Güncelleme Tarihi:
Avukat Mehmet Katar suç duyurusunda, “MİT yetkilisinin ‘Alçak irtifada uçun’ talimatı verdiği” bilgisine ulaştıklarını iddia etmişti. Savcının MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Başbakanlık’a yazı yazacağı bildirildi.
MALATYA Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye tarafından düşürülen Türk askeri uçağıyla ilgili soruşturma başlattı. Uçağın düşürülmesinde ihmal ve kasıt bulunup bulunmadığı araştırılacak. Şehit pilotlardan Hasan Hüseyin Aksoy’un aile avukatı Mehmet Katar suç duyurusunda, “MİT yetkilisinin ‘alçak irtifada uçun’ talimatı verdiği” bilgisine ulaştıklarını öne sürmüştü. Savcının MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Başbakanlık’a yazı yazacağı bildirildi.
Şehit Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un aile avukatı Mehmet Katar, uçağın düşürülmesinde ihmal ve kasıt şüphesi bulunduğu iddiasıyla 21 Aralık 2012’de suç duyurusunda bulundu. Katar, aynı iddiayla ilgili olarak Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT görevlisi Atınç Özkaya’yı şikayet etti. TMK 10. maddeyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği soruşturma başlattı. Kurumlardan şehit pilotlar Hasan Hüseyin Aksoy ve Gökhan Ertan’ın otopsi raporları ile soruşturmaya ilişkin bilgi ve belge istendi. Şehit Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın babası Ali Ertan da suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
TCK 304. Maddeden
Avukat Mehmet Katar, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede savcılığın araştırmasını istedikleri ciddi bulgular bulunduğunu belirtti. Katar, “O uçağın o gün orada görevlendirmesi, tamamen MİT’in talebi ile oluyor. Tamamen MİT’in planladığı bir görev bu ve MİT’in talebi ile gerçekleştirilmiş bir görev. Suriye hava sahasının ihlali, görevlendirilen filo tarafından kesinlikle, riskli olduğu ısrarla defalarca söylenmesine rağmen ‘hayır diyorlar bu şekilde olacak’ deniyor. Bunu, filodaki kişiler ve bu iş ile ilgili kişilerle de konuştuk” dedi. Katar, suç duyurusunun TCK 304 kapsamında yapıldığını söyledi. Maddede, “Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik eden veya bu amaca yönelik olarak yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapan kişi, 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor.
Avukat: Ciddi şüpheler var
? Basına şehit Pilot Teğmen Aksoy’un babası Osman Aksoy ile birlikte açıklama yapan Avukat Mehmet Katar, olayın Suriye devletinin yaptığı haksız saldırı olarak görüldüğünü belirtip şöyle konuştu: “Ancak olay sonrasındaki açıklamalar, ulusal ve uluslararası basında yer alan olayın arka planı ile perde arkasına dair farklı iddialar içeren çok sayıda haber ve oluş şeklinde dikkati çeken mevzuata ve mantığa aykırı birtakım unsurlar, bu olayın yalnızca Suriye devletince gerçekleştirilen haksız bir saldırı olmadığını, aynı zamanda şüphelilerin ve soruşturmayla tespit edilecek ilgili kişi ve kurumların ağır kusurları, hatta kasıtları sonucu gerçekleştiği, dolayısıyla suç işlendiği yönünde ciddi şüpheler barındırmaktadır.” Katar, MİT ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın, yeni geliştirilen hava savunma sistemini ve mobil bir radarı test etmek amacıyla uçuşlar planlayıp icra ettiği, olayın bu icra sırasında gerçekleştiğinin söylendiğini aktardı. Katar şöyle devam etti:
“MİT Sinyal İstihbarat Başkanlığı, elektronik istihbarat toplama kabiliyetinin artırılması çalışmaları kapsamında ‘ELINT’ adı verilen bir sistem geliştirmiştir. Bu sistemin gerçek hedeflere yönelik performansının, sistemin kurulu olduğu bölgede test edilmesi amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait askeri uçakların içinde bulunduğu bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. 21 Haziran 2012’de 182. Filo’ya ait 2 F-16, planlanan uçuşu gerçekleştirmiş, ertesi günkü uçuş Malatya 173. Filo’dan 2 adet RF-4 ile gerçekleştirilecekken, görevin taşıdığı risk ve yeterli pilot, personel sağlanamaması nedeniyle önce uçuşun iptali teklif edilmiş, sonra uçak sayısı 1’e düşürülmüş, şehit pilotların bulunduğu RF-4, uçuş için havalanmış, netice olarak olay meydana gelmiştir.”
Yaptığı araştırmada, keşif uçağının uçacağı koordinatların MİT yetkililerince ısrarla 173. Filo’dan istendiğini ve bu yetkililerin filoya, keşif uçağının alçak irtifada uçurulması talimatını verdiği bilgisiyle karşılaştığını iddia eden Katar, 173. Filo görevlilerinin bu talebe karşı çıktığını ancak koordinatların mesajla MİT’e ulaştırıldığını öne sürdü. Katar, “Halen şehit subayların ailelerine olayla ilgili somut bilgi, uçuş görevi, olayın ne şekilde ve kimler tarafından gerçekleştirildiği, ölüm nedenleri gibi konularda bilgi sunulmamış, istenildiği halde otopsi raporu bile ailelere verilmemiştir” dedi.
‘Affetmiyorum’ faksı yollamış
ŞEHİT pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un babası Osman Aksoy, 22 Aralık 2012’de Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’e mektup faksladığını ve alındığına dair dönüş yapıldığını kaydetti. Aksoy mektubunda, “Evladım kutsal vatan görevi için şehit oldu olmasına ama oğlumu kaybetmeme ihmaliniz neden oldu. Oğluma neden Suriye’nin yakınından geçen bir görev verdiniz, neden onu korumadınız? Bir kez olsun bizi arayıp sormadınız. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Adalet istiyorum. Sizi ve diğer komutanları hiçbir şekilde affetmiyorum” dedi.