Güncelleme Tarihi:
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Gül Göktepe ''22 Mart Dünya Su Günü'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından gündeme getirilen günün bu yıl ki ana temasının ''Gelişme için su'' olduğunu söyledi. Göktepe, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi için su konusunun suyun kötü yönetimi, nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi nedenlerle bir krize dönüştüğünü ifade etti.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından yayınlanan ''Dünya Nüfusunun Durumu 2001 Raporu''na göre, dünyanın su kaynaklarının artan nüfusa yeterli olmadığını belirten Göktepe, şöyle konuştu:
''Halen yaklaşık 1.5 milyar insan yeterince sağlıklı içme suyundan yoksundur. Önümüzdeki 25 yıl içinde dünya nüfusunun üçte biri mutlak susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olacaktır. 2025 yılı itibarıyla eğer bugünkü tüketim şekli devam ederse yaklaşık 5 milyar insan, tatlısu ihtiyacını çok zor ya da tamamını karşılamayacağı bölgelerinde yaşıyor olacak''
TATLI SU KAYNAKLARI TOPLAM SUYUN YÜZDE 3'Ü
Dünya su kaynaklarının yüzde 97'sinin okyanuslar ve denizlerde bulunduğunu, yaşamı sürdüren tatlı su kaynaklarının oranının ise toplam su kütlesinin sadece yüzde 3'ü olduğunu söyleyen Göktepe, şunları kaydetti:
''Toplam tatlı su kaynaklarının yüzde 69.6'sı buzullarda kilitli, yüzde 30.1'i de yeraltı sularında saklı olduğundan doğrudan kullanılamamaktadır. Geriye kalanın sadece yüzde 0.26'sı (yaklaşık binde üçü) ise göller, akarsular, nehirler olarak tanımlanan yüzey suları olarak kullanıma elverişlidir. Temsili olarak eğer dünyadaki tüm tatlı su kaynakları 5 litrelik bir kabın içine sıkıştırıldığı varsayılırsa, tatlı su kaynakları bu kap içinde sadece iki çay kaşığına eşdeğer yer tutabilir.''
Dünya nüfusunun çoğunun yaşamının, göller ve nehirlerdeki suya bağımlı olduğuna dikkati çeken Gül, gelişmekte olan ülkelerde insanların aldıkları proteinin yüzde 25'inin yüzey sularından elde edilen balıklardan sağladığını söyledi.
Dünya tatlı su kaynaklarının durumunun insan sağlığı ile doğrudan ilgili olduğunu da vurgulayan Göktepe, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişinin sağlıksız koşullarda su kullanımından dolayı öldüğünü söyledi. Göktepe, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasının da güvenilir içme suyu kaynaklarına sahip olmadığını belirtti.
Gül Göktepe, Türkiye'nin yüzey suları ve yeraltı su kaynakları açısından dünyanın şanslı ülkeleri arasında bulunduğunu ancak iklim değişikliği, çölleşme, nüfus artışı, çarpık kentleşme, hızlı sanayileşme gibi faktörler dikkate alındığında su kaynaklarının özellikle yüzey sularının çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Göktepe, su kaynaklarının korunması için alınmasıgereken bazı tedbirleri şöyle sıraladı:
''Yüzey sularını en ucuz atık depolama ve bertaraf etme sistemi gibi görmekten vazgeçilmeli, hiçbir surette arıtmasız atık deşarj edilmemeli, dereler ıslah projeleri adı altında kurutulmamalı, su havzalarında kaçak inşaatlara hiçbir şekilde müsaade edilmemeli, dağ alanları su kaynaklarından başlayarak korunmalı ve kamuoyu su havzalarının önemi ve değeri konusunda eğitilmeli.''