Duryan (Durian) nedir? Faydaları neler?

Güncelleme Tarihi:

Duryan (Durian) nedir Faydaları neler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2018 16:25

Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli olan duryan meyvesi, lezzeti ve faydalarıyla dikkat çekiyor. Ancak lezzetinden daha çok kötü kokusuyla biliniyor. Öyle ki duryan meyvesinin kamusal ve kapalı alanlara sokulmasına izin verilmiyor. Peki duryan meyvesinin faydaları neler?

Haberin Devamı

Dünyanın en ilginç meyvelerinden biri olan duryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde "meyvelerin kralı" olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde "cennet ve cehennem meyvesi" olarak da biliniyor. Duryana "cennet ve cehennem meyvesi" denmesinin sebebi olarak, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması gösteriliyor. Kabuğun içinde 6 bölmeli, sulu, etli bir yapı var. Bu etli kısım, yeşil, gri - sarı, krem - sarı renklerde olabiliyor. Bölmelerin içindeyse, kahverengi - sarı 6 tohum saklı. Bu tohumlar yenildiğinde, soluk alıp verme güçlüğüne neden olabiliyor. Tayland, Malezya ve Endonezya'da et yemekleri ve hamur işlerinde en sık kullanılan meyvelerden biridir. 

DURYAN MEYVESİ FAYDALARI

İçerdiği Bakır, kan hücre üretimi için vücuda gereklidir.İçeriği potasyum bakımından çok zengindir.

Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerir.

Vücut direncini arttırır. Bir adet tüketilmesinin bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir.

Meyve yenildiğinde, enerji yeniler ve anında vücudu canlandırır. Kolay sindirilebilir; yumuşak eti doymuş yağ ve kolestrol içermez.

B vitamini kompleks grupları ( B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) bakımından zengin içeriğe sahiptir.Kan bacınsı kontrolüne yardımcı hücreler için elektrolit özelliğindedir.

Ayrıca içeriğinde zengin miktarda, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Manganez antioksidan özelliği ile enzimlerde, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve demir kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!