'Düşünceye Özgürlük' yargılandı

Güncelleme Tarihi:

Düşünceye Özgürlük yargılandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2001 00:00


''Düşünceye Özgürlük 2000'' kitabına yayıncı olarak imza atan 16 kişinin, ''Halkı askerlikten soğutma yönünde neşriyatta bulundukları'' gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlandı.

Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan müzisyen Şanar Yurdatapan, Prof. Hüseyin Ali Nesin, eski KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, eski Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Mehmet Atilla Maraş, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, gazeteci Etyen Mahçupyan ve radyo programı yapımcısı İbrahim Ömer Madra ile avukatları katıldı.

Diğer tutuksuz sanıklar, yayıncı Erdal Öz, sanatçı Zuhal Olcay, eski DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Cengiz Bektaş, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, matbaacı Sadık Taşdöğen ile sanatçı Ayşe Lale Mansur duruşmaya katılmadı.

Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından sanık avukatlarından Bahri Bayram Belen söz alarak, mahkemenin görevsizliği, duruşmanın tatili ve Anayasa'ya aykırılık iddialarının yer aldığı dilekçeyi mahkemeye sundu.

Mahkeme Başkanı Albay Mehmet Sever, cumhuriyet savcısının talebi doğrultusunda, askeri mahkemelerin, sivil kişilerin özel kanunlarda belirtilen askeri suçları ile kanunda gösterilen görevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlara da bakmakla yükümlü olduğunu hatırlatarak, avukat Belen'in taleplerini oybirliği ile reddettiklerini açıkladı.

İddianamenin okunmasının ardından savunmalarını yapmaları istenen sanıklar, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin, adil ve bağımsız yargılama yapacağına inanmadıklarını belirterek, savunma yapmadılar.

Mahkeme Başkanı Albay Sever, sanıklar Erdal Öz, Vahdettin Karabay,Cengiz Bektaş, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve matbaacı Sadık Taşdöğen'in ifadelerinin alınması için yazılan talimatların beklenmesine karar verildiğini bildirdi. Başkan Sever, söz konusu kitaba yayıncı olarak imza atan 16 kişi hakkında İstanbul 5 No'lu DGM'nin verdiği beraat kararının örneğinin istenmesi için müzekkere yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, ''Düşünceye Özgürlük 2000'' adlı kitaba yayıncı olarak imza atan Şanar Yurdatapan, Zuhal Olcay, Prof. Hüseyin Ali Nesin, Vahdettin Karabay, Cengiz Bektaş, Siyami Erdem, Salim Uslu, Yılmaz Ensaroğlu, Mehmet Atilla Maraş, Yavuz Önen, Hüsnü Öndül, Sadık Taşdöğen, Etyen Mahçupyan, Ayşe Lale Mansur, İbrahim Ömer Madra ve Erdal Öz'ün, Türk Ceza Yasası'nın ''Halkı askerlikten soğutma yönünde neşriyatta bulunma'' hükmünü düzenleyen 155. maddesi gereğince 2 aydan2 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmeleri istendi.

Duruşmadan sonra sanıklardan Şanar Yurdatapan, Siyami Erdem, Mehmet Atilla Maraş, Yavuz Önen, Hüsnü Öndül, Etyen Mahçupyan ve ÖmerMadra, Türkiye Yazarlar Birliği'nde basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda konuşan Yurdatapan, ''Askeri mahkemenin sivilleri yargılamasını hiçbir şekilde kabul etmediklerini'' belirterek, şöyle konuştu:

''Biz, askeri mahkemede ifade vermeyi reddettik, savunma yapmayı da reddedeceğiz. Sadece bu görüşlerimizi belirtmek ve usul hakkında söz almak üzere oraya geldik.

Askeri mahkemelerin artık ortadan kalkması, Türkiye'de yargının birleştirilmesi gerekli. Bu nedenle bu tutumumuzu devam ettireceğiz.'' (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!