Güncelleme Tarihi:
Başsavcı Vekili Selçuk, İSDAŞ İçme Suyu Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş, Hisar Doğal Kaynak Su ve Gereçleri Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, İnci Doğal Kaynak Su Dolum Tesisleri A.Ş, Kar-Su Çamlıca Köyü Su İşletmeleri A.Ş, Sınırlı Sorumlu Hamidiye Burgaz Kaynak Suyu Temin ve Tevzi Kooperatifi’nin de aralarında bulunduğu 17 kaynak suyu üretim ve dağıtım şirketinin suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.
Selçuk, soruşturma kapsamında, Sağlık Bakanı Durmuş hakkında, ‘‘mevcut Anayasal sistem nedeniyle’’ takipsizlik kararı verdi. Müştekilerin şikayet dilekçelerinde, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, 27 Temmuz 2001 gün ve 12843 sayılı bir genelge yayınladığına yer verildiği belirtilen kararda, genelge ile bakanlığın ruhsat verdiği geri dönüşümlü polikarbonat damacanalarla piyasaya sunulan sularda, ‘‘hologram uygulamasına’’ gidildiği ve hologram satışın TÜRKSEV’ce yapılmasının protokole bağlandığına işaret edildiği kaydedildi.
Kararda, müştekilerin, genelge ile hologram satışında TÜRKSEV’in tekel olarak belirlendiğini ve yöneticilerine yaklaşık 15 trilyon lira gelir sağlandığını ileri sürdükleri ifade edilerek, su üreticilerinin TÜRKSEV’den hologram almalarının haksız rekabete neden olduğunu savundukları belirtildi. Su üreticilerinin, genelge ile zorla hologram satışı yapıldığını ve TÜRKSEV’e gelir sağlandığını ileri sürdükleri anlatılan kararda, Bakan Durmuş’a isnat edilen suçun göreve ilişkin olduğu belirtildi.
Anayasası’nın ‘‘meclis soruşturması’’ başlığını taşıyan 100 ile TBMM İç Tüzüğü’nün 107. maddelerine göre, Başbakan ve Bakanlar hakkındaki soruşturma yetkisinin TBMM’ye ait olduğu belirtilen kararda, Durmuş hakkında, ‘‘mevcut anayasal sistem nedeniyle soruşturma açılmasına yer olmadığı’’ bildirildi.
Kararda, aynı konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı 32 çalışanı hakkında yürütülen soruşturmanın ise sürdüğü ifade edildi.