Mutlu KOSER
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 00:00
İngiltere’de 92 yaşında vefat eden son Halife Abdülmecid’in kızı Dürrüşehvar Sultan’ın, mirasçısı olduğunu iddia ettiği "Hekimbaşı Çiftliği Ormanı" için Hazine’ye tapu iptal davası açtığı ortaya çıktı.
DÜNYANIN en zengin hükümdarı Haydarabat Nizamı’nın oğlu Ázam Cah ile 1931 yılında evlenen Dürrüşehvar Sultan, 10 yıl önce Osmanlı Hanedanı’na mensup 11 kişi ile birlikte Beykoz Adliyesi’ne verdiği dilekçede, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, mirasçısı oldukları yerleri bedelsiz olarak kamulaştırdığını ileri sürdü. Davacılar, Hekimbaşı Mezarlığı, O-2 Otoyolu’nun Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Asya çıkışında iki kilometreden sonrası ve Elmalı Barajı’nın çevresinin de yer aldığı Hekimbaşı Çiftliği Ormanı’nın tapusunun kendi adlarına tescilini talep etti.
LOZAN’IN 60. MADDESİ
Dilekçede muhafaza ormanı olarak ayrılan yerlerin tapusunun özel orman olarak adlarına tescil edilmesi, mezarlık ve otoban gibi kamu yararına ayrılan alanların bugüne kadarki ecrimisil bedelinin kendilerine ödenmesi talep edildi. Davacılar ayrıca dava konusu alan üzerine ev yapan vatandaşlara yıkım ve 1000 YTL’lik ecrimisil davası açtı. Cemal Gür, Halil Kaloman, Mehmet Coşkun’un da aralarında bulunduğu davalılar, belediye krokisinde tapusuz gözüken yerlerin vergilerini ödediklerini belirterek davanın reddini istediler.
Harita kadastro mühendisi Aydın Özenç’in hazırladığı bilirkişi raporunda dava konusu 5 ve 8 No’lu haritalarda belirtilen yerlerin maki tefrik sahası dışında olduğu belirtildi. 431 sayılı Hilafet Kanunu’nun 10. maddesi ve Lozan Antlaşması’nın 60. maddesine göre hazine bu alanlara el koydu. İtiraz üzerine alan varisler adına tapuya kaydedildi. 1945 yılında yürürlüğe giren 4785 sayılı devletleştirme yasası ile bu alan orman sınırları içine alındı, kalan kısım devletleştirildi. Orman olarak devletleştirilen kısımlar 1955 yılında muhafaza ormanı olarak ayrıldı. Varislerin iade talebi reddedildi. Raporda 8 harita nolu yerin 2.231.800 metrekaresi muhafaza ormanı içinde geri kalan kısmın dışarıda kaldığı anlatıldı.
HEKİMBAŞI’NIN12 mirasçıSI
Davacılar dilekçede söz konusu Hekimbaşı çiftliği Ormanı’nın geçmişi şöyle açıklandı: Vatan hainliği ile suçlanan Mehmet Ali Paşa’ya ait olan yerler 1284 yılında Yusuf İzzettin Bey’e devredildi. Ölümüyle yerler Şehzade Nizamettin, Şükrüye ve Mihrimah Sultan’a geçti. Dul ve çocuksuz olarak ölen Mihribah Mihrişah Osmanoğlu’nun mirasından İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile 12 kişi pay aldı: Amcasının oğlu Abdülaziz’in torunu Hürrem Roxelane Otman, amcası Abdülmecit’in kızı Hatice Hayriye Dürrüşehvar, Abdülmecit’in torunu Neslişah Osmanoğlu, Hanzade Zehra Osmanoğlu, Hitebullah Necla Osmanoğlu, amcası Mehmet Şevket Efendi’nin torunun çocukları Jolhanne (Gülhan) Sleiman Saadedine, Orkhan Sleiman Saaadedine, Perihan Sleiman Saadeddine, halası Esma Sultan’ın torunları Ahmet Cevdet, Alp Mehmet Osmansoy, Aydın Saadettin Mohamat bey, Kaya Saadedine Mohamat Bey.