Güncelleme Tarihi:
YIKILAN Berlin Duvarı’nın inşa edilmeye başlanmasının 50’nci yılında düzenlenen tören ile duvar kurbanları anıldı. Berlin’de düzenlenen anma törenine Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Başbakan Angela Merkel ve Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Ayrı kaldım
Berlin Duvarı’nın sembolü haline gelen Bernauer Strasse’de bulunan anma anıtının bulunduğu alanda yapılan törende konuşan Cumhurbaşkanı Christian Wulff, duvarın yapılmasının insanların özgürlüğünü engellediğine dikkat çekti. Almanya’da hâlâ daha fazla özgürlüğe ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Wulff, yapılacak değişikliklere göçmenlerin topluma daha iyi uyum sağlamasının gerçekleştirilmesinin de dahil olduğunu belirtti.
Protestan bir papazın kızı olan ve Doğu Almanya’da büyüyen Başbakan Angela Merkel ise anma sırasında yaptığı konuşmasında milyonlara acılar yaşatan Berlin Duvarı’nın unutulmamasını istedi. Merkel, yaşanan acıların kendilerini Almanya’da ve dünya çapında özgürlük, demokrasi ve yurttaşlık hakları için mücadele etmeye motive ettiğini de kaydetti. Merkel “Duvar yapılmaya başlandığında ben 7 yaşındaydım. Duvar yüzünden ben de akrabalarımdan ayrı kaldım ve çektiğim acıları hiçbir zaman unutmadım. Bu yüzden duvar yıkılınca ben de milyonlarca insanla birlikte sevindim” dedi.
Nostalji bitsin
Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit ise duvar nostaljisi yapanlara çattı. Wowereit, “Duvar diktatörlüğün bir parçasıydı. Hiçbir şey ölümlerin ve insan hakları ihlallerini haklı gösteremez” diyerek duvarın iyi yanları da olduğunu ifade edenleri anlayamadığını söyledi.
Rakamlarla Berlin Duvarı
BERLİN DUVARI'NIN KUŞ BAKIŞI GÖRÜNÜMÜ / GRAFİK HABER
Batılıların ‘Utanç Duvarı’, Komünist Doğu Almanya’nın ise ‘Anti Faşist Koruma Duvarı’ adını verdiği Berlin Duvarı, 13 Ağustos 1961 yılında Doğu Almanya rejimince bir gecede örülmeye başlandı.
28 yıl boyunca hem iki Berlin’i hem de iki Almanya’yı birbirinden ayıran duvarın uzunluğu bin 400 kilometreydi.
Duvarın ayakta kaldığı süre içinde Doğu Almanya’-dan Batı Al-manya’ya geçmek için yaklaşık yüz bin kişi girişimde bulundu. Bunların 600 yaşamını yitirdi.
Sırf Berlin Duvarı’nı aşmak isterken ölenlerin sayısı ise 136.