Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 00:00
Dünya Bankası Konut Finansmanı Grubu Başkanı Loic Chiquier, Türkiye’de 2005 yılına göre mortgage konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu belirterek, "Türkiye çok dürüst adımlar atıyor. Yüksek düzeyde emlakla ilgili davalar görüyoruz. Tabii ruhsatsız binaların fazla olması bunda son derece etkili" dedi.
Chiquier, mortgage sistemi konusunda her ülkenin farklı düzeylerde başarılı olduğunu söyledi. Danimarka gibi 200 yıldır bu sistemi kullanan ülkeler ile henüz 5 yıldır mortgage sistemini kullanan ülkeler arasında, işleyiş açısından büyük farklar bulunmasının doğal olduğunu ifade eden Chiquier, hükümetlerin gün geçtikçe konut finansmanı meselesini daha çok siyasi ajandalarana aldıklarına dikkat çekti.
BELİRSİZLİK VAR: Chiquier, Türkiye’de son 3 yılda önemli gelişme kaydedildiğini ancak 2005 yılına kıyasla mortgage konusunda büyük bir belirsizlik yaşandığını kaydetti. Türkiye’nin bu alanda çok dürüst adımlar attığına vurgu yapan Chiquier, "Türkiye’de yüksek düzeyde emlakla ilgili davalar görüyoruz. Tabii ruhsatsız binaların fazla olması bunda son derece etkili. Türkiye için deprem sigortası da önemli bir konu. Eğer deprem sigortası mecburi olmayacaksa, bu konuda nasıl tedbirler alınması gerektiği belirlenmeli" diye konuştu. Chiquier, Türkiye mortgage piyasasında fiyatların çok hızlı geliştiğine dikkat çekerek, ilerde finans ağırlıklı işlemlerin reel alana kayacağını, bu durumda uygulanacak teşvik politikalarının şimdiden hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
KREDİ RİSKİ: Finpolconsult De Yöneticisi Direktörü Hans-Joachim Dübel de, Türkiye’nin mortgage piyasasının küresel gelişiminin "çeperinde" olmadığına işaret ederek, özellikle yüksek büyüme oranlarının bazı kredi riskleri yaratabileceğini söyledi. Latin Amerika’da geçtiğimiz dönemde başgösteren krizin en önemli sebebininin, bu ülkelerin finansal altyapısının makroekonomik dengelerle uyumsuz olmasından kaynaklandığını hatırlatan Dübel, "Türkiye’de de böyle bir durumun yaşanmaması için finansal sistem dünyaya uygun hale getirilmeli. Aksi halde, Türkiye’de özellikle mortgage piyasasında önemli rol oynayan yabancı kreditörler kendilerini geri çekebilir" diye konuştu.
7 milyon konuta ihtiyaç var
ULUSLARARASI Finans Kurumu (IFC) Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, Türkiye’nin mortgage konusunda bir yol kavşağında bulunduğunu, mülk fonları ve alternatif yatırım araçları konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Türkiye’de 2015 yılına kadar 7 milyon konuta ihtiyaç olacak" dedi. Uluslararası piyasalardaki likidite sıkışıklığı ve mortgage krizinin, gelişmiş piyasalarda 400 milyar doları aşan zarara neden olduğunu hatırlatan Mavaddat, yapılandırılmış finansa karşı azalan ilginin kredi veren kururmları tedirgin ettiğini söyledi.