve Türk Telecom'daki kayıtları silinmiş.

Parsadan sır ortağı diye vuruldu

Mustafa Duyar'ın infazı sırasında koğuş komşusu Selçuk Parsadan'ın kafasına da kurşun sıkıldı. Parsadan'ın öldürülmek istenmesi, ‘‘canım öyle istedi’’ açıklamasının ötesinde gibi görünüyor. Büyük olasılık, Duyar'ın sırlarını Parsadan'la paylaşmış olması yönünde...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!