"Düşünceye Özgürlük" davasında beraat

Güncelleme Tarihi:

Düşünceye Özgürlük davasında beraat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00



''Düşünceye Özgürlük 2000'' adlı kitapçığa yayıncı olarak imza atan 16 kişi, üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat etti.

İstanbul 5 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuksuz sanıklar müzisyen Mehmet Şanar Yurdatapan, Prof. Hüseyin Ali Nesin, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Cengiz Bektaş, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile eski DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay katıldı.

Esas hakkındaki savunması sorulan sanıklardan Şanar Yurdatapan, her ne kadar savcı tarafından haklarında beraat kararı istense de TCK'nın 162. maddesi uyarınca ceza almaları gerektiğini savundu.

Yurdatapan, ''Bütün bunlara rağmen, göz göre göre verilecek bir beraat kararı, benim için sevinilecek değil, üzülünülecek bir karar olacaktır. Her şeyin keyfi olduğunun, mahkeme kararıyla tescil edildiğini görmektense, bu anti-demokratik yasa yüzünden mahkum olmayıyeğlerim'' dedi.

Sanık Cengiz Bektaş da düşüncenin dile gelmesini yasaklamanın insan ve toplumun gelişmesini önlemeye çalışmak olduğunu belirterek, ''Dile getirilemeyen düşünce, hiç doğmamıştır'' diye konuştu.

Sanık Hüseyin Ali Nesin, bu eyleme kendi ve ülke onurunu kurtarmak için mahkum olmayı göze alarak katıldığını belirtti. Nesin, ''Uygulamakla yükümlü olduğunuz yasaların ne derece çağdışı, anti-demokratik ve absürd olduğunun anlaşılması için mahkumiyetimi talep ediyorum'' dedi.

Sanık Salim Uslu, düşünceye karşı çıkmanın akla karşı çıkmak olduğunu söyleyerek, düşünceye yasaklama getirilmesini kabul etmediği için kitapçığa imza koyduğunu söyledi.

TOPLU BERAAT

Verilen aradan sonra mahkeme heyeti, her ne kadar sanıkların ''Kanunun cürüm saydığı neşriyatı nakletmek'', ''Terör örgütüne yardımve yataklık etmek'', ''Halkı, sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek'' suçlarından cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatlerini kararlaştırdı.

İDDİANAMEDEN

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, ''Düşünceye Özgürlük 2000'' adlı kitapçığa yayıncı olarak imza atan müzisyen Mehmet Şanar Yurdatapan, sanatçı Zuhal Olcay, Prof. Hüseyin Ali Nesin, eski DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, Türkiye YazarlarSendikası Genel Başkanı Cengiz Bektaş, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Mazlumder Genel Başkanı YılmazEnsaroğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Mehmet Atilla Maraş,TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, matbaacı Sadık Taşdöğen, gazeteci Etyen Mahçupyan, sanatçı Ayşe Lale Mansur, radyo programı yapımcısı İbrahim Ömer Madra ve yayıncı Erdal Öz'ün, 7 ile 15'er yıl arasında ağır hapis ve 100 ile 300'er milyon lira arasında ağır para cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!