Güncelleme Tarihi:
HACETTEPE Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Aritmi ve Elektrofizyoloji Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Kudret Aytemir, kalp kasılmasını olanaksız hale getiren ve ani ölüme neden olan Brugada sendromunu, kalp piline gerek kalmadan tedavi etti. Hastalık teşhisi konulan kişi, ablasyon yöntemiyle (kalp kasına girilerek radyo dalgası verilmesi) yaşama döndürüldü. Brudaga sendromunda bu yöntem Türkiye’de ilk kez kullanıldı.
‘ÇIĞIR AÇABİLECEK BİR TEDAVİ ŞEKLİ OLABİLİR’
Ani kalp ölümlerine yol açan bir hastalık olan Brugada sendromu teşhisi konulan hastaların tek hayat kurtarıcı tedavisi için şoklama özelliği olan kalp pili kullanılıyordu. Bu hastalar çok sık şok almak zorunda kalınca bazı komplikasyonlara da neden olabiliyordu.
Şoklama özelliği olan kalp pillerinin, halen Brugada sendromu hastalarında hayat kurtarıcı altın değerinde tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Prof. Aytemir, ablasyon yönteminin bu hastalarda çığır açabilecek bir tedavi şekli olabileceğini belirtti. Prof. Kudret Aytemir, özellikle Brugada sendromu tanısıyla kalp pili bulunan ve sık şok alan hastalarda artık çaresiz olmadıklarını ve ablasyon tedavi yöntemine başvurabileceklerinin söyledi.