Güncelleme Tarihi:
Ardından Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda, Başbakanlığı döneminde, şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşandığı anlaşmazlık;
Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül'ün en yakın ekonomi kurmayı olması;
Ve son olarak da, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la, bu kez faizler konusunda yaşadığı polemik;
Durmuş Yılmaz, kamuoyunda adı sürekli geçen bürokratlardan.
MHP çevrelerinde, Durmuş Yılmaz'ın MHP saflarında siyasete girmesi fikri gündeme geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Durmuş Yılmaz'ın MHP saflarından siyaseti girmesi konusunun, "MHP üyesi bazı isimlerin temennisi" olarak gündeme geldiğini söyledi. Yalçın, "bu bir temennidir. Ama, parti yönetiminin kendisine resmi olarak yapılmış bir teklifi ya da nabız yoklaması yoktur" dedi.
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise, "kimseye bir teklif yapılmış değil. Bizim adaylık başvuru sürecimiz 12-18 Mart arasında olacak. Bu süre içinde, adı geçenler olur, gelmek isteyenler olur, spekülasyonlar olur. Hepsini değerlendireceğiz" dedi.
Durmuş Yılmaz'ın adı Türkiye kamuoyuna ilk kez, AK Parti iktidarının ilk günlerinde gelmişti. Süreyya Serdengeçti'nin Merkez Bankası Başkanlığı'nın sona ermesinin ardından, bu görev için Erdem Başçı'nın adı ortaya çıkmış, ancak Başçı ismine dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den "veto" gelmişti.
Başçı'ya veto gelmesi, Durmuş Yılmaz'ın önünü açtı. Ve 2006 yılında, hükümetin önerisi ve Sezer'in onayıyla, Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.
ERDOĞAN'LA "MERKEZ BANKASI'NIN YERİ" TARTIŞMASI
Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Başkanlığı döneminde, o zaman Başbakanlık görevinde olan Recep Tayyip Erdoğan ile, "Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması" konusunda derin bir görüş ayrılığı yaşamıştı. Yılmaz, Merkez Bankası'nın Ankara'da kalması gerektiği yönünde ısrar etmişti. Sonuçta, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması fikrinden vazgeçildi.
"TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK ÇIKIŞ MI, YOKSA GELEN ARABA MI?"
Durmuş Yılmaz'ın bir başka çıkışı ise, Türkiye'nin bankacılık sektörünün yaşadığı kriz döneminde geldi. O zaman yaptığı, "tünelin ucunda bir ışık var. Ancak bu çıkış mı, yoksa hızla gelen aracın farları mı?" sözleri, çok tartışıldı.
Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde hükümetle, faiz indirimi ve enflasyon konularında sık sık karşı karşıya geldi.
FAİZ POLEMİĞİ
Merkez Bankası Başkanlık görevi sona erdiğinde, yerini Erdem Başcı'ya bırakan Durmuş Yılmaz'ın, bir sonraki görev yeri Çankaya Köşkü oldu. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde "baş danışman" olarak Köşk'te görev yapan Yılmaz, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte, TEPAV'da direktörler kurulu üyesi olarak göreve başlamıştı.
Yılmaz'ın kamuoyu gündemine son gelişi ise, geçen hafta oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, büyümenin artması için Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiği çıkışlarına tepki, Yılmaz'dan geldi. Yılmaz "Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok" dedi.
Bu sözlere Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD'ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı'ya bir baksın. Japonya'ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok" karşılığını verdi.
"KEYNES'İN KİTAPLARINI YAKALIM O ZAMAN..."
Erdoğan'ın bu tepkisine ise Durmuş Yılmaz, çok konuşulan "o zaman Keynes'in kitaplarını yakalım" sözleriyle tepki gösterdi.
Yılmaz, yine kamuoyunda çok konuşulan şu sözleri söyledi;
“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; ‘Biz bu işi bilmiyormuşuz’ diye. "
TBMM'YE GİDECEK Mİ?
Durmuş Yılmaz, Çankaya Köşkü'nde başdanışman olarak görev yaparken, "baş ombudsman"lık için TBMM'de yapılan seçimde aday olmuştu.
O dönemde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada başombudsman seçilemeyen Yılmaz'ın, 7 Haziran seçimlerinde bu kez TBMM'ye vekil olarak gelip gelmeyeceği, aday olup olmayacağı önümüzdeki günlerde kesinleşecek.